Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:37 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 22:02

Άκτιο-Αμβρακία: Στις “ράγες” για την ολοκλήρωση – Το ερχόμενο καλοκαίρι η παράκαμψη Αμφιλοχίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άκτιο-Αμβρακία: Εκτελείται εμπρόθεσμα 

10 μήνες περίπου μετά την υπογραφή της σύμβασης τα έργα ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Το έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ το οποίο έχει αναλάβει η «Μυτιληναίος», αφορά την ολοκλήρωση του οδικού άξονα που για περίπου τέσσερα χρόνια βρίσκονταν σε καθολικό τέλμα.

Όπως πληροφορείται η «Σ» από στελέχη του Ομίλου «Μυτιληναίος» όλα τα εργοτάξια στον άξονα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και η έως τώρα πρόοδος του έργου φτάνει περίπου στο 15% του φυσικού αντικειμένου και το έργο εκτελείται εμπρόθεσμα.

Το έργο στην παρούσα φάση δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα και τα προβλεπόμενα βάσει του χρονοδιαγράμματος κομμάτια έχουν αποδοθεί στον κατασκευαστή για να προχωρήσει τις εργασίες. Κάποιες μικρές εκκρεμότητες που υπάρχουν με κάποιες απαλλοτριώσεις και την αρχαιολογία εκτιμάται ότι θα έχουν λυθεί μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες στα τμήματα αυτά που αφορούν κυρίως το δυτικό τμήμα του έργου στην περιοχή της Βόνιτσας.

Ενεργοποιήθηκε η προαίρεση για το «κούμπωμα» με την Ιόνια Οδό

Το πρώτο ραντεβού του έργου είναι στους 18 μήνες από την υπογραφή του, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι του 2022 και αφορά το Τμήμα Αμβρακία – Λουτράκι, δηλαδή τη λεγόμενη παράκαμψη της Αμφιλοχίας. Το τμήμα των περίπου 17 χιλιομέτρων είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και κάποια επιμέρους κομμάτια είναι ήδη ασφαλτοστρωμένα.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε και η προαίρεση ύψους 10,5 εκατ. ευρώ που αφορά ένα τμήμα 400 μέτρων που θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο του Άκτιο-Αμβρακία με την Ιόνια Οδό στο ύψος του  ανισόπεδου κόμβο του Ριβίου.

Ο άξονας θα πρέπει να είναι λειτουργικός στο τέλος του 2023

Το υπόλοιπο έργο έχει σήμερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, χρόνο μέχρι το καλοκαίρι του 2023 για να ολοκληρωθεί (η διάρκεια καθορίστηκε σε 30 μήνες από την υπογραφή).

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, είναι το απόλυτο χρονικό όριο που έχει τεθεί από την Ε.Ε. και είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023. Μέχρι τότε ο αυτοκινητόδρομος στο σύνολο του πρέπει να είναι λειτουργικός, σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει μέρος της χρηματοδότησης.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 860 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.