Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:23 μμ
 
wm small
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 22:47

Ζητείται ανάχωμα στην ακρίβεια – «Καίνε» την τσέπη των Αιτωλοακαρνάνων οι ανατιμήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Ζητείται ανάχωμα στην ακρίβεια – «Καίνε» την τσέπη των Αιτωλοακαρνάνων οι ανατιμήσεις
  • Η αύξηση το πρώτο εξάμηνο σε κάποια προϊόντα άγγιξε ακόμη και το 33% καταγγέλλει ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης

Περεταίρω αυξήσεις σε τρόφιμα αλλά και σε προϊόντα που προμηθεύεται ένα νοικοκυριό αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα, αν και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, από την αρχή του έτους, οι αυξήσεις είχαν αγγίξει σταδιακά ακόμη και το 33%!

Η τσέπη των Αιτωλοακαρνάνων αδειάζει, ενώ το ντόμινο στις αυξήσεις των τιμών δεν σταματάει! Το κύμα των ανατιμήσεων «φούντωσε» περισσότερο μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρο του ΙΝΚΑ Γιώργο Λεχουρίτη: «Αναδείχθηκε τόσο πολύ το θέμα πουτώρα το αποδέχεται και η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς. Φωνάζαμε ως ΙΝΚΑ από την αρχή του έτους, πολύ πριν το καλοκαίρι που ξεκίνησε να συζητιέται το θέμα των ανατιμήσεων, οι οποίες άρχισαν να γίνονται από την αρχή του έτους».

«Ο καταναλωτής σωρευτικά είχε χάσει από την τσέπη του μέχρι και πριν το καλοκαίρι 15%, τη στιγμή που δεν υπάρχουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μιλάμε δηλαδή για αφαίμαξη. Σε άλλες εποχές η απώλεια του 15% από το εισόδημα θα ήταν λόγος επανάστασης. Ακόμη και σε ορισμένα είδη βενζίνης από την ημέρα της άρσης των περιορισμών της μετακίνησης η αύξηση έφτασε έως και το 12%, ενώ σήμερα λένε για αύξηση «φωτιά». Στο ρεύμα θα φτάσει στο 50%. Η αύξηση για να μην φανεί στον καταναλωτή γίνονταν λεπτό – λεπτό από την αρχή του έτους μέχρι και τώρα που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο» ανέφερε ο κ. Λεχουρίτης, ο οποίος συμπλήρωσε: «το κόλπο εξ’ αρχής ήταν ότι τα σουπερ μάρκετ μπήκαν στην διαδικασία διάθεσης στον καταναλωτή προϊόντων δικής τους παραγωγής, τα λεγόμενα ιδιωτικής ετικέτας, φροντίζοντας να διαθέτουν σχεδόν όλα τα προϊόντα. Για να υπάρχει ψυχολογική και οικονομική διαφορά».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη: «πριν το καλοκαίρι στο φρέσκο γάλα η τιμή του προϊόντος ιδιωτικής ετικέτας ήταν στα 88 λεπτά, ενώ τα επώνυμα γάλατα κόστιζαν από 1,28 έως 1,38, συνεπώς ο καταναλωτής επέλεγε αμέσως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αυτά δηλαδή που παράγουν τα ίδια τα σουπερ μάρκετ. Έπρεπε από την αρχή του χρόνου και πρέπει και τώρα να πρωτοστατήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και να ασχοληθεί πραγματικά, κάτι που δεν είχε κάνει, ώστε να υπάρξει αντίδραση.Ελπίζουμε έστω και αργά να γίνει κάτι ουσιαστικό προς όφελος των καταναλωτών χωρίς τερτίπια».

lexouritis-giorgos
Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης

Αν ελεγχθούν από το Υπουργείο οι τριγωνικές συναλλαγές, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας «άμεσα ο καταναλωτής θα έχει όφελος στα επώνυμα προϊόντα της τάξεως του 50%. Γίνονταν παράλληλη εισαγωγή για επώνυμα μακαρόνια από την Ιταλία, για να διοχετευτούνστην ελληνική αγορά στο 1,20 και με ιδιωτική ετικέτα να διατίθεται στα 80 περίπου λεπτά. Δεν είναι δυνατόν αυτό. Δεν γίνεται ένα φόρεμα σε κατάστημα να κοστίζει 80 ευρώ και ακριβώς το ίδιο φόρεμα σε κινέζικα καταστήματα να κοστίζει 10 ευρώ. Πέρυσι η τιμή του φρέσκου γάλακτος ήταν από 1,08 έως 1,18 και πριν το καλοκαίρι η τιμή του ήταν από 1,28, έως 1,35 και βάλε. Τα ποσοστά των αυξήσεων από την αρχή του έτους και κυρίως μετά το Πάσχα έχουν ως εξής: χαρτικά 3,5%, όσπρια 3% – 10%, ελαιόλαδο 15% – 20%, σπορέλαια 14%, φυτίνη 14%, μπισκότα 3,3% – 5%, σακούλες απορριμμάτων 5%, φίλτρα καφέ 4,5%, αλουμινόχαρτο 4,5%, σαπούνι 3%, αβγά 5%, μωρομάντηλα 6,5%, απορρυπαντικά πλυντηρίου 2,5%, τα μακαρόνια από το 1,05 που είχαν πέρυσι σήμερα η τιμή τους ανέρχεται στο 1,17 και 1,18 ευρώ, τα αγγούρια στο σούπερ μαρκετ είναι 0,99, τα ροδάκινα, οι γερμάδες και τα νεκταρίνια κοστίζουν 2,90 το κιλό στα σουπερ μάρκετ.Είχαν γίνει αυξήσεις όπως προαναφέραμε λεπτό – λεπτό. Ως ΙΝΚΑ φωνάζαμε από την αρχή του έτους. Πριν το καλοκαίρι το μισό κιλό στις φράουλες κόστιζε 1,5 ευρώ. Και συνεχίζουμε ως προς τα ποσοστά των αυξήσεων που φάνηκαν και πριν το καλοκαίρι. Ρύζι 11% – 15%, κατεψυγμένα ψάρια 5% – 8%, τυριά 3%, κρασιά από 3% έως 6%, μπύρες 2% – 5,5%, αναψυκτικά 1,5% έως 5,5%, εμφιαλωμένο νερό 3% – 6,5%, χυμοί 2% – 5%. Στα προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον covid-19, όπως καθαριστικά, πανάκια, μάσκες, αντισηπτικά κλπ οι αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε και το 200%. Τώρα το γάλα λένε για 30% πάνω, στο ψωμί 20% πάνω. Αν αυτά τα ποσοστά ήταν τον Ιούνιο, πριν το Πάσχα κλπ, αύριο μεθαύριο που θα πάνε; Πόσα περισσότερα θα πληρώνουμε;» διερωτάται ο κ. Λεχουρίτης.

Αναμένεται αντίδραση από την Κυβέρνηση

Στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει όπως φέρεται σχέδιο αντιμετώπισηςτων ανατιμήσεων στο πλαίσιο του οποίου κάποια από τα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα είναι τα εξής: επέκταση μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ (13%), μείωση συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 22& και από το 13% στο 11%, αν φυσικά το εγκρίνουν οι θεσμοί. Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών (κατά 1,1μονάδα ως το 2023), «κούρεμα» στο τέλος επιτηδεύματος κατά 50%, επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οψόμεθα…

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 498 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.