Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 01:22

Το «απολιθωμένο» παραποτάμιο δάσος στα Φιδάκια Θέρμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Κώστας Μπακολίτσας

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας συνίσταται κυρίως από σχηματισμούς των εξωτερικών Ελληνίδων οροσειρών που συνίστανται, από τις ζώνες της Ιονίου, Γαβρόβου-Τριπόλεως και Ωλονού-Πίνδου (αλπικοί σχηματισμοί). Οι γεωτεκτονικές αυτές ζώνες, αντιπροσωπεύονται κυρίως από ανθρακικά πετρώματα και σχηματισμούς, Τριαδικής έως Ηωκαινικής ηλικίας και παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη του σχηματισμού του φλύσχη.

Η τοπική γεωλογία της περιοχής όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα του παραποτάμιου δάσους περιλαμβάνει κυρίως ασβεστόλιθους και φλύσχη της ισοπικής ζώνης Πίνδου των Εξωτερικών Ελληνίδων. Το υπόβαθρο της περιοχής είναι εξαιρετικά πτυχωμένο με μεγάλες αντικλινικές ράχες που εκτείνονται περίπου 6 km από το Θέρμο εξαιτίας της επώθησης προς τα δυτικά.

Στην όχθη του ποταμού «Φιδάκια» συναντάμε ιζηματογενή πετρώματα.

Ιζηματογενή πετρώματα είναι εκείνα τα πετρώματα, τα οποία σχηματίζονται από απόθεση ή καταβύθιση υλικών που βρίσκονται σε αιώρηση ή διάλυση μέσα σε ένα ρευστό μέσο (νερό ή αέρας) και τη μετέπειτα συγκόλληση των υλικών που αποτέθηκαν. Χαρακτηρίζονται από τη στρώση των υλικών τους σε διαδοχικά επίπεδα και τα απολιθώματα, τα οποία βρίσκονται μόνο μέσα σε ιζήματα. Δεξιά της μικρής γέφυρας που από πάνω της περνά ο δρόμος και ο οποίος ανηφορίζοντας οδηγεί στον Δρυμώνα, συναντάμε τραβερτίνη.

Ο τραβερτίνης (που ανήκει στα Χημικά και Βιογενή ιζηματογενή) είναι πέτρωμα ανθρακικό, με ανοιχτό, καστανοκίτρινο χρώμα και με χαρακτηριστική πορώδη υφή. Το ανθρακικό ασβέστιο αποτίθεται γύρω από φυτικά μέρη (περιλιθίωση), τα οποία μετά την αποσύνθεσή τους απομακρύνονται και αφήνουν τους πόρους στο πέτρωμα.

Συλλέγοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα και μελετώντας τα είδη των φύλλων και των βλαστών η ηλικία των οποίων προσδιορίστηκε περίπου στα 0,5 εκατομμύρια χρόνια, διαπιστώσαμε ότι κυρίαρχα είδη του δάσους εκείνη την περίοδο ήταν ο πλάτανος, η οξιά, η φτελιά και η δρυς.

Τα «απολιθωμένα» φύλλα και βλαστοί έχουν καθαριστεί και συντηρηθεί με ακρυλική ρητίνη Paraliod Β 72 για να διατηρηθεί η δομή και συνοχή τους και είναι έτοιμα να εκτεθούν μαζί με εκατοντάδες άλλα από τον νομό μας και τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο σε κατάλληλο οίκημα που ελπίζουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να μας παραχωρήσει για τον σκοπό αυτόν, προβάλλοντας την τοπική γεωλογική και βιολογική ιστορία.

1

Απόσπασμα γεωλογικού χάρτη της περιοχής εντοπισμού των απολιθωμάτων. Φύλλον: «Θέρμον».

3

2

5

Τα φιδάκια

6

Κατέβασμα στην απότομη όχθη του ποταμού για τον εντοπισμό των απολιθωμάτων

7

Οξιά

8

Φτελιά

platanos

9

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 4753 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 01:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.