Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021 13:06

Το κανόνι του Βλοχού και…. ο καπνός

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Βλοχός Αγρινίου είναι ένα ύψωμα σχήματος πυραμίδας με υψόμετρο 700 περίπου μέτρων που δεσπόζει στην βόρεια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας και συγκεκριμένα στη περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Καινουργίου. Η θέα από την κορυφή του υψώματος προς την Αιτωλική πεδιάδα είναι υπέροχη.

Ο Βλοχός στην αρχαιότητα ήταν η ακρόπολη των Θεστιέων, που κατοικούσαν στη περιοχή. Στα κατοπινά χρόνια κτίστηκε μοναστήρι προς τιμή της Θεοτόκου της Βλοχαϊτισσας που εορτάζει την 23η Αυγούστου.

Παλαιότερα μέχρι το 1958 έως 1961 (δεν θυμάμαι ακριβώς) υπήρχε ένα κανόνι στο μοναστήρι. Πριν τον εσπερινό της παραμονής της εορτής (22 Αυγούστου) κάθε χρόνο το γέμιζαν με μπαρούτι και έριχναν μία κανονιά που αντηχούσε σε όλη την Αιτωλική πεδιάδα. Πρώτα φαίνονταν ο καπνός και στη συνέχεια με ανάλογη καθυστέρηση λόγω της απόστασης ακούγονταν ο ήχος.

Όπως είναι γνωστό το κύριο αγροτικό προϊόν της περιοχής ήταν ο καπνός και επειδή την εποχή αυτή (μέσα έως 25 Αυγούστου) συνέβαινε να τελειώνει και η διαδικασία που αφορούσε το “μάζεμα” και το αρμάθιασμα του η εορτή της Παναγίας της Βλοχαϊτισσας είχε ιδιαίτερη σημασία για τους καπνοκαλλιεργητές.
Πολλοί από αυτούς ανέβαιναν στο μοναστήρι να προσκυνήσουν και να ευχαριστήσουν την Παναγία για την σοδειά τους και όσους τους τύχαινε η κανονιά στο χωράφι έκαναν τον σταυρό τους παρακαλώντας την Θεοτόκο να δικαιωθεί ο κόπος τους με καλή τιμή στη πώληση του καπνού.

Επανέρχομαι στο κανόνι. Την τελευταία εκπυρσοκρότηση την έτυχα από κοντά. Ηταν σε κάποια από τις χρονολογίες που προανέφερα αν (1958-1961).

Εκείνη την χρονιά ανεβήκαμε στο Βλοχό οικογενειακώς. Φθάσαμε στο μοναστήρι λίγο πριν την εκπυρσοκρότηση και αμέσως έτρεξα να δω το κανόνι. Ηδη είχαν ανάψει το φυτίλι και οι παρευρισκόμενοι ήταν καλύμμενοι πίσω από βράχια για κάθε ενδεχόμενο. Πρόφτασα να το δω για δευτερόλεπτα γιατί κάποιος με τράβηξε για να καλυφτώ από ένα βράχο. Μετά από την ισχυρή έκρηξη ανασηκώθηκα να δω αλλά κανόνι δεν υπήρχε!!! Φαίνεται ότι το γέμισαν με πολύ μπαρούτι και αυτό εξερράγη. Είπαν ότι θα βρουν να φέρουν κάποιο άλλο για την επόμενη χρονιά , κάτι που δεν έγινε ποτέ…
Ετσι η κανονιά του Βλοχού δεν ξανακούστηκε…. όπως σταμάτησε και η καπνοκαλλιέργεια μετά από τρεις περίπου δεκαετίες.
Με την ευκαιρία δείτε το βίντεο σχετικά με την καπνοκαλλιέργεια της ποικιλίας Τσεμπελιού.

Το τελευταίο μέρος του βίντεο αυτού αφορά μία ξενάγηση που μου έκανε ο αείμνηστος Νίκος Κωνσταντινίδης στις εγκαταστάσεις των αποθηκών Παναγόπουλου λίγους μήνες πριν αυτές κατεδαφιστούν.

Giannis Giannakopoulos facebook

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 193 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.