Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 12:33

Χάρτης επικινδυνότητας για πλημμύρες σε Αγρίνιο-“Λεκάνη Ερμίτσας”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Μια πολύ ενδιαφέρουσα γεωγραφική μελέτη δημοσιεύθηκε πριν μία 10ετία η οποία αποτυπώνει τον χάρτη επικινδυνότητας για πλημμύρες στο Αγρίνιο και στην περιοχή της Ερμίτσας. Συγκεκριμένα  πρόκειται για μεταπτυχιακή διατριβή ειδίκευσης της Σταυροπούλου Ευγενίας-Χρυσούλας με τίτλο “Εφαρμογή Δύο μεθοδολογιών για την εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου με τη χρήση G.I.S. στη λεκάνη του Ερμίτσα ( Αγρίνιο, Ν. Αιτωλοακαρνανίας)”. Η μελέτη εκπονήθηκε το 2011  στα πλαίσια δι-ιδρυματικου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπληροφορικής & τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών.

Συγκεκριμένα η μελέτη οριοθετεί ως “λεκάνη της Ερμίτσας” την περιοχή από Ελαιόφυτο βορειοδυτικά έως την περιοχή της Δ.Ε. Παναιτωλικού βορειοανατολικά, η οποία εφάπτεται των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας στην οποία καταλήγει και η Ερμίτσα.

Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται η υψηλή επικινδυνότητα για πλημμύρες και με πράσινο η πολύ χαμηλή. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, με κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται όλη η περιοχή του Καινουργίου, της Αβόρανης, του Δοκιμίου, μεγάλο μέρος του Αγρινίου έως στο σημείο που ανεβαίνει το υψόμετρο στην περιοχή της Καμαρούλας. Άλλωστε οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο είναι εκείνες που δέχονται τη συσσώρευση νερού από τις πιο υψηλές. Επίσης,  με μπλε κουκίδες καταγράφονται τα σημεία όπου έχουν γίνει παλαιότερα πλημμύρες επιβεβαιώνοντας στην ουσία τον χρωματισμό αυτό του χάρτη.

Μπορεί η συγκεριμένη εργασία να δημοσιεύτηκε το 2011, σίγουρα όμως μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για την πρόληψη μελλοντικών φυσικών καταστροφών, οι οποίες τόσο πολύ απασχολούν την επικαιρότητα.

Με πληροφορίες από:

Ευγενία Χρυσούλα-Σταυροπούλου,“Εφαρμογή Δύο μεθοδολογιών για την εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου με τη χρήση G.I.S. στη λεκάνη του Ερμίτσα ( Αγρίνιο, Ν. Αιτωλοακαρνανίας)”. Δι-Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπληροφορικής & τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών. Αθήνα: 2011

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 802 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.