Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 17:35

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 59η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Απο θρησκευτικής πλευράς παντού και πάντοτε, καθετί αινιγματικό και κατά τα φαινόμενα ανεξήγητο αποδιδόταν στη δράση πνευμάτων η θεών. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που εγκαινίασαν μια διαφορετική προσέγγιση. Αποπειράθηκαν να αξηγήσουν τα φαινόμενα του κόσμου μέσω των φυσικών δυνάμεων. Οι Έλληνες θεμελίωσαν τις εξηγήσεις τους στην παρατήρηση και στη σκέψη.

- Οι δεινόσαυροι υπήρξαν η πιό επιτυχημένη ομάδα χερσαίων σπονδυλωτών και εξαφανίστηκαν αξαιτίας της πρόσκρουσης ενός αστεροειδή στη γή.

- Μια θεωρία ποτέ δεν μετατρέπεται σε γεγονός. Αντίθετα, μια θεωρία αντικαθίσταται απο ένα γεγονός.

- Το 1859, οι ιδέες του Δαρβίνου για τη μη σταθερότητα των ειδών και την κοινή καταγωγή λογιζόνταν ως θεωρίες. Σήμερα όμως ένα πλήθος τεκμηρίων υπέρ αυτών των θεωριών και η απουσία οιασδήποτε ένδειξης για το αντίθετο, έχει οδηγήσει τους βιολόγους (αρκετούς απο  τότε) να αποδεχθούν τις εν λόγω θεωρίες ως γεγονότα.

- Ο Δερβίνος πίστευε τόσο στην αλλοπάτρια, όσο και στην συμπάτρια ειδογένεση ως εξηγήσεις για την ποικιλότητα της ζωής, στη φυσική επιλογή και την κληρονόμηση των επίκτητων χαρακτηριστικών ως εξηγήσεις για την εξελικτική αλλαγή στη σωματιδιακή κληρονόμηση (γενετική αναστροφή) και την αναμειγνύουσα κληρονόμηση.

- Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περισσότερο απο ένα δισεκατομμύριο νευρώνες.

- Δεν μπορούν να απαντηθούν από τους επιστήμονες ερωτήματα υπαρξιακού τύπου όπως: γιατί υπάρχω; ποιός είναι ο σκοπός του κόσμου και τι υπήρχε πριν απο την γένεση του σύμπαντος;

- Οι μοριακές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο διαχωρισμός των ανθρωπιδών απο τους χιμπαντζήδες συνέβη αρκετά πρόσφατα, πριν απο 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια περίπου,.

- Μεταξύ 1,9 και 1,7 εκατομμυρίων ετών πριν, οι λεπτοί αυστραλοπίθηκοι οδήγησαν σε ένα νέο είδος, που ονομάσθηκε Homo habilis (Άνθρωπος ο επιδέξιος).

- Το είδος Homo Sapiens (Άνθρωπος ο έμφρων) στο οποίο ανήκουν οι σύγχρονοι άνθρωποι, εξελίχθηκε με κάποιον τρόπο απο τον Homo erectus, αλλά το πότε και το πως παραμένουν επίμαχο ζήτημα.

- Το είδος του Homo sapiens sapiens υποστηρίζεται ότι προέκυψε απο τον αρχαϊκό Homo sapiens κάπου στην Αφρική λιγότερο απο 20.000 χρόνια πριν.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 1216 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 18:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!