Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021 15:06

«Το Μεσολόγγι των ντόπιων» ζωντανεύει το Αλσύλλιο της Κλείσοβας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συμμετοχική πρωτοβουλία για το αλσύλλιο της Κλείσοβας από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Messolonghi  by Locals»

Το “Messolonghi  by Locals”, ελληνιστί το «Μεσολόγγι των ντόπιων», είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2018.

Σκοπός του οργανισμού είναι η ενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινότητα του Μεσολογγίου, μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης της πόλης με την μορφή πολιτιστικών διαδρομών αλλά και μέσα από τη  δημιουργία και προώθηση πολιτιστικών δράσεων.Οι δράσεις του οργανισμού αφορούν στην μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού πλούτου και στη δημιουργία προγραμμάτων εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού και οικοτουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό το “Messolonghi  by Locals” ανέλαβε ακόμη μια πρωτοβουλία, η οποία αφορά το αλσύλλιο της Κλείσοβας!  Με σύνθημα: «συμμετέχουμε ενεργά για τον τόπο μας – Δράση για ζωντανό Αλσύλλιο Κλεισόβης» τα μέλη του στοχεύουν στην αναζωογόνηση του Αλσυλλίου της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας!

Στη δύσκολη περίοδο που περνάει ο πλανήτης μας λόγω του covid, μεγάλο ποσοστό των πολιτών επιλέγει να περνά τον ελεύθερο χρόνο του σε ανοιχτούς χώρους επαναπροσδιορίζοντας την αξία και χρησιμότητα του δημοσίου χώρου ως προορισμό χαλάρωσης, κοινωνικοποίησης και δραστηριοτήτων.

Το έργο «Δράση για ζωντανό Αλσύλλιο Κλεισόβης», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Messolonghi by Locals, που εντάχθηκε στα μικρά έργα με χρηματοδότηση €5.000, εστιάζει στην αναζωογόνηση του Αλσυλλίου της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, που αν και βρίσκεται πλησίον της πόλης και αποτελεί ένα σημείο ιδιαίτερης ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας, για χρόνια παραμένει ξεχασμένος. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Στόχος του έργου είναι μέσα από την συμμετοχή, τη συνεργασία και την ενεργοποίηση των πολιτών και των φορέων να αναδειχθεί το «Αλσύλλιο Κλείσοβας», ώστε να αποτελέσει μία διαδρομή περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και επαφής του ανθρώπου με τον διεθνούς σημασίας υγρότοπο του Μεσολογγίου.

Με στοχευμένες δράσεις και ενεργοποίηση των πολιτών, στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση, τόσο της ίδιας της κοινωνίας, όσο και των τοπικών αρχών, έτσι ώστε το Αλσύλλιο να αποτελεί ένα ζωντανό πνεύμονα ψυχαγωγίας με εύκολη και ασφαλή πρόσβαση για όλους.

Βασικές υποδομές όπως η αποκομιδή απορριμμάτων, ο φωτισμός και σημεία ξεκούρασης πρέπει να αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο. Με τη συμμετοχή του κόσμου μέσα από ερωτηματολόγια, συζητήσεις και διαβουλεύσεις, θα συγκεντρωθούν οι απόψεις και οι προτάσεις τους για την ανάδειξη του Αλσυλλίου.

Επίσης, όπως αναφέρουν τα μέλη του messolonghi by locals στη «Σ»: «προσκαλούμε τους πολίτες να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες για το τι θα έκαναν αν είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν ένα χρηματικό ποσό για το Αλσύλλιο. Το Messolonghi by Locals με καινοτόμες και πρωτότυπες δράσεις φέρνει στο προσκήνιο το Αλσύλλιο της Κλείσοβας και μία από αυτές θα είναι το ποδήλατο της ευαισθητοποίησης, το οποίο θα συνοδεύει τις φυσιολατρικές ποδηλατοβόλτες. Πρόκειται για ένα πολυμορφικό τρέιλερ ποδηλάτου κατάλληλα εξοπλισμένο, που θα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους ενημερωτικό υλικό, σακούλες απορριμμάτων και χώρο αποθήκευσης, μετατρέποντας την απλή βόλτα σε δράση κινητοποίησης για τη διατήρηση του Αλσυλλίου και της διαδρομής καθαρής!

Πέραν όμως της πρόσφατης αυτή πρωτοβουλίας τα μέλη του messolonghi by locals, έχουν ως στόχο ακόμη περισσότεροι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να συνεχίσουν μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες να χαρτογραφούν και να αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα του Μεσολογγίου. «Με γνώμονα τα παραπάνω, επόμενός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε τις πολιτιστικές διαδρομές και να τις διαδώσουμε τόσο εντός όσο και εκτός των ορίων της πόλης μας. Επιπλέον βασικός στόχος είναι η υλοποίηση του 3ου Festival το οποίο αποτελεί μία γιορτή για την πόλη αφού μέσα από αυτό αναδεικνύεται η πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας και η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών της που θέλουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους και κάνουν κάτι γι’ αυτό» τόνισαν τα μέλη του messolonghi by locals.

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 917 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.