Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 12:08

Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις - Πώς διαμορφώνονται για 453 τμήματα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών, από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών, ολοκληρώθηκε και πλέον όλα τα «φώτα» στρέφονται στις Βάσεις εισαγωγής.

Πρόκειται για το τελευταίο «εμπόδιο», μετά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που πρέπει να υπερπηδήσουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών για να πάρουν το εισιτήριο για το τμήμα της προτίμησής τους. «Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές να μην κοιτάζουν οι υποψήφιοι ούτε τις εκτιμήσεις μας για τη διαμόρφωση των Βάσεων, ούτε τις περσινές Βάσεις, όταν συμπληρώνουν το Μηχανογραφικό τους. Για να μην παρασυρθεί, όμως, κανείς, κάθε χρόνο ανακοινώνουμε τις εκτιμήσεις μας με τη λήξη της προθεσμίας για τα Μηχανογραφικά» αναφέρει στο iefimerida.gr ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «η εκτίμηση για τη διαμόρφωση των Βάσεων είναι φέτος δυσκολότερη από κάθε άλλη φορά. Ας αρχίσουμε από τα εύκολα. Ο αριθμός των εισακτέων είναι ίδιος με πέρυσι, αλλά οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από πέρυσι. Στον πίνακα (βλ. παρακάτω) βλέπουμε τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων σε όλα τα Πεδία. Ο πρώτος αριθμός στη στήλη υποψηφίων του 2020 δείχνει τον αριθμό των υποψηφίων με το νέο σύστημα και ο δεύτερος με το παλαιό. Στο 1ο Πεδίο έχουμε 1.000 λιγότερους υποψηφίους, στο 2ο Πεδίο έχουμε περίπου 2.000 λιγότερους υποψηφίους, στο 3ο περίπου 500 λιγότερους και στο 4ο 250 λιγότερους»:

Η ΕΒΕ και οι Βάσεις

Η καθιέρωση της ΕΒΕ, προσθέτει ο έμπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής, «φέρνει μεγάλες αναταράξεις για τις σχολές από τα 14.000 μόρια και κάτω, που είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Ένα τμήμα που είχε χαμηλή βάση, το Γεωλογίας Πάτρας, με Βάση πέρυσι 5.950 μόρια, φέτος όρισε συντελεστή ΕΒΕ 0,85, που έδωσε ΕΒΕ 10,19. Επειδή η ΕΒΕ υπολογίζεται χωρίς συντελεστές βαρύτητας, αντίθετα με τα μόρια, η Βάση του τμήματος αναμένεται να μην πέσει κάτω από τα 9.800 μόρια. Οι υποψήφιοι που βρίσκονται πιο χαμηλά, θα δηλώσουν άλλα τμήματα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο επιλογής των τμημάτων και καθιστώντας κάθε πρόβλεψη εξαιρετικά δύσκολη» σημειώνει.

Επιπλέον, συνεχίζει ο Στράτος Στρατηγάκης, «τα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα, όπως οι Αρχιτεκτονικές Σχολές, καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτίμηση της Βάσης, διότι η ΕΒΕ των σχεδίων ανάγκασε την πλειοψηφία των υποψηφίων να μπορεί να δηλώσει μόνο τα τμήματα των Ιωαννίνων και των Χανίων, που σημαίνει ότι είναι άγνωστο το πού θα κυμανθεί η Βάση τους».

Τελική εκτίμηση Βάσεων για 453 τμήματα [πίνακας]

Η μελέτη που έκανε ο κ. Στρατηγάκης στηρίζεται στους δυο από τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις Βάσεις: Τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων. «Ο τρίτος παράγων, ο τρόπος που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις Σχολές, μάς είναι πάντα άγνωστος και είναι υπεύθυνος για τις εκπλήξεις που δημιουργούν οι Βάσεις και ειδικά φέτος αναμένουμε να αλλάξει ο τρόπος δήλωσης των τμημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απρόβλεπτες και μη μετρήσιμες καταστάσεις» τονίζει καταλήγοντας.

Δείτε τον πίνακα με τις τελικές εκτιμήσεις του Στράτου Στρατηγάκη για τις Βάσεις 2021 για 453 τμήματα (*αν δεν ανοίγει το *pdf στη συσκευή σας πατήστε εδώ):

*Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι μαθηματικός, ερευνητής και σύμβουλος σταδιοδρομίας

Πηγή: iefimerida.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 786 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.