Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:44 μμ
 
wm small
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 11:05

Οι ελπίδες των ξενοδόχων της Αιτωλοακαρνανίας για ρεφάρισμα – «Φιλί ζωής» ο Αυγούστος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Ναύπακτος και Πάλαιρος ηγούνται στις κρατήσεις
  • Οι περισσότεροι ξενοδόχοι όμως πιστεύουν πως η ζημιά της πανδημίας είναι μη αναστρέψιμη

Είναι το δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι που η τουριστική κίνηση καθορίζεται από τους δυσάρεστους όρους της πανδημίας και ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Αιτωλοακαρνανία εναποθέτει τις τελευταίες του ελπίδες για περιορισμό των απωλειών στους τουρίστες του Αυγούστου αλλά και του φθινοπώρου, εκτός και αν προκύψουν δραματικές αλλαγές.

Οι πληρότητες του Ιουνίου και του Ιουλίου, κυμάνθηκαν σε ποσοστά τα οποία δεν ικανοποίησαν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως,  οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ίσχυσαν σε χώρες, όπως η Βρετανία είχαν αρνητικό αντίκτυπο για ξενοδοχειακές μονάδες, που απευθύνονται στη συγκεκριμένη τουριστική αγορά με ενδεικτικότερη περίπτωση αυτή γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας της Παλαίρου, που μετέθεσε την έναρξη λειτουργίας της για την 1η Αυγούστου.

Άργησε να έρθει ο «Άγγλος τουρίστας»

Η Πάλαιρος στη βορειοδυτική ακτή της Αιτωλοακαρνανίας με συνεχή τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κάτω από άλλες συνθήκες, θα είχε «πλημμυρίσει» από Άγγλους παραθεριστές αλλά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν το επέτρεψαν. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα (18 Ιουλίου) οι εμβολιασμένοι πολίτες  είχαν την υποχρέωση  να τίθενται  σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την επιστροφή τους από το ταξίδι, λειτούργησε ανασταλτικά για εκείνους που ήθελαν να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα στη χώρα μας.

Αντίστοιχα, ως τροχοπέδη λειτουργεί  η υποχρεωτικότητα διενέργειας εργαστηριακής εξέτασης PCR πριν και μετά το ταξίδι. «Πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ημέρες στη διάθεσή τους ενώ η οικονομική επιβάρυνση ιδίως όταν πρόκειται για οικογένειες είναι σημαντική», ανέφερε  στη «Σ» η  διευθύντρια του ξενοδοχείου Paleros Beach Resort, Νατάσα Ψυχογιού και συμπλήρωσε:

«Οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί αλλά μπορεί η δεύτερη δόση να είναι για παράδειγμα σε μια εβδομάδα οπότε το να κλείσουν διακοπές, πάει πιο πίσω».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως εξήγησε, ο αριθμός των Βρετανών οι οποίοι φιλοξενήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν περιορισμένος. Από τα 150 δωμάτια της ξενοδοχειακής μονάδας μόνο τα 40 είχαν διατεθεί στα μέσα Ιουλίου για τον εσωτερικό τουρισμό, εν αναμονή έλευσης των Βρετανών. «Υπάρχει ενδιαφέρον για τον Αύγουστο, θέλουν να έρθουν. Ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα το Σεπτέμβριο», σημείωσε η κ. Ψυχογιού.

Η έναρξη της σεζόν, η οποία πριν την πανδημία διαρκούσε από Μάιο έως και Οκτώβριο για το «Vounaki Beach Hotel & Marina» που φιλοξενεί αποκλειστικά Άγγλους, επίσης στην Πάλαιρο, μετατέθηκε αναγκαστικά για τις αρχές Αυγούστου. Ο διευθύνων σύμβουλος και εκ των βασικών μετόχων Όθωνας Στάχτιαρης ανέφερε στη «Σ» ότι «οι κρατήσεις είναι ισχυρές» και δεδομένης της ρευστότητας της κατάστασης εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα συμβεί κάτι καινούργιο».

Εκτιμάται ότι η επάνοδος των Βρετανών θα λειτουργήσει ως «φιλί ζωής» που θα αναζωογονήσει τις επιχειρήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο.

«Μη αναστρέψιμη η ζημιά»

Καθόλου αισιόδοξος, ωστόσο, δεν εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης του «Sozos Inn Hotel» που λειτουργεί στη Βόνιτσα, εκτιμώντας ότι η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη. Έλληνες και Σκανδιναβοί φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου του, όπου η πληρότητα τον Ιούνιο δεν ξεπέρασε το 35%  (όταν προ Covid-19 ήταν 100%). Κι αυτό επειδή παρότι τα Σαββατοκύριακα καλυπτόταν το 90% -100% των κλινών εντούτοις το ποσοστό τις καθημερινές μειωνόταν ακόμα και στο 10%.

Στα μέσα Ιουλίου η πληρότητα ήταν περίπου 50% με προοπτική να έφθανε το 65% τις αμέσως επόμενες ημέρες. «Τον Αύγουστο, πιστεύω ότι η περιοχή δεν θα έχει πληρότητα 100%», ανέφερε ο κ. Βασίλης Σώζος,  βασίζοντας την εκτίμησή του στο γεγονός ότι πέρυσι που επιτεύχθηκε ο συγκεκριμένος στόχος  ίσχυσαν περιοριστικά μέτρα σε δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου, οπότε αυξήθηκε το ενδιαφέρον και για περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική για το γεγονός ότι αντί να καταβληθεί προσπάθεια για όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμούς τον Απρίλιο αυτό συμβαίνει μέσα στο κατακαλόκαιρο. Τέλος, ο κ. Σώζος καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση του ξενοδοχειακού κλάδου, ο οποίος δέχθηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα.

«Χειρότερα από πέρυσι» στην Αμφιλοχία

«Πέρυσι ήταν καλύτερη χρονιά», διαπίστωσε μιλώντας στη «Σ» ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αμβρακία» στην Αμφιλοχία, Τάσος Κατσούδας. Όπως σημείωσε, το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο το προηγούμενο διάστημα και η διαμονή ολιγοήμερη. Πρακτικά, εσωτερικός τουρισμός, καλεσμένοι γάμων, επισκέπτες με συγγενείς ή γνωστούς στην περιοχή, καθόρισαν την κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κ. Κατσούδας εξέφρασε την ελπίδα ότι  η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί το διάστημα τουλάχιστον έως και τις 20 Αυγούστου.

Στην ίδια διαπίστωση προχώρησε και η Νίκη Φλώρου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Οscar», παρατηρώντας ότι πέρυσι υπήρχε κίνηση, ενώ κρατήσεις γίνονταν και μέσω booking, έστω και για μια διανυκτέρευση. «Τώρα δεν έχουν έρθει ούτε Αθηναίοι, ούτε ντόπιοι» ανέφερε και σημείωσε ότι τις απώλειες μετριάζει η παρουσία συνεργείων που συμμετέχουν σε έργα τα οποία εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή. «Δεν είναι μόνο ο δικός μας  κλάδος που βιώνει μια δυσάρεστη πραγματικότητα, είναι όλοι. Ο κόσμος δε δούλεψε, μαγαζιά έκλεισαν. Τι να λέμε τώρα…Θα πάνε διακοπές;», σχολίασε η κ. Φλώρου ευχόμενη, με διασφαλισμένη την υγεία όλων, να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα.

Αρκετοί επισκέπτες από την Αθήνα στη Ναύπακτο

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει από πλευράς επισκεψιμότητας η Ναύπακτος. Η υπεύθυνη κρατήσεων του ξενοδοχείου «Αμαρυλλίς», Βασιλική Φλώρου σημείωσε το τρέχον διάστημα υπάρχει μια κίνηση η οποία είναι σαφώς καλύτερη από την «χλιαρή» του Ιουνίου.  «Κατά 70% δουλεύουμε με Έλληνες ενώ σε σχέση με τους επισκέπτες του εξωτερικού η πλειονότητά τους προέρχεται από το Ισραήλ». σημείωσε. Η εγγύτητα με την Αθήνα και η ποιότητα του σύγχρονου οδικού δικτύου δικαιολογούν, μεταξύ άλλων παραγόντων, τη διαπίστωση της υπεύθυνης κρατήσεων του ξενοδοχείου στην Ναύπακτο ότι οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται από κατοίκους της πρωτεύουσας. «Ο Αύγουστος θα είναι καλός, αντίστοιχος με τον περσινό, δηλαδή θα έχουμε πληρότητα πάνω από 80%» εκτίμησε η κ. Φλώρου.

Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τα ορεινά

Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται για ορεινούς προορισμούς αυτήν την περίοδο. Στην Ορεινή Ναυπακτία, για παράδειγμα, ο κ. Αντώνης Δανιάς («Τα σπιτάκια της Ιφιγένειας») σημείωσε ότι υπάρχει μία σχετική ζήτηση αλλά στην περίπτωση του εσωτερικού τουρισμού «όλοι είναι της τελευταίας στιγμής». «Στο παρελθόν ερχόντουσαν και από το εξωτερικό αλλά λόγω της κατάστασης δεν έρχονται ούτε από την Αμερική, όπως συνήθιζαν να κάνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φόνη Γερμενή – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 563 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.