Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:42 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 12:23

Οι ΑΧΕΠΑ και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου – Υποδοχή από το Δήμαρχο Κώστα Λύρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Ύπατο Αντιπρόεδρο AHEPA Αμερικής Δημήτρη Κόκοτα, τον Κυβερνήτη AHEPA Ελλάδας Κώστα Βαρσάμη, τον Πρόεδρο του Τμήματος Ναυπάκτου “AHEPA Lepanto 1571”  Άγγελο Σταυρόπουλο καθώς επίσης μέλη της AHEPA, υποδέχθηκε στον Κήπο των Ηρώων το Σάββατο 27/7 ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και η AHEPA Lepanto 1571.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Αμερικανών Φιλελλήνων που έχει αναρτηθεί εντός του Κήπου των Ηρώων με πρωτοβουλία της ΑΧΕΠΑ το 1939.

Καλωσορίζοντας του παρευρισκόμενους, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου στην ομιλία του ανέφερε ότι «…Εδώ, σ αυτό τον ιερό χώρο, που αντιπροσωπεύει τον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία, για Δικαιοσύνη κι Ανεξαρτησία, οι Αμερικανοί φιλέλληνες έχουν το δικό τους μνημείο, το δικό τους τόπο προσκυνήματος.

Ένα μνημείο που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία και την μέριμνα των ΑΧΕΠΑ, για να θυμίζει στις νεώτερες γενιές πως σ’ αυτή την ματωμένη γη η αλληλεγγύη των ανθρώπων ήταν αυτή που στάθηκε πάνω από στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις. Δίδαξε ήθος, αξίες και ιδέες.

Οι απλοί καθημερινοί Αμερικανοί, οι διανοούμενοι ακόμη και οι υψηλότεροι πολιτικοί δεν έκρυβαν την πεποίθησή τους πως οι Έλληνες είναι λαός με βαριά κληρονομιά, που θα πρέπει να ζει ελεύθερος από κάθε καταδυνάστευση.

Το Μεσολόγγι πάντα πρωτοπόρο στον αγώνα των Ελλήνων, ήταν η πόλη στην οποία μέσα στην «καρδιά» και την φωτιά της Επανάστασης, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά, όλα τα ιδρυτικά κείμενα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα τυπώθηκαν εδώ, στο Τυπογραφείο του Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ.

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, αποτελεί την κορωνίδα των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Υποδέχεται Έλληνες και Φιλέλληνες από κάθε γωνιά του κόσμου που έρχονται ευλαβικά στα χώματά του.

Εύχομαι, αυτή μας η πρώτη συνάντηση να έχει συνέχεια, συνεργασία και μέλλον.

Εσείς άλλωστε, οι Έλληνες στην ψυχή και τις συνήθειες,  είστε και θα παραμείνετε με την προκοπή και την πρόοδό σας, άξιοι πρεσβευτές του λαού μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας Μαρία Σαλμά, ο Βουλευτής Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, καθώς επίσης μέλη τοπικών φορέων και Συλλόγων. Η επίσκεψη του Υφυπουργού και των εκπροσώπων της ΑΧΕΠΑ, συνοδεία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου συνεχίσθηκε αμέσως μετά στο Μουσείο Άλατος, όπου έγινε ξενάγηση από το δημιουργό του Νίκο Κορδόση.  

Διαβάστηκε 370 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.