Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 22:47

Στην Αιτωλοακαρνανία «χάθηκε» τουλάχιστον η μισή παραγωγή – Ρεκόρ ακαρπίας στην ελιά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Φτάνει και το 60% η μείωση της φετινής παραγωγής στην ελιά καλαμών σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην χονδροελιά η μείωση της παραγωγής αγγίζει το 80%!

Η ακαρπία «χτύπησε» την Αιτωλοακαρνανία και οι ελαιοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα, που μαζί με τα υπόλοιπα που έχουν συσσωρευτεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της χαμηλής τιμής που διέθεταν το προϊόν τους, συνθέτουν ένα δύσκολο σκηνικό.

Η ανάδειξη του ζητήματος πανελλαδικά έγινε από τον βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ Απόστολου Πανά, ο οποίος πριν κάποιες ημέρες έκανε επερώτηση στη βουλή σχετικά με την ακαρπία στις ελιές στη Χαλκιδική.

Μετά απ’ αυτό εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω της οποία γίνονταν γνωστό ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αποζημίωσης για την ακαρπία.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, οι δήμαρχοι του Αγρινίου και του Μεσολογγίου Γιώργος Παπαναστασίου και Κώστας Λύρος αντίστοιχα, έστειλαν επιστολή μέσω της οποίας γνωστοποίησαν στο υπουργείο το πρόβλημα της ακαρπίας και στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία φέτος είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά!

Εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την φετινή ακαρπία, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι υπήρξε πολύμηνο lockdown. Το υπουργείο έδωσε άδεια μόνο για συγκομιδή, ενώ τους υπόλοιπους μήνες λ.χ. τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπου οι παραγωγοί έπρεπε να φροντίσουν τα κτήματά τους δεν είχαν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, διότι στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στην περιοχή του Αγρινίου, αυτοί που διαθέτουν ελαιώνες και δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι πάρα πολλοί, όπως πάρα πολλοί είναι και όσοι διαθέτουν κάποια έκταση με ελιές, αλλά δεν διαμένουν μόνιμα στο νομό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού για να καλλιεργήσουν, να ψεκάσουν, να ραντίσουν κλπ τους ελαιώνες τους.

Αυτός είναι σαφώς ένας σημαντικός παράγοντας που επηρέασε την κατάσταση και σήμερα μιλάμε για ακαρπία στην Αιτωλοακαρνανία σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που αγγίζει και το 60%, και το 80% στην χονδροελιά.

Στην παρούσα φάση όμως οι ελαιοπαραγωγοί αναμένουν αν το υπουργείο, εκτός για την Χαλκιδική που ήδη το έχει ανακοινώσει, θα δώσει αποζημίωση και στους παραγωγούς από την υπόλοιπη Ελλάδα, συνεπώς και από την Αιτωλοακαρνανία!

Επιπλέον, εκτός από την ακαρπία που «χτύπησε» την Αιτωλοακαρνανία φέτος, αρκετοί είναι οι παραγωγοί κυρίως στην περιοχή του Αγρινίου, που δεν εισέπραξαν το 70ευρώ που είχε ανακοινωθεί πως θα λάβουν οι πληττόμενοι από τον κορονοϊό ελαιοπαραγωγοί.

Από 50% και πάνω η μείωση της παραγωγής

Στο εργοστάσιο της Ένωσης Αγρινίου δηλώθηκε ακόμη και 90% μείωση

Η Διευθύντρια του Εργοστασίου Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου Ακριβή Κούκη

Η Διευθύντρια του Εργοστασίου Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου Ακριβή Κούκη, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «φέτος η ακαρπία υπολογίζεται ότι αγγίζει σίγουρα το 50%, ίσως και το 60% περισσότερο σε σχέση με πέρσι. Άλλες χρονιές κατά το παρελθόν υπήρχε ακαρπία στην περιοχή, αλλά ουδέποτε σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως φέτος.

Οι περισσότεροι παραγωγοί μας ενημερώνουν πως είναι στο μισό η μείωση της παραγωγής τους σε σχέση με πέρσι, ενώ υπήρξε και περίπτωση παραγωγού που μας έχει ενημερώσει για μείωση στην παραγωγή του λόγω της ακαρπίας κατά 90%. Όπως όμως και να έχει, φέτος, χάθηκε η μισή παραγωγή σε σχέση με πέρσι».

Επίσης, η κ Κούκη σχετικά με την αποζημίωση των 70 ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς αναφέρει: «δεν δόθηκαν σε όλους τους παραγωγούς τα χρήματα, είναι αρκετοί στο νομό που δεν εισέπραξαν την αποζημίωση των 70 ευρώ για τον κορονοϊό. Ελπίζουμε να αποκατασταθεί αυτό σύντομα και να εισπράξουν τα χρήματα που πρέπει».

Με τιμές κάτω του κόστους οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη φροντίδα των δένδρων

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας σημείωσε: «το ποσοστό της ακαρπίας είναι μεταξύ 50% και 60% για τις ελιές καλαμών, ενώ στην χονδροελιά η ακαρπία αγγίζει το 80%.

Οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί, αλλά εκ των βασικότερων είναι οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν για τα δεδομένα της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής, καθώς προκάλεσαν ζημιά. Δημιουργήθηκε αστάθεια στο δένδρο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά, φυσιολογικά.

Οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων δύο ετών δημιούργησαν ζήτημα, με αποτέλεσμα να προηγηθούν συνθήκες που τα δένδρα ήταν πιο ευάλωτα, καθώς δεν είχαν όλοι την οικονομική δυνατότητα να φροντίσουν, όπως έπρεπε τα δένδρα τους την κατάλληλη στιγμή, συνεπώς όλα συνετέλεσαν στο να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα της ακαρπίας στο βαθμό αυτό.

Όταν δηλαδή η τιμή είναι 20 λεπτά κάτω του κόστους, σίγουρα ο παραγωγός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα του δένδρου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ακόμη ένας παράγοντας ήταν η αδυναμία μετακίνησης πολλών που έχουν εκτάσεις με ελιές και ζουν εκτός νομού. Σίγουρα όλα έχουν σημασία, ανεξαρτήτως ιεραρχίας των λόγων που συνετέλεσαν στην ακαρπία. Στην παρούσα φάση θα πορευτούμε με ό,τι μπορούμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα πράγματα θα βελτιωθούν από την πλευρά της παραγωγής και κυρίως της τιμής, ώστε να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε σωστά. Θέλουμε να πηγαίνουμε καλά και να πωλούνται οι ελιές μας, είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Ο αριθμός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών είναι άγνωστος ακόμη και στο υπουργείο, πόσο μάλλον σε εμάς.

Έχουμε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις για το ζήτημα της ακαρπίας, θα δούμε το αποτέλεσμα που θα υπάρξει. Μιλάμε και με το υπουργείο και βλέπουμε πως υπάρχει κατανόηση, άρα αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα».

Τέλος ο κ. Ακρίδας ανέφερε σχετικά με την αποζημίωση των 70 ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς: «τα 70 ευρώ τα έχει πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό των ελαιοπαραγωγών στην περιοχή του Μεσολογγίου.

Υπάρχει όμως ικανοποιητικό ποσοστό που δεν το έχει εισπράξει και αφορά αυτούς που έχον πάρει και επιστρεπτέες προκαταβολές. Μέσα όμως στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εισπράξουν τα χρήματα και αυτοί που δεν τα πήραν».

Η προχθεσινή νέα επιστολή Παπαναστασίου σε Λιβανό για την ακαρπία στην επιτραπέζια ελιά

Με νεότερη επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων Σπήλιο Λιβανό ο Δήμαρχος Αγρινίου θέτει το ζήτημα της ακαρπίας στην επιτραπέζια ελιά ζητώντας άμεσους ελέγχους και στήριξη των παραγωγών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι με σκοπό να σας ενημερώσω, σε συνδυασμό με τις δυο προηγούμενες επιστολές μου, για το μείζον ζήτημα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο της καλλιέργειας ελιάς και ειδικότερα στις επιτραπέζιες ποικιλίες, σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρινίου.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής σε μία από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες (ενδεικτικά αναφέρω και την χονδροελιά που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής στο Δήμο Αγρινίου), όπου υπάρχει γενική ακαρπία και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του Δήμου μας.

Επίσης, επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο –εποχή ανθοφορίας της ελιάς- εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Σύμφωνα, άλλωστε, με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία), από τα αρμόδια όργανα.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας, ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ζημιών και οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναμένω ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξετε την τοπική οικονομία.

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 419 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.