Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:09 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 17:23

Aποικία γυπών ξανά στο Εμπεσό Βάλτου μετά από 30 χρόνια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά από περίπου 30 χρόνια, μία αποικία γυπών βρίσκεται ξανά σε άνθηση στον Εμπεσό ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:
«Μία αποικία σε άνθηση… 30 χρόνια μετά!

Ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο γεγονός λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Εμπεσού Αιτωλοακαρνανίας (Όρη Βάλτου): μια ιστορική αποικία #Όρνιων, που είχε εγκαταλειφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, εδώ και λίγα χρόνια είναι και πάλι όχι απλά ενεργή, αλλά και πολύ δυναμική, καθώς φέτος, από τη συστηματική παρακολούθηση που διεξάγεται από την #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στο πλαίσιο του Προγράμματος #LIFE IP-4 Natura, καταγράφηκαν στην περιοχή 8-9 φωλιές!

Ένα από τα πουλιά, μάλιστα, που ζευγάρωσαν φέτος στον Εμπεσό είναι ο “Γιάννης”, ο μοναδικός επιζών γύπας από το περσινό καταστροφικό περιστατικό δηλητηρίασης στην περιοχή της Κλεισούρας, στον οποίο πριν την απελευθέρωσή του τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός και δακτυλιώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων.

Τα νέα αυτά μας δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο πως οι ιστορικές αποικίες – επικράτειες των αρπακτικών πρέπει να θεωρούνται δυνάμει ενεργές και να τις διαχειριζόμαστε, βέβαια, ως τέτοιες».

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 346 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.