Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 18:19

Ο Στράτος Καλύβας για το θερινό πενθήμερο λειτουργίας των καταστημάτων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ως πρώην έμπορος και νυν επαγγελματίας που δραστηριοποιούμαι στο Αγρίνιο, θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου, σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του Εμπορικού  συλλόγου Αγρινίου, σχετικά με το θερινό πενθήμερο λειτουργίας των καταστημάτων. 

Ως γνωστόν η παρούσα διοίκηση του ΕΣΑ πρότεινε  την μειωμένη εφαρμογή του θερινού πενθημέρου για εφέτος (τρία συνολικά σαββατα, αντί για οκτώ), λόγω της πανδημίας και των αναγκών που προέκυψαν στον κλάδο του λιανεμπορίου εξ αιτίας αυτής. Ακολούθησαν «πολεμικές» ανακοινώσεις απ’ την αντιπολίτευση του ΕΣΑ, που μιλούν για αυταρχισμό, δικτάτορες και άλλα φαιδρά.

Βρίσκοντας λογική, συνετή και δικαιολογημένη την πρόταση της διοίκησης του ΕΣΑ, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1)Το ωράριο των καταστημάτων καθορίζεται απ την νομοθεσία και οχι απο αποφάσεις των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων. Κατ αυτή την έννοια, ο ΕΣΑ προτείνει και δεν αποφασίζει για θερινό πενθήμερο και ανοιχτά ή κλειστά μαγαζιά . Οποιοσδήποτε έμπορος είναι νόμιμος και δικαιούται να ανοίγει το κατάστημα του, μέσα στα χρονικά όρια που καθορίζει η αρμόδια ΚΥΑ. Οι εποχές που ο επι δεκαετίες πρόεδρος «κατέβαζε» περιφρούρηση για το πενθημερο και σχημάτιζε ανθρώπινη αλυσίδα έξω απο κατάστημα της οδού Κύπρου, έχουν παρέλθει οριστικά.
2)Η κρίση που γενικά πλήττει την παραδοσιακή αγορά του Αγρινίου, επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας μέχρι εκεί που δεν παίρνει περισσότερο. Ας σεβαστούμε την ανάγκη και την επιθυμία όσων προσπαθούν έστω και με τον πενιχρό τζίρο του θερινού Σαββάτου, να πάρουν μια ανάσα, αν νομίζουν ότι αυτό είναι εφικτό.
3)Κατά την περίοδο της πανδημίας το λιανεμπόριο στηρίχτηκε με κάποια δις (επιστρεπτεες προκαταβολές, μηδενικά ενοίκια, αναστολή πληρωμών δόσεων βεβαιωμένων οφειλών κλπ). Δεν νομίζω ότι συνάδει θερινό πενθημερο απ τη μια και τέτοιες ενισχύσεις απ την άλλη.

Τέλος θα θελα να επισημάνω την απόλυτη ουδετερότητα των τοπικών μέσων ενημέρωσης στο συγκεκριμένο θέμα, που μου προξενεί εντύπωση. Αν θυμάμαι καλά, σε προ πανδημίας εποχές, ήταν μόνιμη η μομφή κατά του ΕΣΑ για το θερινό πενθήμερο, την αγορά που  νεκρώνει, τους Αγρινιώτες που πηγαίνουν για ψώνια στην Πάτρα και τα Γιάννενα και τα καταστήματα εστίασης που πλήττονται απ’ την απόφαση αυτή.

Τώρα;

Μετά τιμής
Στράτος Καλύβας

Μεσίτης αστικών συμβάσεων

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 816 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.