Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:51 πμ
 
wm small
Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 17:23

Ένα χρόνο στα χαρτιά ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας – Μπλόκο βάζει ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρά την έκκληση της Αποκεντρωμένης Διοίκηση, δεν ενέκρινε τη συστατική πράξη του ενιαίου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας

Στα χαρτιά παραμένει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας ένα χρόνο περίπου μετά τη συγκρότηση του ΔΣ του και αυτό γιατί ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη συστατική του πράξη, ενώ όλοι οι άλλοι δήμοι το έχουν πράξει προ πολλού.

Η συμμετοχή ή όχι στο νέο σχήμα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας πέρασε από 40 κύματα και αυτό γιατί, ενώ αρχικά ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας είχε επιλέξει τη συνδιαχείριση με τους δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου στη συνέχεια με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που πέρασε πέρυσι, τα δεδομένα άλλαξαν και υπαγορεύτηκε στη Λευκάδα και το Μεγανήσι να ενταχθούν στον ειδικό διαβαθμιδικό φορέα των Ιονίων Νήσων, που θεσπίστηκε με το νομοσχέδιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας στο διάστημα που μεσολάβησε επιχείρησε να αποσπάσει μια απάντηση από την πλευρά της Κυβέρνησης αναφορικά με μεταγενέστερη νομοθετική διάταξη, που επανέφερε τη δυνατότητα στους νέους Φορείς να συμμετέχουν Δήμοι, οι οποίοι ανήκουν σε Περιφερειακές Ενότητες όμορων Περιφερειών. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η απάντηση ήταν αρνητική, ενώ από το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται πως δεν υπήρξε απάντηση. Έκτοτε όσες φορές κι αν ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, είτε αυτό αναβλήθηκε, είτε δεν εγκρίθηκε η συστατική πράξη του ενιαίου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία. Τελευταία φορά, πριν από ένα μήνα περίπου και παρά το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με  έγγραφό της από τον περασμένο Μάιο, ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών από το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, καθώς δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία όχι μόνο του ενιαίου φορέα, αλλά και υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ των άλλων Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν εσαεί σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου που προβλέπει τη «απορρόφησή» τους από τους νέους φορείς μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι να λειτουργήσει το νέο σχήμα οι υπάρχοντες Σύνδεσμοι Διαχείρισης των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, που εποπτεύονται αντιστοίχως από τους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ακτίου – Βόνιτσας συνεχίζουν να λειτουργούν και έτσι δεν τίθεται κάποιο μείζον θέμα αναφορικά και με την προώθηση των δύο μεγάλων μονάδων επεξεργασίας σε Ναύπακτο και Αγρίνιο. Ήδη η μονάδα της Ναυπάκτου βρίσκεται σε διαδικασία επαναδημοπράτησης, ενώ το επόμενο μήνα δημοπρατείται και η μονάδα απορριμμάτων στη Στράτο. Ωστόσο, κάποια στιγμή η Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία και ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία να λειτουργήσει επιτέλους.

Αναφορικά με τη στάση των παρατάξεων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η παράταξη του Δημάρχου Γ. Αποστολάκη στην πλειοψηφία της συναινεί στην έγκριση της συστατικής πράξης του ενιαίου φορέα, ωστόσο αυτό αρκεί από τη στιγμή που η αντιπολίτευση του Δήμου συνεχίζει να έχει έντονες επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Κασόλας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτίμησε πως  θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε και την άποψη ότι το πρόστιμο 400.000 € που έχει επιβληθεί στο ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου θα επιμεριστεί και στους πολίτες του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα προκύψουν από το 2022 και μετά με βάση την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί την ανακύκλωση έναντι της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, ενώ αναφορικά με τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης και του Θ. Κασόλα σχολίασε ότι ο σκοπός του είναι να μην παρέχουμε τελικά υπηρεσίες στους δημότες.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 370 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.