Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 20:04

Αστρικά ίχνη στον ουρανό της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο νόμος της Αιτωλοακαρνανίας εκτός από τις μοναδικές περιοχές που διαθέτει και αναδεικνύονται σταδιακά, διατηρεί επίσης από τους πιο σκοτεινότερους ουρανούς της χώρας μας.

Τα αστρικά ίχνη (star trails) όπου προβάλει παρακάτω η φωτογραφία έγινε λήψη από τον Δρυμώνα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 1200 μέτρων, κατά τη διάρκεια της εξόρμησης στις 10&11 Ιουλίου 2021 των μελών της Αστρονομικης και Αστροφυσικής Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας- Α.Α.Ε.Δ.Ε. και του παραρτήματος των Ιωαννίνων "Ανδρομέδα".

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΑΑΕΔΕ Κίμων Παπαθανασόπουλος, τους καλοκαιρινούς μήνες μας δίνεται ευκαιρία λόγο των φιλικών θερμοκρασίων στην ύπεθρο καιθώς είναι και η περίοδος διακοπών, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό τη μέρα αλλά και τη νύχτα. Σε ένα σκοτεινό μέρος της περιοχής μας αλλά και στο μέρος των διακοπων μας, σε μια ανέφελη και ασέληνη βραδιά μακρυά από τα φώτα της πόλης, μπορούμε να θαυμάσουμε τα χιλιάδων αστέρια που μας περιβάλλουν. Μπορούμε να διακρίνουμε και πλανήτες ανάμεσά τους, όπως ο Δίας και ο Κρόνος (όπου αυτή την περίοδο φαίνονται μετά τις 11:30 το βράδυ),καθώς και την Αφροδίτη που την προλαβαίνουμε μιση ώρα με τρία τέταρτα μετά την δύση του Ηλίου, με το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι το φως των πλανητών δεν τρεμοπαίζει όπως συμβαίνει με το φως των άστρων που ταξιδεύει από πολύ πιο μακρυά για να φτάσει στα μάτια μας.

Παρατήρηση του έναστρου ουρανού:
Μπορείτε επίσης να συμβουλεφθείτε ένα αστρονομικό ημερολόγιο για να δείτε και να προγραμματίσετε τα αστρονομικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν το ερχόμενο διάστημα ώστε να παρατηρηθούν είτε με γυμνό οφθαλμό είτε με τη χρήση "ελαφρών" οπτικών μέσων όπως κυάλια ή μικρά τηλεσκόπια, είτε και να τα φωτογραφηθούν, φαινόμενα όπως σύνοδοι πλανητών, βροχές μετεώρων, Σεληνιακές εκλείψεις κ.α.

Χρησιμοποιόντας αστρονομικούς χάρτες υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει κάποιος την αναγνώρηση βασικών αστερισμών και των αστρονομικών αντικειμένων που φαινομενικά περιέχουν, όπως γαλαξίες, νεφελώματα, κ.α.
Σχετικά Links:
https://www.astrovox.gr/skycharts/
https://astronomia.org.gr/egchiridio-paratirisis/
https://theskylive.com/

Φωτογραφίζοντας τον έναστρο ουρανό.
Η φωτογράφηση εικόνων του έναστρου ουρανού είτε και τμήματος αυτού, μπορεί να γίνει πια με πικοίλους τρόπους, είτε με μια ψηφιακή dslr είτε με κινητό αλλά και στις δυο περιπτώσεις χρειάζεται μια σταθερή βάση τύπου τρίποδου.
Σχετικά links:
https://www.astrovox.gr/avat/types.php
https://www.canon.gr/get-inspired/tips-and-techniques/photograph-stars-night-sky/

Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος - "Ηρακλής", (ΑΑΕΔΕ- Ηρακλής).
Να υπενθυμήσουμε ότι ο νομός της αιτωλοακαρνανίας και η δυτική Ελλάδα έχει ερασιτεχνικό σύλλογο αστρονομίας από το 2000 όπου ιδρύθηκε από τον αείμνηστο γιατρό Θύμιο παπαναστασίου. Είναι η ΑΑΕΔΕ - Ηρακλής με έδρα το Αγρίνιο. Δραστηροποιείται στη διοργάνωση αστροβραδιών, εξορμήσεων, δημόσιων ομιλιών. Έχει τομείς εργασίας όπως η οπτική παρατήρηση, αστροφωτογραφία βαθέως & ευρέως πεδίου, ραδιοαστρονομία,και άλλες κατηγορίες. Σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θέρμου το 2018, διοργάνωσαν την 12η Πανελλήνια εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμων στον Δρυμώνα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

https://www.astroexormisi.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/
https://www.facebook.com/ppantazopoulos/videos/10217615657690281/

Τα μέλη του ΑΑΕΔΕ - Ηρακλής, τόσο του Δ.Σ. όσο και τα τακτικά μέλη είναι ευχαρίστησή τους να απαντήσουν και αν εξηγήσουν σε ότι άπτεται την αστρονομία ως ενασχόληση όσο γισ τις δράσεις που γίνονται στον νομό μας αλλά όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.
https://www.astroclubs.gr/astroclubs-directory/wpbdp_category/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82/

Το 2020 μια έμπειρη ομάδα αστροπαρατήρησης με έδρα τα Ιωάννινα προσαρτήθηκε στην ΑΑΕΔΕ - Ηρακλής σαν παράρτημα και μαζί σαν μια ομάδα εργαζόμαστε εθελοντικά για την διάδοση και διάχυση της ερασιτεχνικής και όχι μόνο αστρονομίας.
https://www.facebook.com/groups/astroioannina/

Σχετικά links:
https://www.facebook.com/AAEDE.HRAKLIS
https://www.facebook.com/groups/aaedehraklis
https://www.facebook.com/groups/aaedehraklisastronomytools

Τέλος παρουσιάζονται τα 10 βήματα για να ασχοληθεί κάποιος με της αστρονομία: https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15860

Δρυμώνας 11 7 21

Διαβάστηκε 537 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.