Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 19:17

"Χασαπαίοι": Ήρωες που συμμετείχαν στην έξοδο του Μεσολογγίου - Αγωνιστές του 1821 απο την Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΠΕΤΡΟΣ ΒΕΛΟΥΔΑΣγράφει ο Πέτρος Κυριάκου Βελούδας*

Η οικογένεια Χασαπαίων ήτανε πολεμική οικογένεια από το ορεινό συγκρότημα Βάρνακα Ξηρομέρου.

Διώχθηκε απο τον Αλή Πασά και αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στο Σκάλωμα του Δραγαμέστου.

Οι Χασαπαίοι πολέμησαν με δικό τους Σώμα στις μάχες γύρω από την Πάτρα και ύστερα στο Βραχώρι. Επίσης στο Μακρυνόρος και στο Πέτα. Στην Ακαρνανία υπερασπίζονταν τους πρόσφυγες και παράλληλα παρενοχλούσαν τους Τούρκους και παρεμπόδιζαν την επικοινωνία τους με την Άρτα και την Πρέβεζα.

Οι Χασαπαίοι ήρθαν σε ρήξη με τον Θ. Γρίβα που σκότωσε 6 απο τους Χασαπαίους (το 1823 ο Γρίβας φιλοξενούνταν στο σπίτι του Τάτση Μαγγίνα στον Αστακό. Στο γεύμα προσκλήθηκαν και οι Χασαπαίοι και εκεί έγινε η δολοφονία) Οι Χασαπαίοι με αρχηγό τον χιλίαρχο Βασίλη Χασάπη πολέμησαν στο Μεσολόγγι ώς το τέλος της πολιορκίας.

Μετά την έξοδο οι προστριβές Γριβαίων-Χασαπαίων συνεχίστηκαν. Κάποτε όμως μπροστά στον κοινό κίνδυνο συμφιλιώθηκαν. Μετα την απελευθέρωση οι Χασαπαίοι εγκαταστάθηκαν στον Αστακό, όπου η κυβέρνησις τους παραχώρησε κτήματα από τις εθνικές γαίες σε ανταμοιβή για τις εθνικές τους εκδουλεύσεις.Τα κτήματα κατέχουν μέχρι σήμερα απόγονοι των Χασαπαίων στην θέση Γαλιτσά Γουριώτισσα Ξηρομέρου.

Τα ονόματα των απογόνων τους είναι Ηλίας Π Λαινάς, Ιωάννης Π Λαινάς, Κωνσταντίνος Π Λαινάς, Κωνσταντίνος Αρτεμίου Λαινας, Γεράσιμος Αρτ Λαινάς και Γεωργία Λαινά-Σιμιτζή, Στέφανου Λαινά.

*Πέτρος Κ. Βελούδας το γένος Λαινά-Πτυχιούχος Ελληνικού πολιτισμού ΕΑΠ Πανεπιστημίου Πατρών (απόγονος των Χασαπαίων) μέλος της διεθνούς εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών, παιδαγωγός προσχολικής αγωγής,δημοσιογράφος.

(βιβλιογραφία Βιογραφίες - Νεκρολογίες Αγωνιστών του 1821, συγγραφέας ΚΏΣΤΑΣ ΑΛΕΞ ΠΕΤΡΟΝΙΚΟΛΌΣ, ΑΘΉΝΑ 1986, Β ΕΚΔΟΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 106 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

Η φωτο του άρθρου είναι απο το εξώφυλλο του βιβλίου του Νίκου Μήτση "Χασαπαίοι"

 

Διαβάστηκε 951 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 19:27
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.