Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 18:59

Πρώτα το Δημοτικό Κτηνιατρείο και μετά το Δημοτικό Καταφύγιο προτείνει ο κος Φλωροσκούφης Δημήτρης (ειδικευμένος στην φροντίδα των αδέσποτων ζώων)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο κος Φλωροσκούφης Δημήτρης είναι μέλος των Σωματείων Πάργας και Μεσολογγίου καθώς και ακτιβιστής 15 χρόνια για τα δικαιώματα των ζώων. Στο Αγρίνιο επειδή δεν υπάρχουν άγρια ζώα ασχολείται με την φροντίδα των αδέσποτων που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής. Σε μια συζήτηση που είχαμε μαζί του μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που πιστεύουμε ο κάθε πολίτης πρέπει να τα γνωρίζει.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρύσα Σπαή

φωτ01

Τι εννοούμε με τον όρο αδέσποτα;

Αδέσποτα ονομάζουμε τα ζώα τα οποία δεν ανήκουν σε κάποια ανθρώπινη οικογένεια. Αυτά προέρχονται από δύο πηγές: η μία είναι η εγκατάλειψη από τους ιδιοκτήτες τους  και η άλλη από τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις που πραγματοποιούνται από τα εγκαταλελειμμένα στον δρόμο από τους κηδεμόνες τους.

Πότε ξεκινήσατε να προσφέρετε βοήθεια στα αδέσποτα και υπό ποία ιδιότητα;

Πάντα βοηθούσα σαν φιλόζωος, αλλά από το 2015 ξεκίνησα να βοηθάω συστηματικά τα αδέσποτα, με δυο τρόπους: Με καταγγελία κακοποιήσεων, που είναι πολύ βασικό κομμάτι και με άμεση επέμβαση και διάσωση σε ένα παρατημένο ζώο. Η ομάδα μας απoτελείται από έξη μέλη. Ωστόσο είμαστε λίγοι και δεν βρίσκονται εύκολα άνθρωποι να βοηθήσουν ουσιαστικά την προσπάθεια καθότι απαιτείται πέρα από την αγάπη και πολύς χρόνος.

Ποιούς κανόνες πρέπει να τηρούμε όταν μαζεύουμε ένα αδέσποτο;

Όταν βρίσκουμε στον δρόμο κάποιο αδέσποτο εννοείται ότι ποτέ δεν το προσπερνάμε. Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις τον Δήμο ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα καθώς και την φιλοζωική η οποία συνεργάζεται με τον Δήμο  και έχει σαν αντικείμενο την φροντίδα και μέριμνα των αδέσποτων. Επιπλέον πρέπει να πάρετε τηλέφωνο την Αστυνομία, η οποία πρέπει να έρθει να καταγράψει το αδέσποτο και να το περιφρουρήσει μέχρι να έρθει κάποιος να το πάρει. Μην ξεχνάτε ότι και τα αδέσποτα έχουν δικαιώματα, προστατεύονται από νόμους και φυσικά όταν καταγράφονται στον Δήμο γράφονται σαν πολίτες. Ο Δήμος επιδοτείται για την φροντίδα των ζώων και πρέπει να ξέρει πόσα ζώα αδέσποτα και δεσποζώμενα υπάρχουν στην επικράτειά του.

fb 01

Πως αντιμετωπίζει η πολιτεία το πρόβλημα με τα αδέσποτα;

Από το 2012 που βγήκε ο κυριότερος Νόμος η πολιτεία έκανε πολλές προσπάθειες σε όλους τους τομείς. Όμως αυτές οι προσπάθειες δεν έφτασαν στα αδέσποτα γιατί όταν λέμε ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος, μετά  ο Δήμος μεταφέρει το θέμα στην φιλοζωική και η φιλοζωική στους φιλόζωους.  Δίνονται επιδοτήσεις από το κράτος για τα αδέσποτα αλλά τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν τα χρήματα αυτά στα αδέσποτα για πολλούς και διάφορους λόγους. Πχ. Ο Δήμος Αγρινίου από το 2012 μέχρι σήμερα έχει επιδοτηθεί να κατασκευάσει καταφύγιο. Έχει βρεί τέσσερις πέντε χώρους, έχει πάει στο υπουργείο μακέτες και σχέδια αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει έγκριση. Η πολιτεία θεσπίζει τώρα έναν πολύ αυστηρό Νόμο για την προστασία, την φροντίδα, την προφύλαξη των αδέσποτων. Αυτός ο νόμος που ακόμη είναι σε διαβούλευση έχει πάρα πολλά καλά στοιχεία και ευχόμαστε να εφαρμοστεί σύντομα.  

Είναι  επικίνδυνα για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων;

Υπάρχουν αρκετά αδέσποτα σε διάφορες γειτονιές τα οποία είναι επιθετικά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τα μαζέψει ο Δήμος. Τώρα αν το σκυλί δεν ενοχλεί κανένα και βρίσκεται σε έναν χώρο που το  φροντίζει κάποιος,  πρέπει ο Δήμος να το πάρει να το καταγράψει να του κάνει ιατρικές εξετάσεις και εμβόλια και να το ξαναφέρει στον ίδιο χώρο. Στην περίπτωση που το σκυλί επιτίθεται σε περαστικούς, γαυγίζει έντονα και γενικά δημιουργεί προβλήματα τότε πρέπει να το πάρει ο Δήμος και να το μεταφέρει – αφού του παράσχει αυτά που είπαμε πιο πάνω - σε κάποιο χώρο φιλοξενίας.

Πόσα αδέσποτα πιστεύετε ότι υπάρχουν στην περιοχή μας;

Υπολογίζω ότι υπάρχουν πάνω από 3000 αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται στειρώσεις. Ο Νόμος του 2012 έλεγε για δημιουργία καταφυγίου και Δημοτικού κτηνιατρείου. Αν γινόταν Δημοτικό κτηνιατρείο θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Αυτό το έκανε ο Δήμος Λευκάδας και μέσα σε τρία χρόνια στείρωσε περίπου 6000 ζώα (γάτες και σκυλιά). Το πέτυχε καλώντας κάθε Σ/Κ γιατρούς από διάφορες περιοχές και κάνανε στειρώσεις όλη μέρα. Οπότε σταδιακά επιτεύχθηκε το καλό αποτέλεσμα. Άλλος τρόπος εκτός της στείρωσης  δεν υπάρχει, για αυτό προβλέπεται και στον νέο νόμο.

fb 02

Υπάρχει μέριμνα από τις φιλοζωικές εταιρείες και τους Δήμους;

Στο Αγρίνιο υπάρχει μια οργάνωση η Φιλοζωική Εταιρεία Αγρινίου που καταβάλλει τις προσπάθειές της για την επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο αν δεν μεριμνήσουμε όλοι το πρόβλημα δεν θα εξαλειφθεί. Λάβετε υπ’όψιν ότι από ένα αδέσποτο σε πέντε χρόνια μπορούν να γεννηθούν γύρω στα 5000 νέα σκυλιά. Αυτό βγαίνει από επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οπότε κάντε τους υπολογισμούς σας για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.

Εάν υιοθετήσουμε όλοι από ένα αδέσποτο, θα λυθεί το πρόβλημα;

Όχι. Μόνο αν στειρώσουμε όλοι από ένα αδέσποτο θα λυθεί το πρόβλημα. Κάτι που θα μπορούσε να λυθεί αν υπήρχε το Δημοτικό Κτηνιατρείο. Αυτό θα μπορούσε να αναλάβει δωρεάν τις στειρώσεις σε κατοικίδια διάφορων ομάδων πολιτών, όπως ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, άτομα που ζουν με φροντίδα από την κοινωνική πρόνοια κλπ. Δηλαδή άτομα που δυσκολεύονται να καταβάλλουν το ποσό που απαιτείται για την στείρωση.

fb 04

Αν στην περιοχή μας των 100000 κατοίκων, κάθε οικογένεια  υιοθετούσε από ένα αδέσποτο, θα λυνόταν το πρόβλημα;

Όπως προείπαμε η καλύτερη επίλυση του προβλήματος είναι η στείρωση. Σίγουρα όμως το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο λαμβάνοντας υπ’οψιν την αντιστοιχία οικογενειών με αδέσποτα. Είναι κάτι που το προτείνω συνέχεια γνωρίζοντας ότι είναι καλό και για τα παιδιά αλλά και τους υπερήλικες να υπάρχει ένα κατοικίδιο στο σπίτι. Προσφέρει απλόχερα, αγάπη, ευχαρίστηση, συντροφιά και ζητάει μόνο λίγη τροφή και λίγο νερό.

Το μήνυμά σας προς τους αναγνώστες μας

Μην κακομεταχειρίζεστε τα αδέσποτα, φροντίστε τα. Έχουν και αυτά ψυχή και μπορούν να προσφέρουν πολλά στον άνθρωπο. Επίσης προτείνω στην Δημοτική αρχή πρώτα να φτιάξει Δημοτικό Κτηνιατρείο και μετά Καταφύγιο ζώων.

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για τις δράσεις του κου Φλωροσκούφη Δημήτρη θα βρείτε στην προσωπική του σελίδα στο facebook

https://www.facebook.com/takis.flwroskoufhs

Επίσης ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας ότι οι καταγγελίες του κ. Φλωροσκούφη σχετικά με κακοποιήσεις ζώων καί διάφορα σχετικά θέματα, κατατίθενται στους παρακάτω φορείς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στον Άρειο Πάγο.

φωτ01

Τμήμα Παραγωγής ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 2413 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 20:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033