Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 23:36

Η Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου μιλά για το νέο της μυθιστόρημα «Μελανοχτυπημένη»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματος "Μελανοχτυπημένη" της Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου, η Χρύσα Σπαή βρέθηκε με την συγγραφέα στον φιλόξενο χώρο του Aquaterra και μίλησαν για όλα όσα σχετίζονται με το υπέροχο αυτό βιβλίο.

Η Αρχοντούλα Χαρ. Αλεξανδροπούλου γεννήθηκε το 1976 στον Πύργο, κόρη της Μαρίας και του Μπάμπη Αλεξανδρόπουλου, εικαστικού και ξυλογλύπτη. Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ΜΑ στη Μετάφραση-Μεταφρασεολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως καθηγήτρια (Δευτεροβάθμια & Πρωτοβάθμια εκπαίδευση) και ως μεταφράστρια. Πανεπιστημιακά εγχειρίδια μεταφρασμένα από την ίδια (Εκδόσεις «Gutenberg» Πανεπιστημιακά) διδάσκονται σε διάφορες Πανεπιστημιακές Σχολές της Ελλάδας. Έχει εικονογραφήσει παραμύθια και ποιητικές συλλογές, έχει ασχοληθεί με την αγγειογραφία και τα ex-libris και έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια για ερασιτενικές και σχολικές παραστάσεις, ενώ ασχολείται με το θέατρο από μικρή ηλικία (Ομάδα Τέχνης Δούρειος Ίππος Π. Παπαπετρόπουλου, Ομάδα Κινηματογράφου Γιώργου Λουριδά). Τον Ιούνιο του 2020 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γ. Λουριδά «Βρες τα Φτερά σου», ενώ τον Μάιο του 2021 πήρε πρώτο βραβείο για τη συμμετοχή της στο 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου με τον μονόλογό της «Κι εσύ μπορείς». Η συγγραφική της παραγωγή (Αγγλικά και Ελληνικά) συνίσταται κυρίως σε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά κείμενα, μυθιστορήματα και παραμύθια. Το Νοέμβριο του 2004 ήταν μεταξύ των 4 ποιητών που εκπροσώπησαν την ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στη Μάλτα. Βραβευμένα ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη ατομική της ποιητική συλλογή «Ψάχνω Στιγμές» (Εκδόσεις Στεφανίδη, Αθήνα 2009). Ορισμένα από τα ποιήματα της συλλογής έχουν μελοποιηθεί από το συνθέτη Κώστα Στεφάνου (Χαϊδάρι 2005). Το «Ψάχνω Στιγμές» βραβεύτηκε την άνοιξη του 2010 από το περιοδικό «Κελαινώ». Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε ανθολογίες και εγκυκλοπαίδειες. Γράφει, αρθρογραφεί, σκηνογραφεί, εικονογραφεί, συμμετέχει σε συνέδρια και καλλιτεχνικές διοργανώσεις. Ζει με το σύζυγό της, ποιητή, Βασίλη Μιχ. Κομπορόζο και τα δυο τους παιδιά στο Αγρίνιο. Η «ΜΕΛΑΝΟΧΤΥΠΗΜΕΝΗ», το πρώτο της μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 2020, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα, ενώ τα ποιήματα που ενσωμάτωσε σε αυτό μελοποιήθηκαν από τον συνθέτη Κωνσταντίνο Σαμψών.

images 11

Πότε γράφτηκε η «Μελανοχτυπημένη» και γιατί πήρε αυτό το όνομα;

Η «Μελανοχτυπημένη» γεννήθηκε την περίοδο που έγραφα ακόμη το προηγούμενο μυθιστόρημά μου που δεν έχει εκδοθεί ακόμη, μετά από πολύχρονη αγάπη για οτιδήποτε είχε να κάνει, αρχικά με το Χλεμούτσι και μετέπειτα με τον μύθο του Ανήλιαγου που είναι συνυφασμένος πλέον με αυτό. Ολοκληρώθηκε το 2019 πριν το παραδώσω με αγάπη στον κύριο Δαμιανό και την ομάδα του εκδοτικού 24 Γράμματα. Παρότι από παιδί λάτρευα το συγκεκριμένο κάστρο της Κυλλήνης, το οποίο ασκούσε πάνω μου μια μυστήρια γοητεία, το έβλεπα ακόμη και στα όνειρά μου, αγνοούσα τον μύθο, στον οποίο με μύησε η αγαπημένη λογοτέχνης Χρυσούλα Σπυρέλη. Έκτοτε, έμεινα κι εγώ, όπως και η ηρωίδα μου, «Μελανοχτυπημένη» από τον θρύλο και τη μορφή του Ανήλιαγου. Μελανοχτυπημένη, όπως θα λέγαμε «ερωτοχτυπημένη» από έναν ήρωα από Μελάνι πάνω στις περγαμηνές ενός μεσαιωνικού χειρογράφου.

Τι είναι αυτό που έκανε την συγγραφέα να υφάνει με τον τρόπο της το συγκεκριμένο μύθο;

Η ανάγκη των απανταχού αναγνωστών που συγκινούνται από έναν ήρωα ή μια ηρωίδα και ενδόμυχα εύχονται να τους ερωτευόταν. Η ανάγκη για μια άλλη εκδοχή, λουσμένη στο φως και τα σκοτάδια της Ηλείας.

Με λίγα λόγια έχει σαν θέμα:

Τον έρωτα του ήρωα από Μελάνι, Ανήλιαγου, για την αναγνώστρια Αρετή, μια δημοσιογράφο με κάπως ανορθόδοξη συμπεριφορά, που παίρνει στα χέρια της το σπάνιο χειρόγραφο με την ιστορία του την περίοδο που ετοιμάζει ένα άρθρο για τα κάστρα της Ηλείας εν έτει 2048. Μετά το πρώτο άγγιγμα των σελίδων, γεννιέται μια μυστηριακή σύνδεση του πραγματικού και του πλασματικού που κινεί τα νήματα της πλοκής. Υπάρχει επικοινωνία και «κοινωνία» ατόμων, εποχών και τρόπων ζωής. Επιτέλους ο πετρωμένος από τον Ήλιο ήρωας ενός βιβλίου ερωτεύεται μια αναγνώστρια και πασχίζει με όλο του το είναι να τη συγκινήσει. Πάνω στην προσπάθειά του έρχεται αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες, αλλά και με αποκαλύψεις και κρυμμένα μυστικά.

images 02

Έχει σχέση με την μυθολογία το θέμα του «Ανήλιαγου»;

Όσον αφορά το βιβλίο, έχει άμεση σχέση και τους δύο μυθολογικούς κύκλους, τόσο της Ηλείας (Χλεμούτσι και Παλαιόπολη, Ανήλιαγη και Ανήλιαγος) όσο και της Αιτωλοακαρνανίας (Πλευρώνα και Τρικαρδόκαστρο, Κυρά-Ρήνη και Ανήλιαγος), εμπλέκει, όμως, και τις ιστορικές συνθήκες που γέννησαν και συντήρησαν τον πρώτο, την υστεροβυζαντινή φραγκοκρατούμενη Ηλεία του 1348, τα γεγονότα εκείνης της περιόδου στον ελλαδικό χώρο, τους ανθρώπους τότε και τώρα. Επίσης, μπλέκονται μέσα και άλλα μυθολογικά μοτίβα, όπως αυτό των χθόνιων θεών και της δύναμης του ήλιου.
Το μοτίβο επίσης του φωτοευαίσθητου ήρωα που κρύβεται στις σκοτεινιές είναι ευρέως διαδεδομένο τόσο στους μύθους μας όσο και στα παραδοσιακά παραμύθια, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και της Ασίας. Από τους πρίγκιπες που πρέπει να μείνουν κρυφοί ή να μην τούς δει το φως ως και ήρωες όπως ο Φαέθωνας, ο Ίκαρος ή ο Βελλερεφόντης που τολμούν να τα βάλουν με τη δύναμη του Ήλιου.

Ποιο μήνυμα θέλεις να περάσεις μέσα από αυτό το μυθιστόρημα;

Πόσο στενά συνυφασμένο είναι το πλασματικό, ο μύθος, η πλοκή ενός βιβλίου, με το πραγματικό, τις περιστάσεις, τα γεγονότα και τους ανθρώπους που γέννησαν ή ενέπνευσαν τον μύθο ή την πλοκή. Τη δύναμη και τη γοητεία που ασκούν στους ανθρώπους τα βιβλία. Το ότι η αγάπη μπορεί να ξεπεράσει όχι μόνο τα φυσικά εμπόδια, αλλά και εμπόδια όπως ο χώρος και ο χρόνος, το παρόν και το παρελθόν.

ΑΡΧ 2

Με ποιόν συνεργαστήκατε για την μουσική επένδυση των έμμετρων ποιημάτων της «Μελανοχτυπημένης»;

Τον αγαπητό Κωνσταντίνο Σαμψών, του οποίου το ταλέντο διαπίστωσα μετά τη μουσική που έγραψε για την ταινία του Γιώργου Λουριδά «Βρες τα Φτερά σου» στην οποία πρωταγωνιστούσα. Τού εμπιστεύθηκα τα έμμετρα κομμάτια του μυθιστορήματος, ποιήματα, υποτιθέμενα κομμάτια του μεσαιωνικού χειρογράφου, μια κατάρα, δημοτικά τραγούδια. Τον παρακάλεσα να συνθέσει κάποιο κομμάτι για οποιοδήποτε από αυτά θα τον άγγιζε καλλιτεχνικά για να το χρησιμοποιήσω ως μουσική επένδυση κατά την παρουσίαση του βιβλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εν τέλει, με εξέπληξε ευχάριστα μελοποιώντας τα όλα με εξαιρετική ευαισθησία, μεταφέροντας με κινηματογραφικά δυνατό τρόπο όλη τη συναισθηματική φόρτιση και το μεγαλείο των ψυχών των πρωταγωνιστών.

Πιστεύετε ότι ο συνδυασμός μουσικής και απαγγελίας δίνει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον και κίνητρα να διαβάσει κάποιος το βιβλίο;

Εξυπακούεται. Η μουσική έχει μια εσωτερική δύναμη και αποτελεί μια γλώσσα διεθνή, χωρίς όρια, που δύναται να αγγίξει να συγκινήσει κάθε άνθρωπο, πιο γρήγορα από τη φυσική γλώσσα που μιλάει και καταλαβαίνει, αλλά και να αντιληφθεί τις συναισθηματικές εντάσεις και μεταπτώσεις των ηρώων.

Ποιες ηλικίες πιστεύετε ότι θα αγγίξει το βιβλίο σας και γιατί;

Η γλώσσα και το περιεχόμενο είναι προσεγμένα ώστε να απευθύνεται στον ευαίσθητο αναγνώστη κάθε ηλικίας, τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες. Ήμουν πολύ προσεκτική σ’ αυτό. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εμπεριέχει και την ιστορία αγάπης.

Πιστεύετε ότι σήμερα την εποχή των social media υπάρχει αναγνωστικό κοινό;

Εννοείται πως υπάρχει. Είμαστε πολλοί αυτοί που λατρεύουμε όσο τίποτε άλλο τη μυρωδιά του βιβλίου, το διψασμένο γύρισμα των σελίδων ως την τελευταία και που συλλέγουμε τα βιβλία που αγαπάμε σαν πολύτιμα μεσαιωνικά χειρόγραφα. Αλλά υπάρχει και το νέο αναγνωστικό κοινό, όσοι αγαπούν και την τεχνολογία και προτιμούν να διαβάζουν τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή, να ακούν τα audiobooks, ή να παρακολουθούν τα videobooks. Και το βιβλίο μεταλλάσσεται, προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Αλλά η αγάπη γι’ αυτό παραμένει. Ακόμη και τα social media έχουν γίνει χώρος διαλόγου για πολλές ομάδες φιλαναγνωστών και γόνιμο έδαφος για την προώθηση, παρουσίαση και διαφήμιση των βιβλίων.

Βρήκατε εύκολα εκδοτικό οίκο να αναλάβει την διαχείριση του συγκεκριμένου έργου;

Με τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, τα 24 Γράμματα, συνεργάζεται ο σύζυγός μου, Βασίλης Κομπορόζος, ο οποίος έχει εκδώσει εκεί αρκετά βιβλία και έτυχε να αναφέρει πως δούλευα πάνω σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Ο κύριος Γιώργος Δαμιανός, ο εκδότης, εξέφρασε ενδιαφέρον να το δει, τού άρεσε και έτσι φτάσαμε σε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο κείμενό μου.

images 19

Ποια η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού;

Θερμότατη. Τα σχόλια όλων όσων το διάβασαν ήταν κάτι παραπάνω από θετικά. Παρότι η έκδοση έγινε εν μέσω πανδημίας, αυτό ήταν η καλύτερη απόδειξη πως καμία από τις άπειρες ώρες που αφιέρωσα σε αυτό το έργο δεν πήγε χαμένη. Συγκινεί ο λόγος, οι ήρωες και η ίδια η πλοκή.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Κάθε βιβλίο είναι ένα μικρό θαύμα. Είναι το ημερολόγιο που κρατά ο συγγραφέας από τη συμβίωσή του με τους χαρακτήρες και τους κόσμους που πλάθει. Είναι ένα ταξίδι μέσα στο κινηματογραφικό στούντιο της φαντασίας του συγγραφέα. Αυτό ζητώ κι εγώ. Να ταξιδέψουν μαζί μου. Στο χώρο και στο χρόνο, με συνοδοιπόρους τους ήρωές μου, την Αρετή και τον Ανήλιαγο και όχι μόνο και να αναρωτηθούν πόσα εμπόδια θα ήσαν διατεθειμένοι οι ίδιοι να υπερβούν για την αγάπη και πώς θα ένιωθαν αν περιδιάβαιναν τα σοκάκια των μεσαιωνικών οικισμών, πώς θα αντιδρούσαν αν ο ήρωας του αγαπημένου τους βιβλίου προσγειωνόταν ένα βράδυ απρόσκλητος στην κάμαρά τους…

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Για να αποκτήσετε το βιβλίο πατήστε ΕΔΩ

 

images 23

 

 

images 26

Τμήμα Παραγωγης Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 2745 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 20:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033