Κυριακή, 29η Σεπτεμβρίου 2024  8:22 πμ
Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 14:46

«Ενεργοποιείται» η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου από 1η Ιουλίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποιες περιπτώσεις αφορά και τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»:  3.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί έως τώρα στη Δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων το 40% είναι στην Αιτωλοακαρνανία

Τι λέει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας 

«Ενεργοποιείται» σε λίγες ημέρες, από την 1η Ιουλίου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου. Για να μπορέσει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου να εκδώσει νέα άδεια, για να μεταβιβάσει το ακίνητό του ή να το τακτοποιήσει οριστικά αν είναι αυθαίρετο, θα πρέπει πλέον να διαθέτει την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου!

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει τις αντικειμενικές αξίες, δίνοντας εξάμηνη παράταση στην εφαρμογή τους, ώστε οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητο στις περιοχές, που οι αντικειμενικές θα μεταβληθούν, να μπορέσουν να το μεταβιβάσουν χωρίς να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και έξοδα.

Επί της ουσίας, όταν το ένα υπουργείο δίνει κίνητρα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, το άλλο υπουργείο «ενεργοποιεί» μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί να απαιτηθούν αρκετά χρήματα, έως και 1.000 ευρώ, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, όταν κάποιος αναλογιστεί ότι από το τέλος του μήνα ενεργοποιείται και η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μεταβίβασης μέσω της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Όλοι είναι στην αναμονή, καθώς τα αιτήματα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για εξάμηνη παράταση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου πέφτουν «βροχή».

Παράλληλα όμως, επειδή ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, όλοι σπεύδουν να προετοιμαστούν και να ενημερωθούν τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας τονίζει μιλώντας στη «Σ» για την ηλεκτρονική ταυτότητα: «η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου ίσχυε και μέχρι τώρα, από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά προαιρετικά, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει υποχρεωτικά, βάσει της τροπολογίας που έγινε από το υπουργείο. Αφορά όλα τα ακίνητα για τα οποία εκδίδονται νέες άδειες, για τα ακίνητα που μεταβιβάζονται και για τα ακίνητα τα οποία ρυθμίζονται οριστικά αν είναι αυθαίρετα. Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο και αποτελούσε αίτημα του ΤΕΕ εδώ και χρόνια. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε πριν 10 χρόνια και από τότε αναμέναμε πότε θα ξεκινήσει. Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο αρμόδιος μηχανικός εισάγει όλα τα στοιχεία ενός ακινήτου, τις άδειες δηλαδή, τις μελέτες, τη χρήση του, τις ρυθμίσεις ή τις νομιμοποιήσεις που έχουν γίνει, ώστε και το κράτος και ο πολίτης να γνωρίζει όλα τα στοιχεία και να τα έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του. Σχετικά με τα δημόσια κτίρια θα βγει ημερομηνία και χρονικό περιθώριο, που αναμένεται υποχρεωτικά να ενταχθούν στην πλατφόρμα αυτή. Όπως ο μηχανικός θα ελέγξει το ακίνητο για να εκδώσει την βεβαίωση, για μια πιθανή αγοροπωλησία το ίδιο θα κάνει και για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Αν ο ιδιοκτήτης του κτηρίου διαθέτει όλα τα στοιχεία (αποτυπώσεις, μελέτες, έλεγχος στατικής επάρκειας κλπ) το κόστος θα είναι χαμηλό, αν δεν συμβαίνει αυτό τότε θα μεταβάλλεται ανάλογα με το τι χρειάζεται».

Ταυτόχρονα ο κ.Μπλέτσας αναφέρεται και στο πρόγραμμα εξοικονομώ αυτονομώ, το οποίο προκαλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών ανά την Ελλάδα και δίνει τα πρώτα στοιχεία για τους επόμενους δύο κύκλους του προγράμματος, αλλά κυρίως παρουσιάζει την κατάσταση μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα ο κ. Μπλέτσας αναφέρει: «ο πρώτος κύκλος του προγράμματος εξοικονομώ – αυτονομώ ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2020, έχουν εγκριθεί περίπου 3.000 αιτήσεις (εγκεκριμένους προϋπολογισμούς – έργα) στην Δυτική Ελλάδα από τις οποίες εκτιμάται πως το 40% είναι στην Αιτωλοακαρνανία. Το επόμενο χρονικό διάστημα τα έργα αυτά αναμένονται να ξεκινήσουν, αλλά και να ολοκληρωθούν μέχρι και την αποπληρωμή του προγράμματος. Αναμένουμε από το υπουργείο να ανοίξει την πλατφόρμα που θα γίνονται οι δηλώσεις της προόδου των εργασιών των παρεμβάσεων, που εγκρίθηκαν από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Σκρέκα θα υπάρξουν ακόμη δύο κύκλοι εξοικονομώ – αυτονομώ, αλλά γνωρίζουμε πως θα αλλάξει και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων και θα εισαχθούν κριτήρια σύμφωνα με την προτροπή του ΤΕΕ. Τα κριτήρια αυτά θα είναι τέτοια, ώστε να μπορούν να καταπολεμήσουν και την ενεργειακή φτώχεια. Επιπλέον από τα κοινωνικά – οικονομικά κριτήρια θα είναι και κριτήρια ενεργειακής απόδοσης, εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και θέσης του ακινήτου στον ελλαδικό χώρο. Ακίνητα δηλαδή που είναι σε δύσκολες περιοχές, όπως ορεινές, με κρύο κλπ θα προηγούνται λαμβάνοντας περισσότερους βαθμούς για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ο οδηγός του προγράμματος με τα ακριβή κριτήρια αναμένεται να βγει το επόμενο χρονικό διάστημα και ο επόμενος κύκλος, ο δεύτερος κύκλος, αναμένεται να ξεκινήσει το Φθινόπωρο, ενώ όλοι οι κύκλοι και οι επενδύσεις που αφορούν την κατοικία θα ολοκληρωθούν το 2025. Ταυτόχρονα θα βγουν αντίστοιχα προγράμματα για ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια.

Βάσει όσων ισχύουν από τον πρώτο κύκλο του εξοικονομώ γνωρίζουμε ότι ο μέγιστος προϋπολογισμός είναι 25.000 ευρώ και η επιδότηση έφτανε μέχρι και το 70%. Με τους επόμενους κύκλους αναμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα γίνει, γιατί φημολογείται πως ο προϋπολογισμός θα είναι μικρότερος για την κάθε επένδυση, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι δικαιούχοι».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 279 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News