Κυριακή, 29η Σεπτεμβρίου 2024  8:23 πμ
Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 00:08

Ξεκινά η ανάρτηση του κτηματολογίου σε 10 περιοχές του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων σε 10 περιοχές του Αγρινίου πρέπει να μπουν στην διαδικασία ώστε να αναζητήσουν την ανάρτηση του κτηματολογίου και να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους

Στην τελική ευθεία μπαίνει σιγά – σιγά το κτηματολόγιο στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς εκδόθηκε η ανακοίνωση από το «Εθνικό Κτηματολόγιο» η οποία προαναγγέλλει την έναρξη της δεύτερης φάσης του κτηματολογίου, αυτή της ανάρτησης, η οποία προβλέπει τον έλεγχο για την επιβεβαίωση ή την διόρθωση των περιουσιακών στοιχείων του εκάστοτε πολίτη, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Από την Δευτέρα συνεπώς, οι κάτοικοι και γενικότερα όσοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στον Άγιο Νικόλαο Αγρινίου, το Αγρίνιο, τον πρώην δήμο Θεστιέων (πρ. Κοινότητες Καινούργιου και Προσηλίων), την Παραβόλα, τον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, το Δοκίμι, την Καμαρούλας, τη Νεάπολης, τη Νέα Αβόρανη και το Παναιτώλιο θα πρέπει να μπουν στην διαδικασία του ελέγχου των στοιχείων που έχουν «περαστεί» στο κτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εκδόθηκε έχε ως εξής: «ως κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (δείτε αναλυτικά τις περιοχές παρακάτω) σας ενημερώνουμε ότι η 28η Ιουνίου 2021 είναι η ημερομηνία έναρξης της Ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων. Mέχρι την 30η Αυγούστου 2021, (ή την 29η Οκτωβρίου 2021 αν είστε κάτοικος εξωτερικού), αφού επικαιροποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορείτε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε ή να διορθώσετε την καταγραφή της ιδιοκτησίας σας, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δείτε και να ελέγξετε: α)Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων σας (Κτηματολογικός Πίνακας) β)Τα όρια των γεωτεμαχίων σας (Κτηματολογικό Διάγραμμα).

Εάν συμφωνείτε με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης (μέχρι την 30η Αυγούστου 2021, (ή την 29η Οκτωβρίου 2021 εάν είστε κάτοικος εξωτερικού), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που δεν έχετε δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία σας, έχετε ακόμα περιθώριο να το κάνετε ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτο το Γραφείο Κτηματογράφησης Αγρινίου

1.    Για τους ΟΤΑ Αγίου Νικολάου, Αγρινίου, Θεστιέων (πρ. Κοινότητες Καινούργιου και Προσηλίων) και Παραβόλας: Τηλέφωνο: 26410-25125 & 26410-25005 ή να επικοινωνείτε στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

2.    Για τους ΟΤΑ Αγίου Κωνσταντίνου, Δοκιμίου, Καμαρούλας, Νεάπολης, Νέας Αβόρανης και Παναιτωλίου: Τηλέφωνο: 26410-25725 & 26412-00098 ή να επικοινωνείτε στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πέραν όμως των διαδικασιών αυτών σε γενικότερο πλαίσιο να υπενθυμίσουμε πως στην Αιτωλοακαρνανία «έτρεχαν» και συνεχίζουν να «τρέχουν» δύο μελέτες, οι οποίες είναι και οι δύο στην φάση της προετοιμασίας της ανάρτησης, δηλαδή στην διαδικασία ελέγχου και επιβεβαίωσης ή διόρθωσης των στοιχείων κτηματογράφησης ηλεκτρονικά μέσω ιστοσελίδας του κτηματολογίου από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Για την μια μελέτη η διαδικασία, όπως προαναφέραμε ξεκινάει από την Δευτέρα.

Η μια μελέτη αφορά τους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου και η δεύτερη μελέτη αφορά όλο τον υπόλοιπο νομό.

Μέχρι και τον Απρίλιο, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του «Ελληνικού Κτηματολογίου», στον δήμο Αγρινίου είχε δηλωθεί το 75% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων, ενώ εντός του εναπομείναντος 25%, το οποίο δεν έχει δηλωθεί, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται και τα δικαιώματα του δημοσίου ή και του δήμου Αγρινίου τα οποία δεν είχαν δηλωθεί. Αντίθετα στην περιοχή του δήμου Μεσολογγίου η κτηματογράφηση έχει ήδη ολοκληρωθεί!

Οι αιτίες των εκκρεμοτήτων είναι πολλαπλές. Ενδέχεται να οφείλεται τόσο στην πανδημία, όσο και στην έλλειψη εγγράφων ή ακριβούς εντοπισμού της ιδιοκτησίας, στην οικονομική δυσχέρεια ή σε προσωπικούς λόγους π.χ. ακίνητα χαμηλής αξίας.

Αν  και η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε και – τυπικά – ολοκληρώθηκε πριν την πανδημία και παρότι οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ψηφιακά (από το σπίτι ή το γραφείο), είναι πασιφανές, σύμφωνα με τους επικεφαλής του «Ελληνικού Κτηματολογίου», ότι τα Lockdown επηρέασαν τις διαδικασίες και την προσέλευση, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις όπου χρειάζονταν έγγραφα (αποδοχές κληρονομιάς, τοπογραφικά κλπ), όπου δεν ήταν εφικτή η υποβολή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι για το κτηματολόγιο εφόσον έχουν δηλώσει και ελέγξει την καταγραφή της περιουσίας τους στο κτηματολόγιο και συμφωνούν δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι περεταίρω.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του «Ελληνικού Κτηματολογίου», εάν κάποιος δεν έχει δηλώσει την ακίνητη περιουσία του στις περιοχές αρμοδιότητάς των κτηματολογικών γραφείων, πρέπει να γνωρίζει πως στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 λήγει και η τελευταία προθεσμία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας και όσα δεν έχουν δηλωθεί και φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο δημόσιο, ενώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν πρόκειται να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Ελληνικό  Κτηματολόγιο», όσοι ήδη έχουν ολοκληρώσει την κτηματογράφηση θα πρέπει να «αναμένουν» την έναρξη ενός νέου σύγχρονου κτηματολογικού γραφείου που θα παρέχει πολλές νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

Σχετικά με το δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Μεσολογγίου (πρώην δήμος Μεσολογγίου), στο οποίο ήδη η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί, να υπενθυμίσουμε πως από το Μάιο του 2006 λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο, καθώς το Μεσολόγγι ήταν από τις πόλεις που είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση του κτηματολογίου, η οποία λειτούργησε πιλοτικά σε ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.

Συνεπώς εφόσον η μια μελέτη προχωρά στην δεύτερη φάση της ανάρτησης, είναι θέμα χρόνου να γίνει και από την έτερη που αφορά όλο τον υπόλοιπο νομό Αιτωλοακαρνανίας, πλην φυσικά των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 390 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News