Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:53 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 23:44

Στην «πρίζα» ο δήμος Αγρινίου – Το σχέδιό του για την ηλεκτροκίνηση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Ο δήμος Αγρινίου αποκτά ηλεκτρικά δημοτικά οχήματα παντός τύπου και σημεία φόρτισης, τόσο για τα δημοτικά οχήματα, όσο και για τα ηλεκτρικά οχήματα των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης
  • Ετοιμάζεται το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και μπαίνει στην… πρίζα το πρότζεκτ που θα μετατρέψει το Αγρίνιο σε «πράσινη» πόλη

Η προσέγγιση του θέματος της ηλεκτροκίνησης για το δήμο Αγρινίου είναι ολιστική, αφορά δράσεις για το Αγρίνιο με απώτερο στόχο να καταστήσει ενεργειακά αυτόνομη την πόλη, με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση του δήμου!

«Ήδη βρισκόμαστε σε ένα εκτεταμένο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (εκπαιδευτικές δομές, ΔΑΚ, Δημαρχείο, Επιμελητήριο) αλλά και στην δημιουργία ενεργειακής κοινότητας ισχύος 20,5 MW. Δημιουργούμε ένα εκτεταμένο δίκτυο νέων πεζοδρόμων και ανακατασκευής παλαιών, καθώς και την δημιουργία ποδηλατοδρόμου στον Αη Γιάννη τον Ριγανά. Θυμίζω επίσης την πρόσφατη λειτουργία της δράσης με τα ηλεκτρικά ποδήλατα (ΣΦΗΟ)» τόνισε ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού Βασίλης Φωτάκης παρουσιάζοντας στη «Σ» αναλυτικά το σχέδιο του Δήμου Αγρινίου για την ηλεκτροκίνηση.

fotakis
Ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού Βασίλης Φωτάκης

Ο δήμος Αγρινίου σταδιακά μπαίνει κυριολεκτικά στην… πρίζα, στην ηλεκτρική εποχή της αυτοκίνησης με επόμενο στάδιο τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Βάσει της νομοθεσίας, θα πρέπει να χωροθετηθούν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με το σχετικό όριο να είναι ένας φορτιστής ανά 1.000 κατοίκους.

Η μελέτη θα καθορίζει τα σημεία και το χρόνο τοποθέτησης των φορτιστών με βάση τα κριτήρια, τις τοπικές ανάγκες και ιδιομορφίες και με βάση το κυκλοφοριακό, κατόπιν της μελέτης της υφιστάμενης κατάστασης (ΣΒΑΚ).

«Είμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας όλων όσων κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της εκπόνησης του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Το ΣΒΑΚ του Δήμου Αγρινίου επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλα τα σημεία της πόλης από όλους (παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένους κτλ.) και μετατρέπουν την πόλη σε ένα ζωντανό, ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον. Πρωταγωνιστής για εμάς είναι ο άνθρωπος, καθώς με το ΣΒΑΚ εισάγεται μια νέα προσέγγιση. Οι δρόμοι αντιμετωπίζονται ως ζωντανός δημόσιος χώρος, που μπορεί να υποδεχθεί ποικίλες δραστηριότητες και κάθε κατηγορία χρηστών» ανέφερε ο κ. Φωτάκης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αίτηση χρηματοδότησης, που έχει υποβάλει ο δήμος Αγρινίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την προμήθεια ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων και μηχανημάτων για λογαριασμό του δήμου Αγρινίου 1.377.640,00 €!

Κατά την πρώτη φάση προβλέπεται η προμήθεια μικρών ηλεκτροκίνητων ή και υβριδικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης αυτών συνολικού προϋπολογισμού 282.100,00 €!

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της πρώτης αυτή προμήθειας περιλαμβάνονται δύο επιβατικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, η προμήθεια για το δήμο Αγρινίου ενός επιβατικού υβριδικού οχήματος, ενός επιβατικού ηλεκτρικού οχήματος 9 θέσεων, ενός υβριδικού τζιπ, όπως επίσης και την προμήθεια πέντε σταθμών, σημείων, φόρτισης που θα είναι αποκλειστικά για τα δημοτικά ηλεκτρικά οχήματα!

Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η προμήθεια μεγάλων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μηχανημάτων και σταθμών φόρτισης αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 1.095.540 €.

Συγκεκριμένα στη δεύτερη αυτή φάση ο δήμος Αγρινίου θα προμηθευτεί ένα ηλεκτρικό λεωφορείο, ένα ηλεκτρικό σάρωθρο, ένα ηλεκτρικό πολύμηχάνημα, ένα ηλεκτρικό όχημα με ανατρεπόμενη καρότσα, ένα ηλεκτρικό απορριμματοφόρο, όπως επίσης και 5 σημεία, σταθμούς, φόρτισης!

«Όλα τα έργα και οι ανωτέρω δράσεις φιλοδοξούν να καταστήσουν την πόλη «πράσινη», «βιώσιμη» και «έξυπνη». Για μας «βιώσιμη κινητικότητα» είναι η κινητικότητα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας να κινείται ελεύθερα, να ενισχύει την προσβασιμότητα, να επικοινωνεί, να επιχειρεί και να αναπτύσσει σχέσεις χωρίς να θυσιάζει άλλες βασικές ανθρώπινες και οικολογικές απαιτήσεις σήμερα και στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Φωτάκης.

Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο για την απόκτηση, τόσο των ηλεκτρικών δημοτικών οχημάτων, όσο και των σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων ιδιωτών, των κατοίκων του Αγρινίου και των επισκεπτών της πόλης ειδικότερα, περίπου σε ένα με ενάμιση χρόνο από τώρα, σιγά – σιγά οι Αγρινιώτισσες και οι Αγρινιώτες θα εντάσσουν στην καθημερινότητά τους αυτές τις νέες αλλαγές που αναμένεται να αναδείξουν τα επόμενα χρόνια το Αγρίνιο ως «πράσινη πόλη» πλήρως εναρμονισμένη στις απαιτήσεις του μέλλοντος και των περιβαλλοντικών αναγκών που θα υπάρχουν τότε!

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 373 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.