Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 22:18

Απόφαση Δ.Ε. ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για τις ανεμογεννήτριες στο όρος Αράκυνθος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Αρακύνθου, εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA η ΔΕ του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αποφασίζει να στηρίξει την απόφαση του ΔΣ του Δήμου Αγρινίου, με την οποία δεν αποδέχεται την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε κανένα σημείο του όρους Αρακύνθου και προχωρά στην άσκηση ένδικων μέσων κατά της απόφασης της ΡΑΕ.

Είναι προφανές, ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των τοπικών κοινωνιών σε έργα αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει την ολοκλήρωση του νέου ειδικού χωρικού σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τη μη θεώρησή τους ως απλές επενδύσεις, παραβλέποντας το γεγονός, ότι αποτελούν τεχνικά έργα, που πολλές φορές ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών υποδοχής, ενώ παράλληλα δρομολογούνται χωρίς την αναγκαία διαβούλευση με φορείς και πολίτες.

Το ΤΕΕ σαφώς είναι υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η χωροθέτησή τους όμως θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τη σημασία των περιοχών υποδοχής (π.χ. Natura 2000) και με γνώμονα το γεγονός ότι δεν είναι η εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία που δημιουργεί κινδύνους για τις επενδύσεις αυτές, αλλά η απόκλιση από τις πρόνοιές της.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας ζητά :

  • Την εκπόνηση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξίας ΑΠΕ με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, αντικαθιστώντας το σημερινό παρωχημένο χωροταξικό των ΑΠΕ.
  • Την άμεση διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες, με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, για την εκπόνηση του παραπάνω χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ
  • Την ανάπτυξη των ΑΠΕ με κανόνες και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ιστορική μνήμη κάθε τόπου
Διαβάστηκε 218 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.