Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 22:26

Αντικειμενικές αξίες στην Αιτωλοακαρνανία: Αυξήσεις εκτός… χρόνου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Προβληματίζει το timing των αυξήσεων
  • Από το 2022 19 φόροι των ακινήτων παίρνουν την ανιούσα, σε περιοχές όπου καταγράφονται αυξήσεις και μοιραία αναμένεται να υπάρξει μια «έκρηξη» στις μεταβιβάσεις
  • Tο Νοέμβριο θα φανεί τι σημαίνουν πρακτικά για τον ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές αξίες

«Κόκκινος» βάφτηκε ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθώς πάνω από τις μισές τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα τραβούν την ανηφόρα προκαλώντας από τις αρχές του 2022 ντόμινο αυξήσεων σε φόρους, τέλη και πρόστιμα. Το timing των αυξήσεων σε κάθε περίπτωση προβληματίζει, αφού επιχειρήσεις και εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακάμψουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Στις νέες ζώνες (νέες εντάξεις και επεκτάσεις), οι οποίες ανέρχονται σε 3.643 ζώνες (26% των συνολικών ζωνών του συστήματος), που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και λάμβαναν τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας ή του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας, εντοπίζονται σημαντικές μεταβολές.

Από τις νέες ζώνες, στις επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών εντοπίζεται αύξηση στο 80% των 165 ζωνών. Η ένταξή τους στο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ζώνης κατά μέσο όρο σε 41% σε σχέση με τις υφιστάμενες, μέσα από τη διαδικασία των πιστοποιημένων εκτιμητών. Από τις νέες ζώνες, στις νέες εντάξεις εντοπίζεται αύξηση στο 40% των 3.478 ζωνών, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 26%.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αναμένεται να ενταχθούν οι περιοχές πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, περιοχές του Θέρμου, του Καινούργιου, του Αγγελοκάστρου και του Αστακού. Σε κάποιες περιοχές οι αντικειμενικές ήταν πράγματι πολύ πιο φθηνές από την πραγματική τους αξία.

Με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών κάποιος θα είναι αδικημένος και κάποιος όχι. Στο Καινούργιο ή στο Αγγελόκαστρο αυτό που θα εφαρμοστεί πιθανολογείται πως θα είναι καθαρά φοροεισπρακτικό, καθώς είναι περιοχές στις οποίες δεν έχει γίνει καμιά συμβολαιογραφική πράξη και μέσω αυτών αντιλαμβάνεται κανείς ποιες είναι οι αξίες και μέσα από τις διαδικασίες αυτές επιχειρείται η εξισορρόπηση με τις αντικειμενικές. Όλη η περιοχή μεταξύ Δοκιμίου και Αγγελοκάστρου έχει γίνει υψηλής παραγωγικότητας.

Με τα νέα δεδομένα το μόνο σίγουρο είναι πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη τους, καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν μια σειρά από φόρους και τέλη, όχι όμως και τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. Αυτό όμως θα φανεί το Νοέμβριο όταν θα βγουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης τόνισε:

karagiannis panagiotis
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης

«θα πρέπει να υπάρξει διαμαρτυρία γιατί σε τέτοιες συνθήκες η αύξηση αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε λιγότερες μεταβάσεις ακινήτων, αλλά πέρα από αυτό έχουμε και την «μάστιγα» του κορονοϊού που δεν πέρασε ακόμη, οπότε τα οικονομικά δεδομένα των πολιτών δεν αιτιολογούν τέτοια αύξηση των αντικειμενικών αξιών ώστε και αυτοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρο που θα προκύπτει από τα συμβόλαια αυτά. Αναλυτικοί πίνακες δεν έχουν ανακοινωθεί ανά περιοχή, έχουν βγάλει τη γενική διάταξη, αλλά δεν αποκλείεται να ενταχθούν και άλλες περιοχές, καινούργιες. Μέχρι να δημοσιευτούν οι πίνακες και το ΦΕΚ μεσολαβεί χρόνος, αν και οι σχετικές εγκύκλιοι θα βγουν μέσα στο μήνα ή στις αρχές Ιουλίου».

Ο μεσίτης Στράτος Καλύβας ανέφερε:

kalyvoas stratos
Ο μεσίτης Στράτος Καλύβας

«στις περισσότερες περιοχές που άλλαξαν έπρεπε να αλλάξουν, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και πανελλαδικά. Ήταν πάρα πολύ φθηνές, είναι δυνατόν στην Ιθάκη να πουλάνε με 10.000 ευρώ στη θάλασσα; Μπορεί να θίγονται κάποιοι ιδιοκτήτες, αλλά δεν γίνεται αλλιώς… Στις περιοχές που δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες λ.χ. στο Ζαπάντι Αγρινίου, ο έφορος είχε κρατήσει μια τυχαία τιμή από μια συναλλαγή. Αυτή τη στιγμή το Ζαπάντι έχει προεκτίμηση στο μέτρο 50 με 60 ευρώ και είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, είναι δηλαδή πιο ακριβά από το Αγρίνιο. Αυτό έπρεπε να αλλάξει και άλλαξε, θα πάει λιγότερο από 50 ευρώ. Σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές, όπως λ.χ. ο Αστακός, που είναι οι μόνες περιοχές που πάνε καλά και το Κράτος το βλέπει αυτό είναι λογικό να αλλάξουν οι αντικειμενικές και δεν αναφέρομαι μόνο στον Αστακό, αλλά σε όλο το παραλιακό μέτωπο των δυτικών ακτών, είτε μιλάμε για τον Αστακό, είτε για την Πάλαιρο, είτε για την Πογωνιά κλπ. Στο Αγρίνιο που δεν υπάρχει κινητικότητα οι αντικειμενικές δεν αλλάξανε, αλλάξανε σε περιοχές που ήταν υποβαθμισμένες αντικειμενικά, όχι πραγματικά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”    

Ποιοι φόροι επηρεάζονται

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν μια σειρά από φόρους.

Μεταξύ αυτών είναι οι:

  • ΕΝΦΙΑ
  • Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής
  • Φόρος δωρεάς ακινήτων
  • Φόρος μεταβίβασης
  • Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων
  • Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας
  • ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή
  • Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.

Καμπανάκι από ιδιοκτήτες – ΠΟΜΙΔΑ: Οι αυξήσεις στις τιμές ζώνης θα φέρουν υπερφορολόγηση

Στο μεταξύ η Πανελλήνιο Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι έκρηξη φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλο το φάσμα των φόρων, τελών και τεκμηρίων επί της ακίνητης περιουσίας. θα σημάνει η εφαρμογή υπέρμετρα αυξημένων τιμών ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εξομάλυνσης των φορολογικών βαρών που θα προκύψουν σε ολόκληρο το φάσμα της φορολογίας ακινήτων, και ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ.

Οι τιμές ζώνης ήταν πάντοτε «πολιτικό» μέγεθος, γιατί στόχος τους ήταν να είναι τόσο χαμηλές, ώστε να μην αδικείται κανείς πολίτης, όσο μειονεκτικό και αν είναι το ακίνητό του, γι΄αυτό και στην πράξη δεν αμφισβητήθηκαν, επικράτησαν και προσέφεραν τεράστια υπηρεσία στους πολίτες και στο Κράτος. Σήμερα διακηρυγμένη φιλοδοξία είναι να αποτελούν πλέον «οικονομικό» μέγεθος. Αυτό όμως εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους υπερφορολόγησης για μεγάλες ομάδες πολιτών, μεταξύ άλλων και λόγω δύο σημαντικών στρεβλώσεων του συστήματος εκτίμησης, και του συστήματος φορολόγησης στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Αυτές σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι ο συντελεστής παλαιότητας και ο συμπληρωματικός φόρος που όμως αφορά τις περιουσίες πάνω από 250.000 ευρώ.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 672 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.