Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 18:12

Έτσι θα διαχειριστείτε το άγχος των Πανελλαδικών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα χρήσιμα συμπεράσματα και οι οδηγίες που προέκυψαν από την διαδικτυακή εκδήλωση του δήμου Αγρινίου για τη διαχείριση του άγχους από μαθητές και γονείς ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων

Το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και τα ΚΕΠ Υγείας
πραγματοποίησαν διαδικτυακή δράση – ενημέρωση με θέμα τις πανελλήνιες εξετάσεις, την διαχείριση του άγχους, την προετοιμασία και την διαχείριση των αποτελεσμάτων!

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης η ψυχολόγος Σμαράγδα Χρηστάκη έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις σε μαθητές, αλλά και γονείς ώστε να γνωρίζουν τι θα «αντιμετωπίσουν» τις τελευταίες ώρες, κυρίως πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων και πως αυτό θα πρέπει να το διαχειριστούν και να το ελέγξουν με τον καλύτερο τρόπο. Στο πλαίσιο όμως της διαδικτυακής εκδήλωσης – ενημέρωσης δεν αναλύθηκαν μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά των συνηθέστερων περιπτώσεων, αλλά υπήρξε μεγαλύτερη διείσδυση στο ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες μαθητές – υποψήφιους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους γονείς τους, οι οποίοι επιθυμούν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά τους.

Το άγχος ενόψει πανελλαδικών μπορεί συχνά να διαπιστωθεί μέσα από επιθετικά ξεσπάσματα, από κοινωνική απομόνωση, μόνιμη ανησυχία, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ζάλη, πονοκέφαλο, διαταραχή στον ύπνο, μειωμένη όρεξη δυσκολία συγκέντρωσης, «μπλοκάρισμα» μνήμης, κλάματα, αρνητική διάθεση, θλίψη, νευρικότητα και θυμό!

Η σωστή προετοιμασία και η οργάνωση του χρόνου, οι επαναλήψεις για την επίλυση αποριών και το φρεσκάρισμα της ύλης είναι τα πιο γνωστά συστατικά, για να οδηγηθούν οι μαθητές στις πανελλαδικές με καλύτερη ψυχολογία, αλλά εξίσου βασικό  στοιχείο είναι η αποφυγή σύγκρισης γνώσεων με συμμαθητές, η σωστή διαχείριση του χρόνου ώστε να υπάρχει χρόνος για χαλάρωση και αποσυμπίεση, αλλά κυρίως η αποφυγή αρνητικών σκέψεων είναι η «αιχμή του δόρατος» για τις πανελλαδικές!

Από την πλευρά τους οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά τους ώστε να μελετήσουν, να μην τσακώνονται για τη διαχείριση που κάνει το παιδί τους ως προς τον χρόνο του ή τον τρόπο μελέτης, απαγορεύεται να μεταδίδουν το δικό τους άγχος στα παιδιά, που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ όταν συζητούν με το παιδί τους να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού τους, αλλά να επιδιώκουν το διάλλειμα και οι ίδιοι από κάθε υποχρέωσή τους, ώστε να χαλαρώνουν και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ξεσπάσματος στο παιδί τους.

Η σωστή υγιεινή διατροφή, ο ύπνος και η ξεκούραση την περίοδο των πανελλήνιων εξετάσεων είναι βασικό συστατικό και όπως έχει αποδειχθεί, αν τις βασικές αυτές οδηγίες τις ακολουθήσουν σωστά γονείς και παιδιά, ίσως είναι ευκαιρία να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης και υποστήριξης ανάμεσα σε παιδιά και γονείς!

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Κώστας Καλαντζής ανέφερε για την διαδικτυακή εκδήλωση: «Η διαδικτυακή δράση  με θέμα: «Πανελλήνιες Εξετάσεις: Διαχείριση άγχους προετοιμασίας & αποτελεσμάτων» που διοργάνωσε Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ),σε συνεργασία με τους Δήμου μέλη του και τα ΚΕΠ Υγείας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν οι υποψήφιοι και ο γονείς για τους τρόπους διαχείρισης τους άγχους τους και των αποτελεσμάτων. Εύχομαι, καλή επιτυχία σε όλους νέους και τις νέες μας».

Kω/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 690 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.