Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:30 πμ
 
wm small
Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 23:40

Τα τρία βασικά προνόμια που εξετάζονται για όσους έχουν εμβολιαστεί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι προτάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Τρία βασικά προνόμια εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί λοιμωξιολόγοι να δοθούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε στο OPEN η Σοφία Φασουλάκη. Επισημαίνεται πως τα προνόμια αυτά θα δοθούν για να υπάρξει ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να εμβολιαστούν και δεν είναι ένα μέτρο που θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι προτάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση βάζουν στο τραπέζι τρία βασικά κίνητρα που θα δίνονται μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, δηλαδή σε πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, ή τη μία εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson. Ειδικότερα εξετάζονται τα εξής:

-Άρση των υποχρεωτικών self test
-Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια
-Αρση περιορισμών, στα ταξίδια, όπως π.χ τα υποχρεωτικά rapid test

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ήδη έχει ανοίξει ήδη μία συζήτηση στην κυβέρνηση για το εάν πρέπει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων) να έρθει μέσα στο καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο, καθώς επιστήμονες έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα.

Πέτσας για προνόμια εμβολιασμών: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα»

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018 όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό. Παράλληλα σημείωσε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.

Γώγος για προνόμια εμβολιασμών: «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα»

Σύμφωνος με τα προνόμια σε εμβολιασμένους παρουσιάστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στη συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του».

Ο ίδιος επισήμανε πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.
Για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται

Από την πλευρά του ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για το πώς μπορούν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: «Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας», σημείωσε.

ethnos.gr

Διαβάστηκε 415 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.