Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021 23:43

Καλύβια: Κοιτώντας από ψηλά τον Αχελώο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τον ποταμό Αχελώο που βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλύβια, αποτυπώνει με τις θαυμάσιες αεροφωτογραφίες του με την χρήση drone, ο συμπατριώτης μας φωτογράφος Γιώργος Καρδαράς, ο οποίος επισκέφθηκε την συγκεκριμένη περιοχή κοντά στη Γέφυρα της ΔΕΗ, όπου μετά το τεχνητό κανάλι αρχίζει η ροή του νερού στην φυσική κοίτη.

Από τις εντυπωσιακές λήψεις από ψηλά διακρίνονται η ήρεμη ροή του ποταμού αυτή την εποχή, οι λουρονησίδες και οι μικρές ¨πετρώδεις¨ παραλίες, και το περιβάλλον με την παρόχθια βλάστηση από ιτιές, λεύκες και πλατάνια…

Το καταπράσινο τοπίο και οι πεδιάδες που βρίσκονται δυτικά και ανατολικά του Αχελώου, καταλαμβάνουν εκτάσεις κατάφυτες από περιβόλια, αμπέλια, ελαιόδεντρα, καλλιέργειες μηδικής και διάσπαρτα ¨μελίσσια¨ ενώ ο ¨πλούσιος¨ υγροβιότοπος που είναι σχηματισμένος κατά μήκος του ποταμιού κρύβει πολλές ομορφιές για τον επισκέπτη…

Η κοντινή γέφυρα της ΔΕΗ με τον υδατοφράκτη, αποτελεί το ¨όριο¨ μεταξύ του καναλιού και της κανονικής κοίτης, όπου από το σημείο αυτό τα νερά ¨συνεχίζουν¨ τη διαδρομή τους μέχρι τις εκβολές του Αχελώου.

Ο μυθικός, Αχελώος, ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας, μπορεί να έχει αλλοιωθεί από τις πολλές παρεμβάσεις στην κοίτη του, αλλά συνεχίζει να δίνει ζωή με τα νερά του σε μια μεγάλη έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν τον Αχελώο στην κορυφή των θεών-ποταμών και θεωρούσαν ότι όλα τα νερά της Γης προέρχονται από αυτόν. Μάλιστα εικονίζεται σε νομίσματα και ειδώλια, άλλοτε σαν δράκοντας και άλλοτε σαν ταύρος, με ανθρώπινη κεφαλή, γενειοφόρος και κερασφόρος και στις δύο παραστάσεις. Ο μεγάλος ποταμός, ο Αχελώος, φυσικό σύνορο των Αιτωλών και των Ακαρνάνων, ήταν θεότητα που την λάτρευαν και οι δύο λαοί.

Στο διάβα του ο μεγάλος ποταμός περνάει από πανέμορφα τοπία και πεδιάδες και δημιουργεί μια σειρά από διαφορετικούς βιότοπους.

Δείτε τις φωτογραφίες του Γιώργου Καρδαρά από τον Αχελώο:

kalyvia.gr

Διαβάστηκε 937 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021 23:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.