Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 21:26

Επιστροφή με αργούς ρυθμούς για την εστίαση στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Επανεκκίνηση διαφορετικών ταχυτήτων
  • Επιστροφή με αργούς ρυθμούς για την εστίαση
  • Χωρίς την αναμενόμενη κίνηση έγινε η επανεκκίνηση της εστίασης στην περιοχή του Αγρινίου
  • Περίπου δύο εβδομάδες θα χρειαστούν για την επάνοδο στις συνήθειες, εκτιμούν οι άνθρωποι του κλάδου

Τα πρώτα δείγματα από το άνοιγμα της εστίασης ήταν θετικά και έφεραν χαμόγελα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους που είδαν τον κόσμο να σπεύδει να στηρίξει τον κλάδο ο οποίος για έξι μήνες ήταν κλειστός, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, τα χαμόγελα δεν ήρθαν σε όλους και αυτό γιατί η επανεκκίνηση του κλάδου ήταν διαφορετική στις καφετέριες, που είχαν μεγάλη κίνηση και διαφορετική στα εστιατόρια, όπου η κίνηση ήταν σαφώς μικρότερη. Στο Αγρίνιο τα πράγματα δεν ήταν όπως τα ανέμεναν οι επαγγελματίες του κλάδου. Δούλεψαν, αλλά ανέμεναν κάτι παραπάνω και εκτιμούν πως μετά από δύο εβδομάδες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο κόσμος θα επανέλθει στις συνήθειές του και έτσι θα πηγαίνει για τον καφέ του και για το φαγητό του χωρίς προβληματισμό.

Ο Κώστας Ναστούλης

Ο Πρόεδρος της Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης τόνισε: «Ικανοποιητική ήταν η επανεκκίνηση στην πόλης μας και κυρίως στα καφέ, όπου όλος ο κόσμος έσπευσε να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του σε φυσιολογικές συνθήκες εξυπηρέτησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταστήματα κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να κλείσουν λόγω του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας, με αποτέλεσμα να συνωστίζεται ο κόσμος σε δημόσιους χώρους. Στον αντίποδα στα εστιατόρια υπήρχε μια σχετική δουλειά, αλλά ήταν περισσότερο συγκρατημένα. Βέβαια θα πρέπει να δούμε πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος το επόμενο διάστημα, διότι η επανεκκίνηση συνδυάστηκε με την γιορτή του Πάσχα και την μεταφορά της Πρωτομαγιάς. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικές οι πρώτες μέρες. Επομένως, στο άμεσο χρονικό διάστημα θα έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης και με αριθμούς. Τέλος, θέλουμε όλοι οι συνάδελφοι να τηρήσουν τα μέτρα και τις υγειονομικές διατάξεις, διότι από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την συμπεριφορά μας, η απελευθέρωση των μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Στόχος είναι με τη δική μας βοήθεια και σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών στο σύνολο της κοινωνίας, όπως μας έχουν ενημερώσει, να καταφέρουμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου να είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο λειτουργίας σε σχέση με πέρυσι».

Ο Δημήτρης Αυλωνίτης

Ο Δημήτρης Αυλωνίτης επισήμανε: «είναι στοίχημα για εμάς να μπορέσουμε να «ξεκλειδώσουμε» τον κόσμο, ο οποίος προβληματίζεται κάπως, παρά το γεγονός ότι μας λένε οι περισσότεροι πως ανέμεναν πολύ την επανεκκίνηση του κλάδου μας. Έχουμε λάβει όλοι οι επαγγελματίες τα μέτρα που πρέπει για να είναι όλοι ασφαλείς, αλλά και εμείς οι ίδιοι, συνεπώς δεν πρέπει να υπάρχει προβληματισμός. Αναμένουμε να υπάρχει επιστροφή σε μια κανονικότητα σύντομα, καθώς από τις πρώτες ημέρες υπήρχαν κρατήσεις και ο κόσμος χάρηκε, που ανοίξαμε και φάνηκε πως ήθελε να βγει να «ξεσπάσει» και το έκανε με επιφύλαξη. Οι πρώτες ημέρες ήταν ικανοποιητικές, ωστόσο υπήρχε περιθώριο και για καλύτερα και ίσως θα το δούμε σε δύο εβδομάδες αυτό. Ο κόσμος ακόμη είναι «κουμπωμένος» και γι αυτό σε δύο εβδομάδες θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Υπήρξε βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει και με άλλα μέτρα τα καταστήματα της εστίασης».

Ο Σπύρος Κουτσούμπας

Ο Σπύρος Κουτσούμπας ανέφερε: «χαρήκαμε που ανοίξαμε. Τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησής μας δεν είχε πολύ δουλειά, αλλά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε είναι ευχάριστο. Θεωρώ πως σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει στις συνήθειές του ο κόσμος και στις καφετέριες. Δεν βγήκε τις πρώτες ημέρες λόγω του ότι έπεσαν γιορτινές μέρες και αργία. Τα μέτρα στα μαγαζιά μας είναι βάσει των πρωτόκολλων του ΕΟΔΥ, άρα όταν αισθανθεί ασφάλεια ο κόσμος θα βγει και πάλι και δεν θα αργήσει να το κάνει, γιατί οι μέρες πλέον είναι καλές, βοηθάει και ο καιρός. Η επανεκκίνηση, όπως την αναμένουμε, θα γίνει όταν φύγουν και όσοι κατάφεραν να έρθουν την περίοδο του Πάσχα».

Ο Γιώργος Λάμπρης

Ο Γιώργος Λάμπρης δήλωσε: «βάση των στοιχείων που έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά όχι πέρσι που ξεκίνησε ο κορονοϊός, η επανεκκίνηση έγινε με 40% μείωση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν πολλοί επισκέπτες και ετεροδημότες. Υπήρχε μικρό ενδιαφέρον για κρατήσεις, αλλά όχι αυτό που ακούγεται και συζητιέται πανελλαδικά. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κόσμο σχετικά με την χωρητικότητα πως υπάρχει μείωση κατά 50%, ενώ και οι εσωτερικοί χώροι είναι κλειστοί. Το πρώτο δείγμα, οι πρώτες ημέρες δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικές, όπως τις περιμέναμε μετά από 6 μήνες αποχή, αλλά το ευχάριστο είναι πως μας άνοιξαν και δουλεύουμε. Σε δύο εβδομάδες πιστεύω πως ο κόσμος θα επιστρέψει στην καθημερινότητά και την ρουτίνα του, ώστε να προσαρμοστεί και πάλι στην κουλτούρα του φαγητού, του ποτού και του καφέ σε μαγαζί. Λόγω του ότι η εστίαση άνοιξε σε μια περίοδο που όλοι φοβόντουσαν πως παντού θα υπάρχει πάρα πολύ κόσμος, γι αυτό είχαμε το αποτέλεσμα αυτό, ότι δουλέψαμε, αλλά δεν ήταν ο αναμενόμενος κόσμος. Ο κόσμος φοβήθηκε και προτίμησε να μην πάει να πιει τον καφέ του και να φάει έξω. Το σωστότερο θα ήταν η εστίαση να έχει ανοίξει νωρίτερα, ώστε η περίοδος των γιορτών να μπει για τα μαγαζιά του κλάδου ομαλά, σαν φυσική συνέχεια. Η σωστή εκτίμηση θα γίνει μετά από δύο εβδομάδες, γιατί βάσει των λεγομένων όσων πήγαν στα μαγαζιά της πόλης, είναι πως ανέμεναν την στιγμή που θα άνοιγε η εστίαση  και πως «κούρασε» το πλαστικό ποτήρι. Οι Αγρινιώτες είχαν ψητά στο σπίτι τους τις ημέρες αυτές, επομένως φάνηκε η απουσία των ετεροδημοτών και των επισκεπτών και γι αυτό δεν βγήκαν για φαγητό. Υπάρχουν κάποιες σωστές κινήσεις από την κυβέρνηση, αλλά μπροστά σε ό,τι χάσαμε μας δίνουν ψίχουλα, είναι δεν είναι το 1/3 των εξόδων μας τα χρήματα που παίρνουμε. Λόγω της απότομης διακοπής, που είχαμε όλες οι προμήθειες παταχτήκανε και έπειτα Χριστούγεννα και Πάσχα για την επαρχεία είναι τα 2/3 του τζίρου, δεν είναι νησί εδώ. Χάσαμε την πρώτη εβδομάδα του Πάσχα και σε συνδυασμό με τα στοιχεία αυτά που προαναφέραμε η επανεκκίνηση ήταν τρομερά δύσκολη για τον κλάδο, όπως και ψυχοφθόρο».

Ο Δημήτρης Ντάλας

Ο Δημήτρης Ντάλας είπε: «περιμέναμε την επανεκκίνηση εδώ και πολύ καιρό. Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά στην πορεία. Είναι βέβαια λίγο μουδιασμένα τα πράγματα, φοβάται ο κόσμος προφανώς, αλλά ελπίζω να ξεπεραστεί και αυτό. Βλέπω πάντα αισιόδοξα τα πράγματα και θεωρώ πως όλα θα πάνε καλά, αρκεί να υπάρχει υπομονή κυρίως από την πλευρά των επαγγελματιών. Ελπίζω και ευχόμαστε να μην κλείσουμε πάλι».

Ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ δεν άνοιξε

Ικανοποιητική ήταν η προσέλευση των πολιτών κυρίως στα καφέ κατά το άνοιγμα της εστίασης ενώ τα χαμόγελα άρχισαν να επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες των μαγαζιών μολονότι ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ δεν κατάφεραν να ανοίξουν, αφού δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράση, Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, η προσέλευση σε και ουζερί ήταν μεγαλύτερη από ότι στα εστιατόρια. «Η προσέλευση περιμέναμε να είναι λίγο μικρότερη αλλά παρόλα αυτά ο Έλληνας βγήκε. Σε τουριστικές περιοχές πολλά καταστήματα εστίασης δεν άνοιξαν αφού δεν υπάρχει τουρισμός ακόμη. Θα μετρηθούμε στο τέλος Ιουνίου», είπε μιλώντας στο Open.

«Τα μηνύματα από τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης είναι ενθαρρυντικά», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στη συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης. «Πήγαμε ιδιαίτερα καλά σε περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα. Εκεί είχαμε μεγάλη παρουσία πελατών, αλλά και σε άλλες περιοχές με πληρότητα περίπου στο 60%», είπε ο κ. Καββαθάς. Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, λόγω έλλειψης εφοδιασμού και ρευστότητας, «θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 20% δεν έχει ανοίξει λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων».

Μέχρι 10 Μαίου θα ανοίξει η πλατφόρμα

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση που θα λάβει ο χώρος της εστίασης από το υπουργείο Ανάπτυξης λέγοντας, «είναι μία σημαντική ανάσα τα 330 εκ. ευρώ». Η εν λόγω πλατφόρμα θα ανοίξει το αργότερο μέχρι τις 10 Μάιου, ενώ η εκταμίευση αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα. «Η ενίσχυση αυτή θα βοηθήσει ιδιαίτερα επιχειρήσεις που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος για την απαγόρευση μουσικής υπογράμμισε πως, «είναι ένα κομμάτι των επιχειρήσεών μας και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητα μας. Ελπίζω να λυθεί και αυτό την επόμενη εβδομάδα».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 320 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.