Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 17:58

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αθέμιτες πιέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς από τους υποστηρικτές της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για αθέμητες πιέσεις καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ορισμένες διαδικτυακές “ομάδες πίεσης” υπέρ του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Οι εν λόγω ομάδες κάνουν λόγο για κατάρτιση “μαύρων λιστών” με τα στοιχεία δικαστικών που έπληξαν τα συμφέροντα ορισμένων καταγγελλόντων πατεράων, με τις καταγγελίες να μην ελέγχονται ως προς τη βασιμότητά τους και να είναι συχνά ανώνυμες. Τέτοιες εκβιαστικές πρακτικές, που περισσότερο παραπέμπουν σε μαφία και όχι σε ακτιβισμό για την ουσιαστική έμφυλη ισότητα, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του λόμπι υπέρ της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, που δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρεται για το καλό των παιδιών ή για τα ίσα δικαιώματα των γονέων, αλλά για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, όπως την αποφυγή καταβολής διατροφής τέκνου, σε περίπτωση κατ’ αντιδικίαν διαζυγίου.

Δείτε την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
“Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο «ομάδες πίεσης» με αποκλειστικό σκοπό να επηρεάσουν με τρόπο αθέμιτο δικαστικούς λειτουργούς που κρίνουν υποθέσεις οικογενειακής φύσης, ιδίως επιμέλειας ανηλίκων τέκνων. Στοχοποιούν συγκεκριμένους δικαστές που εξέδωσαν αποφάσεις μη αρεστές, καταρτίζοντας «μαύρες λίστες», καλούν σε υποβολή ομαδικών αναφορών, απειλούν χυδαία όποιον δικαστή «ανοίγει πόλεμο μαζί τους», λειτουργώντας έτσι με όρους εκβιαστικούς. Παρεμφερής μέθοδος είναι και οι ανοιχτές επιστολές δήθεν αγανακτισμένων πολιτών που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό και εκθέτουν το «προσωπικό τους δράμα» με αβάσιμες αιτιάσεις και συκοφαντίες. Η προσδοκία τους ότι με τον τρόπο αυτό θα πιέσουν το δικαστικό σύστημα ώστε να εκδίδει αποφάσεις ευνοϊκές για τα συμφέροντά τους, φανερώνει παιδαριώδη άγνοια του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Οι συνάδελφοι θα εξακολουθήσουν να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους χωρίς να επηρεάζονται στο ελάχιστο από τέτοιες πρακτικές. Δικαστές και Εισαγγελείς που βρέθηκαν στο στόχαστρο των «ομάδων πίεσης» είναι εξαιρετικοί επιστήμονες που επιτελούν με απόλυτη ευσυνειδησία το καθήκον τους και δεν έχουν ανάγκη από υπεράσπιση. Θεωρούμε ωστόσο ότι τέτοια παρακμιακά φαινόμενα δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορη την Πολιτεία, η οποία έχει καθήκον να προστατεύει το κύρος των δημοκρατικών θεσμών. Τα Μέσα Ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) χωρίς να παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη διατύπωση όλων των απόψεων και της κριτικής στην εξουσία, σεβόμενα τον δικό τους ρόλο και τηρώντας μια ελάχιστη ηθική και δεοντολογία, έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην δημοσίευση τέτοιων συκοφαντικών επιστολών.

Στη λίστα που ακολούθησε την πρώτη κιόλας ημέρα αναρτήθηκαν όλα τα προσωπικά στοιχεία περίπου δέκα δικαστών που τόλμησαν να αποφασίσουν υπέρ των κακοποιημένων ή μη μητέρων σε κάποια υπόθεση. Υπέρ της «μανούλας» η δικαστική απόφαση, αναφέρουν με απαξιωτικό τρόπο οι πατεράδες της οργής!

Προηγήθηκε της «λίστας» μια σπαραξικάρδια επιστολή ενός πατέρα προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας του γρήγορα να ψηφιστεί ο νέος Νόμος. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αποξενώθηκε από τα παιδιά του τα οποία αγαπά και τα οποία πάντα στήριζε και τους δίδασκε «τέχνες, γλώσσες, ήθος, πατρίδα, θρησκεία, πολιτισμό …και άλλα». Θεωρεί ότι οι κατηγορίες σε βάρος του που τον απομάκρυναν από τα παιδιά του και τον εξαντλούν οικονομικά είναι ψευδείς και αποτέλεσμα κακοδικίας για την οποία θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Δεν γνωρίζουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε την άποψη της μητέρας και των παιδιών ούτε βέβαια και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το δικαστήριο.

Συμπτωματικά τις ίδιες ακριβώς ημέρες των επιστολών, των προγραφών και των απειλών εκδόθηκε μέσα σε «πανηγυρισμούς» μία δικαστική απόφαση με την οποία ανατέθηκε τελικά η επιμέλεια δύο ανήλικων παιδιών σε πατέρα παρά το γεγονός ότι είχε καταγγελθεί για κακοποίηση της πρώην συζύγου του που τόλμησε και είχε εξωσυζυγική σχέση! Τα ίδια τα παιδιά ζήτησαν να μείνουν με τον πατέρα τους.

«Με την υπ’ αριθμ. 620/2021 απόφαση προκύπτει ότι ο δικαστής προέταξε την άποψη των δύο παιδιών, ηλικίας 10 και 13 ετών, ως προς τον γονέα που προτιμούν για να διαμείνουν μαζί και όχι τα περιστατικά που μεσολάβησαν κατά τη διάρκεια του γάμου, όπως η εξωσυζυγική σχέση, η σωματική βία ή και η άρνηση καταβολής διατροφής, που αναφέρονται» γράφει μεταξύ άλλων ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «news 247», προσθέτοντας ότι προηγήθηκε η άρνηση του πατέρα να πληρώνει τη διατροφή με αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα στο σπίτι που ως τώρα κατοικούσαν τα παιδιά με τη μητέρα τους.

Ο δικαστής εκτίμησε την ειλικρίνεια των παιδιών και κατέληξε στην παραπάνω απόφαση παρά το γεγονός ότι ο πατέρας κατηγορήθηκε από τη μητέρα ότι διέρρευσε προσωπικές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο και ότι την είχε κακοποιήσει. Αυτό το απέδωσε ο δικαστής σε κοινή υπαιτιότητα. Πέρα από το αν η απόφαση αυτή ήταν ή όχι σωστή και δίκαια, αποδείχτηκε περίτρανα ότι το ισχύον οικογενειακό δίκαιο αρκεί για να αποφασίσει το κάθε δικαστήριο αν και πώς θα μοιραστεί η φροντίδα των παιδιών και δεν χρειάζονται νόμοι που καταπατούν τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, τη σύμβαση της Κων/λης ενάντια στη βία κατά των γυναικών, την ΕΣΔΑ και το ελληνικό Σύνταγμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το υπάρχον νομοσχέδιο δεν προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς ο κακοποιητικός γονέας μπορεί να χάσει την επιμέλεια του παιδιού, και συνεπώς στο μεταξύ να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο παιδί σύμφωνα με τις προβλέψεις του δικαστηρίου, κατόπιν αμετάκληρης απόφασης, δηλαδή μετά από 6 με 10 χρόνια κατόπιν καταγγελίας.

Με πληροφορίες από lawnet.gr και απόσπασμα από efsyn.gr

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 216 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.