Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Μαϊος 2021 10:37

Δημ. Κωνσταντόπουλος: Δεν υπάρχει καν μελέτη κόστους - οφέλους του Οδικού Άξονα «Πλατυγιάλι-Ιόνια Οδός - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία - Ε65»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή με θέμα: «Κατασκευή του Οδικού Άξονα «Πλατυγιάλι-Ιόνια Οδός-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία-Ε65».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην αρχική του τοποθέτηση υπογράμμισε ότι ο Οδικός Άξονας «Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία-Ε65» ανήκει στους αναγνωρισμένους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες από το 1995 και αποτελεί ένα έργο εθνικής στρατηγικής σημασίας. Και τούτο διότι ο άξονας θα συνδέσει το Πλατυγιάλι και την Ιόνια οδό με την ΠΑΘΕ και τον Ε65, τον δυτικό με τον ανατολικό άξονα, τη Δυτική και Νοτιοδυτική Ελλάδα με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, το Ιόνιο με το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό το έργο, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Βουλευτής, παρά την τεράστια σημασία του έχει μείνει μια απλή υπόσχεση.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι για τη σύνδεση του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια Οδό, υπάρχει έτοιμη εγκεκριμένη μελέτη από το 2010, με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Μέχρι σήμερα ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μόνο ένα κομμάτι 6,5 χλμ και αυτό ακόμα όμως, είχε σοβαρές κατασκευαστικές ατέλειες και ουδέποτε δόθηκε στην κυκλοφορία.

Περαιτέρω, συμπλήρωσε ο κ .Κωνσταντόπουλος, η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς οι κάτοικοι αναγκάζονται να μετακινούνται σε αποστάσεις 25 χλμ (δυτικά ή ανατολικά του Αγρινίου) στην παλιά εθνική, για την είσοδο στην Ιόνια Οδό.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι από το 2017 με επίκαιρες ερωτήσεις έχει θέσει το ζήτημα επανειλημμένως στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς είναι απορίας άξιον γιατί το Αγρίνιο, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων αφέθηκε εκτός του σχεδιασμού της Ιόνιας οδού.

Στο πλαίσιο αυτό με την ερώτηση αυτή κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει εάν υπάρχει άμεσος σχεδιασμός του Υπουργείου για την κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού δικτύου «Πλατυγιάλι-Ιόνια Οδός-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία-Ε65».

Επιπρόσθετα, ζήτησε από τον Υπουργό να δώσει το χρονοδιάγραμμα με το οποίο κινείται το Υπουργείο στο εν λόγω έργο, ποια είναι η πηγή της χρηματοδότησής του και εάν πρόκειται να ενταχθεί στον κεντρικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος αρχικά ανέφερε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι στην όποια σύνδεση από το Πλατυγιάλι μέχρι τη Λαμία και τον «Ε65» είναι η διασύνδεση της «Ιονίας Οδού» με το Αγρίνιο, σημειώνοντας ότι το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε, ο τρόπος χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου έχρηζε προσεκτικής εξέτασης, ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Τόνισε ότι με δική του απόφαση χαρακτηρίστηκε ως έργο ειδικού και σημαντικού εθνικού επιπέδου και έτσι από τον προγραμματισμό της Περιφέρειας να περάσει στον προγραμματισμό του Υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών, καθώς δεν υπήρχε έως τώρα η μελετητική ωριμότητα.

Στις μελέτες, όπως σημείωσε, περιλαμβάνονται η μελέτη κόστους-οφέλους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ώστε να λάβει το έργο χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυκλοφοριακή έρευνα, καθώς και η έρευνα προέλευσης και προορισμού. Οι μελέτες, ανέφερε ο κ. Καραμανλής είναι αυτές που θα δώσουν μια σαφή εικόνα για τον τρόπο χρηματοδότησης.

Η σύνδεση, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «Ιονίας Οδού» με Αγρίνιο αποτελεί ένα έργο το οποίο αρχίζει να υλοποιείται και να γίνεται πράξη.
Συμπλήρωσε, δε, ότι είναι ένα έργο 20,5 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το μήκος του αυτοκινητόδρομου είναι 13,5 χιλιόμετρα και της Περιφέρειας Αγρινίου 7 χιλιόμετρα και προβλέπονται απαλλοτριώσεις 1.400 στρεμμάτων.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι όσον αφορά στη διαγωνιστική διαδικασία για τη σύμβαση και την εκπόνηση της μελέτης του Οδικού Άξονα «Λαμία-Καρπενήσι» στο Τμήμα Νεοχωράκι και Ανατολικό Στόμιο Σήραγγας Τυμφρηστού -προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ- η αξιολόγηση των τελικών προσφορών έχει γίνει και απομένει η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Επίσης, όσον αφορά στο τμήμα Λαμία-Καρπενήσι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη μελέτη βελτίωσης εδώ της εθνικού οδού.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στη δευτερολογία του ρώτησε τον Υπουργό γιατί ενώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης και το βόρειο τμήμα του Ε65, εξαιρέθηκε ο οδικός άξονας Πλατυγιαλίου-Αγρινίου-Καρπενησίου-Λαμίας και έμεινε εκτός.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν εντάσσονται έργα οδικού δικτύου και ότι τα τμήματα του Ε65 και του ΒΟΑΚ εντάχθηκαν λόγω περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Ο Υπουργός, ωστόσο, τόνισε ότι η μελέτη για τον Οδικό Άξονα «Πλατυγιαλίου-Αγρινίου-Καρπενησίου-Λαμίας» ωριμάζει με στόχο να καταφέρει να λάβει χρηματοδότηση από την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι χρηματοδοτούνται οι μελέτες του «Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο-Αστακός» με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ προκειμένου όταν ολοκληρωθούν να γίνει το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο.

news-ta.gr

Διαβάστηκε 366 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Μαϊος 2021 10:47
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/