Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 14:28

Καλύβια Αγρινίου: Συμμετοχή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του '21

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Βλέποντας την πολύ πρωτότυπη αφίσα του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων «Δήμητρα» για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων, μπήκαμε στην διαδικασία να μάθουμε μερικά πράγματα για αυτή την πρωτοβουλία και να τα μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας. Έτσι βρεθήκαμε στο κοινοτικό κατάστημα και μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Δημήτρη Αναστασίου και την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών κ. Μαίρη Ζαπαντιώτη-Στρατοπούλου.

images 01

Ο κος Αναστασίου δήλωσε στην Χρύσα Σπαή: «Οι πρωτοβουλίες πάντα είναι καλές, ειδικότερα όταν πρόκειται για την ιστορία. Η ιστορία είναι ένα κομμάτι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Η ιστορία ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού μας έθνους καλό είναι πάντα να την μαθαίνουμε και να την μεταλαμπαδεύουμε στους νεότερους. Οι αγώνες ξεκινάνε πάντα από την σημαία. Όταν υπάρχει πίστη και ιδανικά σε ένα λαό τότε θα συνεχίσει να υπάρχει σαν λαός, σε διαφορετική περίπτωση αργά η γρήγορα θα αφανιστεί. Η ιστορία πρέπει να διδάσκεται σωστά στους νέους και αυτό είναι ευθύνη όλων μας, πρωτοστατούντων των δασκάλων. Δεν είναι σωστό να μην ξέρουν οι νέοι τι εορτάζουμε π.χ. στις 25 Μαρτίου και τι στις 28 Οκτωβρίου.

images 04

Τώρα φέτος που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση, λόγω της πανδημίας, δεν μπορούμε να κάνουμε τις εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει οι τοπικοί φορείς σε όλη την Ελλάδα, αλλά επειδή η ιστορία είναι ιστορία, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το γιορτάσουμε και να το αναδείξουμε. Εμείς τοποθετήσαμε σχετική αφίσα έξω από το κοινοτικό μας κατάστημα και την εκκλησία, ο Σύλλογος Γυναικών δημιούργησε την δική του αφίσα για την περίσταση και γενικά κάνουμε ότι μπορούμε.
Σαν λαός δείξαμε ότι σε όλες τις δύσκολες στιγμές είμασταν πάντα ενωμένοι. Έτσι και τώρα πιστεύω ότι η συγκυρία της πανδημίας με τον εορτασμό των 200 ετών μας έχει ενωμένους, αποφασισμένους, να δώσουμε ότι μπορούμε σε ότι δυσκολία παρουσιαστεί. Εύχομαι καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και καλές γιορτές.

images 10

Η κα Μαίρη Ζαπαντιώτη-Στρατοπούλου δήλωσε στην Χρύσα Σπαή σχετικά με την δημιουργία της αφίσας: «Απο τη στιγμή που ανέλαβα τη διοίκηση του Συλλόγου Η σκέψη μου είναι να σέβομαι την ιστορία τα ήθη κ έθιμα του τόπου. Θέλει ένα λεπτό χειρισμό να ασχολείσαι με τα πολιτιστικά. Σεμνότητα και ταπεινότητα, και σεβασμό στην ιστορία μας. Έτσι αφού σκέφτηκα την ιδέα την κατέθεσα στο συμβούλιο και την έκανε αποδεκτή. Λαμβάνοντας υπόψιν τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση, πρέπει να δώσουμε την δέουσα προσοχή και σημασία ώστε να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Για μας τους Έλληνες η ταυτότητα είναι: η σημαία, οι αγώνες, οι νίκες, η θρησκεία και η λαϊκή παράδοση. Σχετικά με την γυναίκα στην αφίσα, έχω να πω ότι ανέκαθεν η γυναίκα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Από την αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στην Επανάσταση του ’21, στο έπος του ‘40 και σε πολλές άλλες ιστορικές στιγμές. Αυτός ο συμβολισμός καταδεικνύεται και στην αφίσα μας μαζί με το τρίπτυχο Πατρίς, θρησκεία, Οικογένεια.

images 11

Το μήνυμά μου εκφράζεται μέσα από το ποίημά του Κωστή Παλαμά που έχουμε στην αφίσα: «Κανείς περίγελο, κανείς ντροπή δεν πρέπει να ‘χει ότι γυναίκα οδηγεί τη λεβεντιά στην μάχη. Ας τρέμει κάθε Αγαρηνό σπαθί, κάθε σαρίκι. Γυναίκες ήταν οι θεές, παρθένα είν’ Νίκη!».

images 15

Ο σύλλογός μας εκτός των άλλων έχει σαν σκοπό να περάσει στον κόσμο το μήνυμα της προσφοράς και του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός για μένα είναι στάση ζωής. Συμμετέχω σε πάρα πολλούς συλλόγους στην πόλη καθώς και είμαι και από τους πρώτους που συμμετείχαν στην Ακτίνα Εθελοντισμού του δήμου Αγρινίου που έχει πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Εύχομαι στο αναγνωστικό σας κοινό καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με ευημερία και αισιοδοξία.»

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 2044 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 14:30
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033