Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 23:53

"Από την Πολιανή στο Μεσολόγγι": Διήγημα (πρόκειτε να γίνει και ταινία) βασισμένο σε αληθινή ιστορία στο βιβλίο "Απο το '21 στο 2021"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
ΜΑΚΗΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣγράφει ο Δημοσιογράφος-Ερευνητής Μάκης Εξαρχόπουλος
 
..........Από την Πολιανή στο Μεσολόγγι
 
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και τις Εκδόσεις ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΝ μια Επετειακή Έκδοση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με τίτλο "Από το '21 στο 2021".
 
Πρόκειται για έναν καλαίσθητο, συλλογικό τόμο, που περιλαμβάνει λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικά μελετήματα και ποιήματα 42 μελών της Ένωσης.
 
Όλοι, με τα καλογραμμένα, ενδιαφέροντα κείμενα και τα ποιήματά τους, προσεγγίζουν τον μεγάλο αγώνα της Εθνεγερσίας με σεβασμό στην Ιστορία, ενώ οι περισσότεροι αναφέρονται κυρίως σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μεσσηνία.
 
Ανάμεσά τους και το εξαιρετικό διήγημα της ποιήτριας και συγγραφέως Ελένης Σταθοπούλου "Από την Πολιανή στο Μεσολόγγι", που η δράση του ξεπερνά τα μεσσηνιακά όρια και φθάνει μέχρι την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.
 
Ο ήρωάς της, μεγαλωμένος από δύο ξένες γυναίκες σ' ένα μοναστήρι στην Αιγιαλεία, όταν ενηλικιώνεται αποφασίζει να βρει τις ρίζες του.
 
Στην προσπάθειά του, έχει για συνοδοιπόρο έναν μοναχό, παλιό αγωνιστή της Επανάστασης, που, όπως αποκαλύπτεται, ήταν φίλος και συναγωνιστής με τον πατέρα του και τον Παπαφλέσσα, καταγόμενοι και οι τρείς από την Πολιανή της Μεσσηνίας.
 
Έτσι, ο ήρωας του διηγήματος πληροφορείται ότι ο πατέρας του πήρε μέρος στην τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου, όπου έπεσε μαχόμενος στη μάχη της Κλείσοβας, όταν αυτός ήταν μωρό δύο μηνών, ενώ η Μεσολογγίτισσα μάνα του σκοτώθηκε την τραγική νύχτα της Εξόδου.
 
Το ταξίδι αυτό αναζήτησης, για να βρει τις ρίζες του, είναι γεμάτο από τη φρίκη του πολέμου, αλλά και από τον ηρωισμό των αγωνιστών της ελευθερίας. Η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη, ενώ ένα χνάρι στον ώμο του θα οδηγήσει δραματικά στον εντοπισμό της ταυτότητάς του. Η αλήθεια θα τον συγκλονίσει και το ταξίδι του θα ολοκληρωθεί με μια τελευταία αναπάντεχη αποκάλυψη!
 
Αφορμή για το διήγημα τής Ελένης Σταθοπούλου στάθηκε ένα πραγματικό γεγονός, που συνδέεται με την πτώση του Μεσολογγίου.
 
Ο Ιταλός αξιωματικός του Ιμπραήμ Giovanni Romei, μετά την Έξοδο, σε κάποιο σκλαβοπάζαρο, εξαγόρασε από έναν Άραβα ένα βρέφος και δύο μεσόκοπες γυναίκες, που τις ελευθέρωσε δίνοντάς τες το μωρό και μια κατσίκα για να το μεγαλώσουν!
 
Το διήγημα αυτό με την εντυπωσιακή πλοκή, που παραπέμπει στην αστυνομική λογοτεχνία, αφού η Ελένη Σταθοπούλου είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων (είναι υπό έκδοση το τρίτο της βιβλίο), ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη να προτείνει τη διασκευή του σε σενάριο για την παραγωγή ταινίας, που ήδη δρομολογήθηκε η χρηματοδότησή της.
 
Αποσπάσματα από το διήγημα θα ακουστούν αύριο Τετάρτη, 21 Απριλίου, στις 5.30 το απόγευμα από τη ραδιοφωνική εκπομπή "Πνοή Ελευθερίας", που μεταδίδεται κάθε Τετάρτη από την ΕΡΤ Καλαμάτας 107,2 και 104,4 στα FM.
 
Όποιος επιθυμεί ν' αποκτήσει την Επετειακή Έκδοση "Από το '21 στο 2021" μπορεί να επικοινωνήσει με τις Εκδόσεις ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΝ στα τηλέφωνα: 6946096502 και 2721077002 - mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Διαβάστηκε 3493 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 00:28
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.