Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:20 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 20:32

«Κόκκινα» δάνεια: Τελειώνει το αφήγημα περί «κακοπληρωτή» ο Άρειος Πάγος - Οι αλλαγές που φέρνει η απόφαση του

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανατροπή από τον Άρειο Πάγο για τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη

Η υπ' αριθμ. 59/2021 απόφαση του Δ' Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, φέρνει θετική ανατροπή υπέρ των δανειοληπτών, στα νομολογιακά δεδομένα των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που πρόκειται να εκδικαστούν κατά χιλιάδες τα επόμενα χρόνια, μέσω της διαδικασίας επίσπευσης των δικασίμων.

Σύμφωνα με αυτήν, επιβεβαιώνεται νομολογικά από το αναιρετικό δικαστήριο ότι για την υπαγωγή στον νόμο και την προστασία ενός δανειολήπτη, το βάρος απόδειξης για την ύπαρξη δόλου φέρει ο πιστωτής-τράπεζα, που όμως πλέον πρέπει με σαφήνεια και ορισμένα να αποτυπώσει τα περιστατικά που διαμορφώνουν τη δόλια συμπεριφορά του δανειολήπτη και όχι αόριστα απλά να αναφέρεται στην έννοια του δόλου, όπως σωρηδόν γίνεται στις μέχρι τώρα προβαλλόμενες ενστάσεις που διατυπώνονται στα δικαστήρια του Ν. 3869/2010 (κατά κόσμον Κατσέλη). Μάλιστα η ένσταση δόλου αποτελεί την πλέον συχνή αιτία απορριπτικών αποφάσεων κατά των δανειοληπτών είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό.

«Αλλάζει το αφήγημα πάνω στο οποίο δομήθηκε μια σειρά απορριπτικών αποφάσεων, περί στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν αποκλείεται κύμα εφέσεων από δανειολήπτες»

«Η απόφαση του 4ου  τμήματος του Άρειου Πάγου, αντισταθμίζει πολιτικά και κοινωνικά το μνημονιακό νεολογισμό περί στρατηγικών κακοπληρωτών που χρησιμοποιήθηκε επισήμως για πρώτη φορά σε αιτιολογική έκθεση Ελληνικού νόμου, στον 4745/2020», είπε Στο Κόκκινο ο δικηγόρος Γιώργος Καλτσάς. 

Με την συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά αλλάζει το αφήγημα πάνω στο οποίο δομήθηκε μία σειρά απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων περί  στρατηγικών κακοπληρωτών, ότι δολίως περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμών και με αυτό  το σκεπτικό αποκλείονταν από τις ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη.

Όπως εξήγησε, ο νόμος Κατσέλη ορίζει σαν ουσιαστική προϋπόθεση υπαγωγής ότι θα πρέπει χωρίς δόλο τα φυσικά πρόσωπα να έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Αυτό χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά και υποκριτικά από τις τράπεζες για δανειολήπτες στεγαστικού δανείου, στο οποίο μάλιστα υπάρχει και προσημείωση υποθήκης. Την ίδια ώρα τους τελευταίους μόνο  μήνες διεγράφησαν δανειακές υποχρεώσεις έως και 90% σε δάνεια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ομίλους και σε βαθύπλουτος ανθρώπους τα οποία μάλιστα δεν ήταν και εξασφαλισμένα.  

«Αυτό είναι τρομακτικό και δίνει το μήνυμα γενικευμένης ανηθικότητας σε όλη την κοινωνία ενώ στην κατηγορία αυτή ανήκουν και πολιτικά κόμματα προεξάρχοντος του κυβερνώντος που έχει δανειστεί αλόγιστα χωρίς ουδεμία εξασφάλιση ή με μοναδική εξασφάλιση το μελλοντικό και αβέβαιο ποσοστό σε μία εκλογική επικείμενη διαδικασία»

«Σκεφτείτε ότι από τις απορριπτικές αποφάσεις του νόμου Κατσέλη το 90% έχουν απορριφθεί λόγω δόλου υπαίτιας περιέλευσης σε αδυναμία πληρωμών, χωρίς τούτο να έχει προταθεί κατά τρόπο ορισμένο από τις τράπεζες όπως προέβλεπε ο νομοθέτης»

Πλέον σημείωσε, «είναι πάρα πολύ δύσκολο πρωτοβάθμιο δικαστήριο δηλαδή Ειρηνοδικείο ή δευτεροβάθμιο μονομελές πρωτοδικείο να πάει κόντρα σε μία απόφαση από το ανώτατο δικαστικό επίπεδο, από τον Άρειο Πάγο που είναι αμετάκλητη».

Δεν απέκλεισε μάλιστα, κύμα εφέσεων και αναιρέσεων από δανειολήπτες. 

pronews.gr

Διαβάστηκε 337 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.