Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:42 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 10:49

Δήμος Αγρινίου: Ψηφιακό άλμα! Έρχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πιστοποιητικά με «ένα κλικ»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποια βήματα ήδη έχουν γίνει για να «χτιστεί» το ψηφιακό «προφίλ» του δήμου και ποιες εφαρμογές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Γράφει ο Κων/νος Χονδρός

Με σχεδιασμό και βήμα – βήμα ξεδιπλώνεται το σύγχρονο «πρόσωπο» του δήμου Αγρινίου, στο οποίο βασικό «συστατικό» είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών σε κάθε επίπεδο και μέσω διαδικτύου!

Η κάθε εφαρμογή «κουμπώνει» στην προηγούμενη και έτσι σιγά – σιγά δημιουργείται ένα αποτέλεσμα που λύνει τα χέρια των δημοτών και των επισκεπτών, οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετηθούν από υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου, χωρίς καν να μεταβούν εκεί ή έστω να τηλεφωνήσουν!

Άμεσα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Βασίλη Φωτάκη, στο site του δήμου Αγρινίου που θα αναβαθμιστεί ακόμη και αισθητικά θα διατίθενται νέα εφαρμογή με τίτλο «ηλεκτρονικές υπηρεσίες», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται πιστοποιητικά δημοτολογίου (πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, εγγύτερων συγγενών κλπ) πιστοποιητικά ληξιαρχείου (ληξιαρχική πράξη γέννησης, θανάτου, γάμου κλπ), ανταποδοτικών τελών και ΤΑΠ, όπως επίσης θα δημιουργηθεί και πλατφόρμα αδήλωτων τετραγωνικών.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Βασίλης Φωτάκης

Θα δημιουργηθεί επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Φωτάκης, η ταυτότητα οφειλής του κάθε δημότη, όπου θα υπάρχει ένα ιστορικό πληρωμών, η δυνατότητα διακανονισμού οφειλών και η έκδοση δημοτικής ενημερότητας, αλλά και η έκδοση βεβαίωσης οφειλής.

Ταυτόχρονα ο δήμος Αγρινίου μέσω της αναβάθμισης του site, σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη, θα έχει τη δυνατότητα, μέσω νέων εφαρμογών που θα τοποθετηθούν στο site, να χορηγεί στους πολίτες πιστοποιητικά από διάφορες υπηρεσίες ή και υπηρεσίες που αφορούν αποκλειστικά εμπορικές και όχι μόνο επιχειρήσεις. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κλειστεί ένα ραντεβού από έναν πολίτη σε μια υπηρεσία, όπως επίσης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την πορεία του αιτήματός τους κλπ με προτεραιότητα τις συναλλαγές της οικονομικής υπηρεσίας, στην οποία παρουσιάζεται και ο μεγαλύτερος όγκος των αιτημάτων των δημοτών!

Όλη η διαδικασία της σύγχρονης δομής στο δήμο Αγρινίου, ξεκίνησε με την ψηφιοποίηση όλου του αρχείου των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και την ψηφιοποίηση των αποφάσεων και της επικαιροποίησης όλων των οδών της πόλεως του Αγρινίου.

Στη συνέχεια «κούμπωσε» η ψηφιακή εφαρμογή GIS (γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών) και οι πολλαπλές χρήσεις της, που βοηθούν υπηρεσίες, αλλά και πολίτες. Ο δήμος Αγρινίου υλοποίησε τότε ένα τεράστιο έργο φτιάχνοντας και σε ψηφιακή μορφή τον χάρτη του Αγρινίου με τους δρόμος του, διορθώνοντας παράλληλα και λάθη του παρελθόντος!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως διαθέτει ήδη ο δήμος Αγρινίου το σύστημα διαχείρισης των οχημάτων του δήμου, την επέκταση και αναβάθμιση της εφαρμογής GIS, όπως επίσης της ελεγχόμενης στάθμευσης. Υπάρχει επίσης και η υπογεγραμμένη σύμβαση για το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο στο δήμο Αγρινίου, που έχει τεράστια σημασία, διότι θα υπάρχει σύστημα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που θα διαθέτει δεδομένα ποιότητας του αέρα, σύγχρονες χρήσεις αισθητήρων κλπ.

Προσφάτως, όπως αναφέρει ο κ. Φωτάκης, σε όλο αυτό το εγχείρημα «κούμπωσε» και η δυνατότητα οι πολίτες να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές προς στο δήμο, ενώ έχει προγραμματιστεί και θα υλοποιηθεί σταδιακά σειρά με εφαρμογές, οι οποίες θα εξασφαλιστούν μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» και αφορούν πρωτίστως την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, θα γίνει η προμήθεια συστημάτων και ειδικού εξοπλισμού που θα συμβάλουν στην ειδική επιχειρησιακή ικανότητα του δήμου, καθώς και εφαρμογών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης πανδημίας στο δήμο Αγρινίου, συστήματα τα οποία θα χρησιμεύσουν σε μια ενδεχόμενη νέα απειλή μελλοντικά, όπως επίσης μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» θα γίνει η προμήθεια εφαρμογών για νέες ψηφιακές υπηρεσίες και την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών για έξυπνες πόλεις, κομμάτι στο οποίο εντάσσονται πάρα πολλές εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών σε πολλά και διάφορα επίπεδα.

Ακόμη, ο δήμος Αγρινίου όπως τονίζει ο κ. Φωτάκης, ήδη έχει υποβάλλει το Ε9 για την δημοτική περιουσία, ενώ είναι εκ των ελάχιστων δήμων που έχουν προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, κάτι που σημαίνει πως το «ψηφιακό» – ηλεκτρονικό «οικοδόμημα» του δήμου Αγρινίου προχωράει με σταθερά ουσιαστικά «βήματα», στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται, όπως προαναφέραμε, η ψηφιοποίηση και η απεικόνιση σε χάρτη των οδών της πόλης, ενέργεια η οποία βρήκε αποδοχή από πάρα πολλές δημόσιες υπηρεσίες λ.χ. ΕΛΤΑ-ΔΟΥ κλπ, ενώ «βήματα» γίνονται παράλληλα και προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών με απλές ενέργειες, όπως η αναβάθμιση του συστήματος wi-fi σε πάρα πολλά σημεία εντός και εκτός της πόλης του Αγρινίου και η τοποθέτηση wi-fi στο δημοτικό αθλητικό κέντρο (ΔΑΚ) του Αγρινίου.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 312 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.