Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 20:01

Οργισμένοι οι παραγωγοί του Αγρινίου: «Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • «Θέλουν τους μικρούς παραγωγούς να μας πετάξουν έξω από τις λαϊκές»
  • Απεργούν σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο εισάγει στις λαϊκές αγορές χονδρεμπόρους και μεγάλα εμπορικά τραστ οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών του Αγρινίου

Σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας θα διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα τους όσοι συμμετέχουν στην απεργία

Στην απεργία που έχει προκηρυχτεί για σήμερα θα συμμετάσχουν οι περισσότεροι παραγωγοί των λαϊκών αγορών του Αγρινίου, μέσω της οποίας αφενός θα  προσέλθουν στους πάγκους τους διαθέτοντας δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές και αφετέρου θα «στείλουν» πανελλαδικά μήνυμα αντίδρασης προς την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο που προωθεί. Παράλληλα θα είναι μια πράξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών κάνουν λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα», το οποίο απειλεί το μέλλον των λαϊκών αγορών και ανοίγει το δρόμο στον αθέμιτο ανταγωνισμό και στα μεγάλα συμφέροντα.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών του Αγρινίου, ουδείς από τους υπάρχοντες παραγωγούς της περιοχής δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους χονδρέμπορους των μεγάλων αστικών κέντρων, που ίσως σπεύσουν να πάρουν θέσεις με δημοπρασία και παράλληλα κανένας παραγωγός της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και γενικότερα, δεν θα μπορεί να δώσει τόσο χαμηλές τιμές στον καταναλωτή, όπως οι χονδρέμποροι και οι εταιρείες, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως μπαίνει «ταφόπλακα» για τον παραγωγό που ζει από την λαϊκή αγορά, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και πολλές απώλειες από την κρίση και την πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση υπολογισμούς, τους οποίους έχει κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, εάν οι προτάσεις του Υπουργείου γίνουν νόμος, τότε κάθε παραγωγός – κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα – θα πρέπει να έχει κεφάλαιο άνω των 30.000 ευρώ το χρόνο για να εξασφαλίσει τις θέσεις στις λαϊκές αγορές, τον ΕΦΚΑ κλπ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα.

Ο Βασίλης Τσέλιος

Ο Βασίλης Τσέλιος σχολίασε: «το νέο νομοσχέδιο δεν θα είναι λειτουργικό. Μετά από ανάγνωση τον νομοσχεδίου διαπίστωσα πως προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν και τις λαϊκές αγορές δίνοντας την δυνατότητα να εισέρθουν στις λαϊκές μεγάλα εμπορικά τραστ, τα οποία εμείς οι παραγωγοί δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από την δουλειά αυτή και συνεπώς ξεχνάμε όλοι τον Προεδρικό Διάταγμα του ‘38 που έλεγε από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες για την επίτευξη φτηνότερων και ποιοτικότερων προϊόντων. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αυξηθούν επίσης τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλουμε για να έχουμε μια θέση στην αγορά και για τους λόγους αυτούς θα συμμετάσχω στην απεργία, δεν έχω άλλο όπλο για να διασφαλίσω και να προστατέψω τα δικαιώματά μου».

Ο Ηλίας Γιωτόπουλος

Ο Ηλίας Γιωτόπουλος τόνισε: «το νομοσχέδιο αυτό θα είναι η ταφόπλακα στη λαϊκή αγορά. Όλα γίνονται για τις πολυεθνικές και τις πολύ μεγάλες εταιρείες. Τους μικρούς παραγωγούς θα μας πετάξουν έξω από τις λαϊκές, αφού μας εξοντώσουν. Θα συμμετάσχω στην απεργία για να παλέψω. Το ό,τι θα θέλουν περισσότερα χρήματα για μια καλύτερη θέση του πάγκου μας στη λαϊκή είναι εγκληματικό, ποιος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά σ’ αυτό;  Συνεπώς θα μας πετάξει έξω από την δουλειά μας».

Ο Νίκος Τσιμπούκας

Ο Νίκος Τσιμπούκας ανέφερε: «είναι αρνητικό για μας αυτό το νομοσχέδιο, κοιτάζουν να κλείσουν τους μικρούς επαγγελματίες και οι μεγαλύτεροι να μεγαλώσουν κι άλλο. Θα κάνουμε προσπάθεια να παλέψουμε γιατί είναι ό,τι χειρότερο για όλους τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών και γι’ αυτό θα συμμετάσχουμε στην απεργία. Όλο το νομοσχέδιο είναι παράλογο. Πως μας ζητάει να δώσουμε περισσότερα χρήματα για μια καλύτερη θέση του πάγκου μας στη λαϊκή  αγορά; Πoιος θα μπορέσει να ανταποκριθεί; Θα νοικιάσουν τις καλές θέσεις οι μεγαλέμποροι και εμείς θα πεινάμε».

Ο Κώστας Κουτσοκώστας

Ο Κώστας Κουτσοκώστας δήλωσε: «είναι καταστροφή για εμάς αυτό, τι θα κάνουμε εμείς μετά; Θα κλείσουμε. Θα μπουν οι μεγάλοι έμποροι στις λαϊκές και θα τελειώσει μετά η ιστορία. Είναι πολύ άδικο. Τώρα παλεύουμε να βγάλουμε τα έξοδα, θα μας ζητάνε περισσότερα λεφτά για μια θέση; Θα μας εξοντώσουν οικονομικά, θα μας αφανίσουν και είναι άδικο αυτό».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 349 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.