Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 19:35

"Το Ελληνικό Ραδιοτηλεσκόπιο ΤΗΕRMOpYlae": Διαδικτυακή διάλεξη απο την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας (Σαβ 10/4/2021 19:00)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σας προσκαλούμε στην προγραμματισμένη διαδικτυκακή διάλεξη από το κανάλι YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=fUx0SWnxeBY

της Αστρονομική & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας - (Ηρακλής)
το Σαββάτο 10 Απριλίου και ώρα 7μ.. με θέμα:Το Ελληνικό Ραδιοτηλεσκόπιο ΤΗΕRMOpYlae.
Η καλεσμένη μας είναι η Δρ. Νεκταρία Γκιζάνη, αστροφυσικός - Ραδιοαστρονόμος, όπου αποτελεί το Β' μέρος της παρουσίασης στο ευρύ κοινό του έργου του Ελληνικού Ραδιοτηλεσκοπίου ΤHERMOpYlae.

Εκδήλωση στο FB: https://fb.me/e/2M5ocQ3cP

Λίγα λόγια για το θέμα:

Θα εκλαϊκευθεί ο ρόλος του οργάνου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στην παρατήρηση του Σύμπαντος στα ραδιοκύματα ως μεμονωμένη κεραία αλλά και σε διασύνδεση με τη μέθοδο της ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας ραδιοσυμβολομετρίας. Επιπλέον θα συζητηθεί η μεθοδολογία της ραδιοαστρονομίας στην έρευνα αναζήτησης εξωγήινης, τεχνολογικά προηγμένης ζωής, καθώς και στη λειτουργία Deep Space που θα συμμετέχει και θα πραγματοποιεί η εθνική υποδομή του ΤHERMOpYlae.

Το ΤHERMOpYlae είναι σε θέση να ενισχύσει την εθνική υπερηφάνια με τα οφέλη που θα αποφέρει στη χώρα τοπικά και πανελλαδικά με τη στρατηγική σημασία του σε επιστημονικό, τεχνολογικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το Ελληνικό Ραδιοτηλεσκόπιο ΤHERMOpYlae αποτελεί την εθνική υποδομή της συμμετοχής της Ελλάδας στη Ραδιοαστρονομία εθνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Στο Α’ μέρος των διαλέξεων για το όργανο παρουσιάστηκε το έργο της μετατροπής σε ραδιοτηλεσκόπιο της παραβολικής κεραίας διαμέτρου 32 μέτρων, που βρίσκεται στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών «Θερμοπύλαι» (ΚΔΕΘ) μετά την παραχώρηση από τον όμιλο ΟΤΕ. Το έργο είναι αποτέλεσμα της σύλληψης και επιστημονικής συνεργασίας των Επ. Καθηγητών Δρ. Ν. Γκιζάνη (Ραδιοαστρονόμου – Αστροφυσικού) του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Πολιτικής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Παν/μίου και του Δρ. Γ. Βελντέ (Φυσικού – Ραδιοηλεκτρολόγου) διευθυντή του εργαστηρίου HERON LAB, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι είναι και οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του έργου.

https://tinyurl.com/Hellenic-Radiotelescope
https://www.facebook.com/JIVEVLBI
https://www.facebook.com/JodrellBankObservatory

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια:

Η Δρ. Nεκταρία Γκιζάνη έλαβε το Διδακτορικό της στην Αστροφυσική από το Jodrell Bank Observatory του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας με ειδικότητα στη Ραδιοαστρονομία.

Το πτυχίο της στη Φυσική το απέκτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών.
Το πεδίο της εξειδίκευσής της είναι
στην εξωγαλαξιακή αστροφυσική με τη μέθοδο της ραδιοσυμβολομετρίας (ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες, κοσμικά
μαγνητικά πεδία).
Συμμετέχει στην έρευνα των pulsars, Fast Radio Bursts και της ραδιοκυματικής εκπομπής από την κοσμική ακτινοβολία υπερηψηλής ενέργειας.

Είναι η πρώτη επιστήμονας στην Ελλάδα που έχει έρευνα στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής στα ραδιοκύματα (SETI) σε συνεργασία με το Breakthrough Listen Laboratory, του UC Berkeley των ΗΠΑ, όπου και έγινε δεκτή για την εκπόνηση της εκπαιδευτικής της άδειας.
Είναι η Επιστημονική Υπεύθυνη Ραδιοαστρονόμος Ελληνικού Ραδιοτηλεσκοπίου THERMOpYlae αφού είναι η μία από τους δύο επιστήμονες που εμπνεύστηκαν, συνέλαβαν και υλοποιούν την ιδέα του οργάνου.
Εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με πλήθος δημοσιεύσεων με κριτές διεθνώς και ετεροαναφορές.
Εξαιτίας της έρευνάς της ως Ραδιοαστρονόμος στο παν/μιο αυτό, η Ελλάδα απέκτησε 1 LOFAR κεραία χαμηλής συχνότητας και 6
κεραίες του πειράματος CODALEMA για έρευνα στην αστροσωματιδιακή φυσική.
Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Πολιτικής Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΕΤΕΠΕΠ) που είναι μέλος, μελετά την επίδραση της ηλιακής δραστηριότητας στην κλιματική αλλαγή στον Ελλαδικό χώρο με τη χρήση παραβολοειδούς κεραίας 2m.
Οι διεθνείς συνεργασίες της στην αστροσωματιδιακή φυσική περιλαμβάνουν τα έργα KM3Net και TLEP.

http://ngizani.weebly.com


------------------------------------------
Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτική Ελλάδος - ¨Ηρακλής¨ με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύθηκε το 2000 και έκτοτε διοργανώνει πλήθος εξορμήσεων, εκδηλώσεων και διαλέξεων.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://www.facebook.com/AAEDE.HRAKLIS
https://www.facebook.com/groups/aaedehraklis
#THERMOpYlae #cosmote #Radiotelescope #Radioastronomy #NectariaGizani #GiorgosVeldes #AEEDEHRAKLIS

 

Διαβάστηκε 403 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 19:55
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.