Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:07 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 12:13

Σχολεία: Self test, τσάντα και… κοπάνα για τους μαθητές Λυκείου από 12 Απριλίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προτεραιότητα στα self test  για μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να πάνε «οπλισμένοι» στα σχολεία – Σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί των καθηγητών

Ο κύβος για το άνοιγμα των Λυκείων ερρίφθη για τις 12 Απριλίου αλλά στο χρόνο, που απομένει θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να προμηθευτούν τα φαρμακεία έγκαιρα επαρκή ποσότητα self test για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς πριν από την έναρξη της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Ταυτόχρονα  πρέπει να ξεκινήσουν εντατικά και οι εμβολιασμοί των καθηγητών καθώς ο αριθμός όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι κάτω από 59 ετών είναι πολύ μεγάλος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ θα ξεκινήσουν να φτάνουν στα φαρμακεία από την ερχόμενη εβδομάδα και προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές και στους καθηγητές.

Επίσης σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης σήμερα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την προμήθεια και τη χρήση των τεστ από τους ενδιαφερόμενους καθώς και για τρόπο που θα ενημερώνονται σχετικά οι διευθυντές των σχολείων από τους γονείς των μαθητών κάθε Δευτέρα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα. Όπως δήλωσε η γ.γ του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα «οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό». Εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

«Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ», ανακοίνωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ σε ότι αφορά τα τεστ η κυρία Πελώνη αφού υπογράμμισε ότι ο σχετικό διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια (υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο), τόνισε ότι η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. «Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο (σ.σ σήμερα)», εξήγησε η ίδια.

Για την ανάγκη να επανέλθει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα στη δια ζώσης παράδοση των μαθημάτων στα σχολεία, μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Όπως είπε, υπάρχουν οι προθέσεις και οι εισηγήσεις, όμως αυτό που μετρά είναι η απόφαση των ειδικών. «Η δική μας πρωτοβουλία είναι να επανέλθουμε ταυτόχρονα σε όλες τις βαθμίδες, στην δια ζώσης εκπαίδευση. Όμως επειδή φαίνεται ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, θα γίνει με προτεραιότητα στα Λύκεια και μετά στα Γυμνάσια και αργότερα στα υπόλοιπα σχολεία. Πρώτα θα ανοίξουν τα Λύκεια»  τόνισε η κ. Μακρή. Για τα self test είπε ότι «εκτός από την υποχρέωση αυτοεξέτασης των παιδιών, που θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες τι και πως θα γίνεται, έχει θεσπιστεί η αυτοεξέταση και για τους καθηγητές και για το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων». Όπως η ίδια, παράλληλα θα τηρούνται όλα τα μέτρα που ίσχυαν τους τελευταίους μήνες, όπως η χρήση μάσκας και αποστάσεων, οι προαυλισμοί σε διαφορετικές ώρες και χώρους και η χρήση διαφορετικών εισόδων σε όποια σχολεία είναι εφικτό.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «έχουμε πια στη διάθεσή μας και θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που θα τα προμηθευτούμε τα  τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικείας του. Θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους εργαζόμενους στα σχολεία έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά, ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελλαδικών και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει περισσότερα διάστημα κλειστά, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί είχαν ζητήσει από το καλοκαίρι να γίνονται μαζικά τεστ και πιστεύουν ότι τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές, θα τα κάνουν προκειμένου να επιστρέψουν όλοι στο σχολείο με ασφάλεια. Όπως τονίζει και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Τσούχλος «η υπεύθυνη δήλωση του γονέα την οποία θα χρειάζεται να έχει το παιδί πηγαίνοντας στο σχολείο θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε Δευτέρα» , ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία αυτή θα τηρηθεί από όλους “θα εφαρμοστεί, γιατί πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς πρόκειται για σωστικό μέτρο και είναι κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη». Οσον αφορά στα εμβόλια ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ υπογράμμισε ότι ο αριθμός ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών που ανήκουν στην ηλικία κάτω των 59 ετών είναι πολύ μεγάλος, αλλά τόνισε ότι έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα και σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών έχει  δηλώσει μέχρι στιγμής τη θέληση του να κάνει το εμβόλιο κι αν όλα πάνε καλά από σήμερα ξεκινά η διαδικασία.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστηκε 212 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.