Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 20:37

Η 25η Μαρτίου 1821 στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η 25η Μαρτίου 1821 έμεινε στην ιστορία ως η επίσημη ημερομηνία κήρυξης της Ελληνικής Επαναστάσεως. Έχει συνδεθεί με την ύψωση της σημαίας της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Βέβαια επαναστατικές ενέργειες είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της σημερινής ελληνικής επικράτειας. Στην Αιτωλοακαρνανία μάλιστα ως πρώτο επαναστατικό γεγονός καταγράφεται η επίθεση του Δημητρίου Μακρή σε τούρκικο απόσπασμα που φύλασσε χρηματαποστολή στη θέση “Σκάλα Μαυρομάτι” κοντά στο σημερινό Περιθώρι της Δ.Ε. Ναυπακτίας.

Όπως αναφέρει ο Ι. Διονυσάτος στην εισήγησή του “Βραχώρι 11 Ιουνίου 1821, το χρονικό της πολιορκίας” στο συλλογικό τόμο “Η επανάσταση του 1821 στο χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, την 25η Μαρτίου είχε οριστεί η κήρυξη της επανάστασης σύμφωνα με τη Φιλική Εταιρεία. Εκείνο που απέμενε ήταν η οριστικοποίηση της έναρξης από τη συνέλευση των καπεταναίων Βαρνακιώτη, Μακρή, Κατσικόγιαννη, Στουρνάρα, Τσόγκα, Μήτσα, Πανουργιά με παρουσία των σπουδαίων ηρώων της Επανάστασης Καραϊσκάκη και Ανδρούτσου που έλαβε χώρα στη Λευκάδα.

Μάλιστα ο Καραϊσκάκης είχε αναφέρει στη σύσκεψη χαρακτηριστικά ότι ” Άστε, μωρέ παιδιά, μετ΄ολίγον θα τους σκορπούμε ( τους Τούρκους) στον κάμπο σαν..”.

Η σύσκεψη αυτή πράγματι μπορούσε να αποτελέσει την επίσημη αφετηρία που είχε αναφορά στην 25η Μαρτίου 1821. Βέβαια οι επαναστατικές ενέργειες στην Αιτωλοακαρνανία ξεκίνησαν δύο μήνες αργότερα λόγω της γεωγραφικής θέσης της περιοχής και έως ότου εδραιωθεί η επανάσταση στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 1821 το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε και ακολούθησε το Βραχώρι τον επόμενο μήνα. Η επανάσταση πράγματι εδραιώθηκε και ακολούθησε η σύσταση της Γερουσίας της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας, η οποία αρχικά είχε έδρα το Βραχώρι και αργότερα το Μεσολόγγι.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σύσκεψη αυτή στο:

Ι. Γρ. Διονυσάτος, Βραχώρι 11 Ιουνίου 1821, το χρονικό της πολιορκίας, στον συλλογικό τόμο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας “Η επανάσταση του 1821 στο χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας”. Αγρίνιο:  Γράμμα, 2021. σ.197-229.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 718 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.