Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 20:35

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

fotis skliros γράφει ο Φώτης Σκληρός

Αφορμή για το παρόν άρθρο είναι η  από 1/3/2021 έκδοση της υπ΄αριθμ. 2200/2021  Βεβαίωσης παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα.          

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται μια από τις τρείς μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον του πλανήτη. Προέρχεται από την ανεξέλεγκτη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται  τεράστια προσπάθεια αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Είναι αυτονόητο ότι κανείς  δεν έχει αντίρρηση στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες.

Η εγκατάσταση των  Α.Π.Ε. είναι επίσης αυτονόητο ότι θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις  διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και με σεβασμό των τοπικών κοινωνιών.

Η επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών  δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις διότι : 

Η Βαράσοβα, βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός ζώνης ΖΕΠ «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών», με κωδικό GR23100015- SPA, αλλά και εντός ζώνης ΤΚΣ «Τόποι Κοινοτικής Σημασίας» (Sites of Community Importance – SCI), όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ.

Η Βαράσοβα βρίσκεται εντός ορίων του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων». Είναι χαρακτηρισμένη ως «Ζώνη Προστασίας της Φύσης Π.Φ. 2Θ». Το καθεστώς προστασίας του πάρκου προσδιορίζεται από την KYA 22306 (ΦΕΚ 477Β’/31-05-2006) και, σύμφωνα με το Άρθρο 3 «Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης», δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. 

Επίσης,  η με αριθμό Α/Φ31/4261/170/10-03-1975 Υ.Α., που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 325/Β της 19ης-03-1975 αναφέρει σχετικά: «Χαρακτηρίζομεν ολόκληρον τον ορεινόν όγκον της Βαράσοβας από της θαλάσσης μέχρι της Εθνικής οδού Μεσολογγίου – Ναυπάκτου ως τόπον ιστορικόν και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους διότι: α) το όρος τούτο συνδέεται στενώς προς τους υπέρ της Εθνικής ανεξαρτησίας αγώνας και β) αποτελεί εν των ωραιοτέρων ορέων της Ελλάδος και συνάπτεται κατά τρόπον αυτόχρημα εντυπωσιακόν προς την είσοδον του Κορινθιακού κόλπου, το τοπίον των Πατρών προς το οποίον παρουσιάζει αφάνταστον ποικιλίαν πλαστικών όγκων και χρωματικών εναλλαγών και τον ορίζοντα της ηρωικής πόλεως του Μεσολογγίου».

Οι Τοπικές Κοινότητες Γαλατά, Περιθωρίου, Άνω Βασιλικής και Κάτω Βασιλικής  που βρίσκονται στους πρόποδες  της Βαράσοβας καθώς και ο Δήμος Ναυπακτίας στον οποίο υπάγονται διοικητικά  με ομόφωνες αποφάσεις τους είναι αντίθετες στο ενδεχόμενο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα και έχουν ήδη δρομολογήσει παρεμβάσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σεβόμενοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Η Βαράσοβα (Χαλκίς) έχει μια μακραίωνη ιστορική διαδρομή. Ευρήματα και αναφορές   ξεκινούν από την Παλαιολιθική εποχή (Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων), συνεχίζουν  στην  Μυκηναϊκή περίοδο (Αγχίαλος Χαλκίς – Όμηρος) και καταλήγουν στη Βυζαντινή Περίοδο  και  την Τουρκοκρατία. Ο χαρακτηρισμός της  Άγιο Όρος της Αιτωλοακαρνανίας είναι ενδεικτικός   και οφείλεται στον  μεγάλο πλήθος ναών, μονών και ασκηταριών που αποτέλεσαν  κιβωτό της Ορθοδοξίας και του ‘Έθνους.

Η Βαράσοβα θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς για αναρρίχηση, ορειβασία, πεζοπορία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες (αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.λ.π.).Το γεγονός αυτό  σε συνδυασμό με τις δύο πανέμορφες παραλίες Κάτω Βασιλικής και Κρυονερίου, που βρίσκονται στους πρόποδές της δίνει προστιθέμενη  τουριστική αξία στην ευρύτερη περιοχή.

Όσοι έχουμε περπατήσει κατά μήκος της λεπτής κορυφογραμμής της Βαράσοβας γνωρίζουμε καλά το πολύ μικρό εύρος της. Συνεπώς οι παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν  για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα προκαλέσουν τεράστιες αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον όχι μόνο αισθητικές αλλά και ικανές να δημιουργήσουν πλημύρες και κατολισθήσεις σε ακραία φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες στα χωριά και τους οικισμούς που βρίσκονται στους πρόποδές της.

Είναι προφανές για όλους τους παραπάνω λόγους ότι η επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί.

 

Διαβάστηκε 602 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.