Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:29 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 19:45

Ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων επιτρέπονται οι μετακινήσεις μέσα στον δήμο για το 2 και το 3 – Διευκρίνεις για τους κωδικούς 2, 4 και 6

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η επιβολή του νέου ακόμα αυστηρότερου lockdown από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου, που κρίθηκε αναγκαίο για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων – ειδικά της Αττικής – έφερε αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης με SMS στο 13033.

Πλέον, οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες πραγματοποιούνται μόνο εντός του οικείου Δήμου των κατοίκων, ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις.

 Αναλυτικά:

Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.
 
Επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με πόδια 

Διευκρινίσεις για τον κωδικό 6 με SMS 13033 έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θοδωρής Χρονόπουλος. Συγκεκριμένα ο κ. Χρονόπουλος απάντησε στο ερώτημα, «τι σημαίνει η απόσταση των δύο χιλιομέτρων και αν αυτή ισχύει για τη σωματική άθληση, δηλαδή για τον κωδικό 6»;

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθάρισε ότι «τα 2 χιλιόμετρα δεν έχουν να κάνουν με το όριο μέσα στο δήμο». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων επιτρέπονται οι μετακινήσεις μέσα στον δήμο για το 2 και το 3 ενώ είπε ότι όσον αφορά στον κωδικό 6 για άσκηση δεν υπάρχει περιορισμός αποστάσεων για κάποιον που μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο. «Με τα πόδια αν θέλουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο», ανέφερε.

Χωρίς «ανάκριση» ο έλεγχος για κωδικό 4
Για τις αλλαγές στους κωδικούς SMS στο 13033  μίλησε στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς δίνοντας διευκρινίσεις. Ειδικά σε ερώτηση για τον έλεγχο στον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα ελέγχεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια, ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο και μετακινούνται για παροχή βοήθειας θα πρέπει να το αιτιολογήσουν. Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» υπογράμμισε.

Για τον τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ τόνισε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής. «Η λογική το μέτρου είναι να μην περνάς από 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς», εξήγησε ο υφυπουργός.

Για οικογένειες με παιδιά πάρκο κοντά στο σπίτι τους που χρησιμοποιούσαν τον κωδικό μετακίνησης 6 με αυτοκίνητο, αποσαφήνισε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση» σημείωσε.

Οσον αφορά στο νέο αριθμό 13032, που θα χρησιμοποιηθεί όταν ανοίξει το λιανεμπόριο ο Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος, και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν εξετάσει και άλλες τεχνικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση. «Θα στέλνεις κενό μήνυμα και όχι κωδικό», ξεκαθάρισε.

Πηγή – ethnos.gr

Διαβάστηκε 307 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 19:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.