Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:29 πμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 23:54

Στο προσκήνιο πάλι αρνητικά σενάρια για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για διεργασίες που φουντώνουν και οι οποίες οδηγούν σε κατάληξη με αρνητικό πρόσημο για το Αγρίνιο κάνουν λόγο οι γνωρίζοντες των ακαδημαϊκών δρώμενων.

Τείνει άλλωστε να αποτελέσει παράδοση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας κάθε φορά που αναλαμβάνει νέα πρυτανική αρχή αυτή να…επεξεργάζεται την μεταφορά των τμημάτων του Αγρινίου.

Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η διατήρηση των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο πέρασε από συμπληγάδες αλλά το επικαιροποιημένο στοιχείο έχει να κάνει με το σχέδιο για παρουσία μόνο γεωπονικής σχολής στην Αιτωλοακαρνανία.

Δεν είναι ακαδημαϊκώς παράλογος ο στόχος μια ισχυρής σχολή σε ένα νομό (αντί σκόρπιων τμημάτων από τέσσερις διαφορετικές σχολές όπως σήμερα) αλλά εν προκειμένω για το Αγρίνιο αυτό θα σηματοδοτήσει μόνο αποχώρηση τμημάτων.

Ειδικότερα, τα βασικότερα σενάρια που είναι πλέον στο τραπέζι θέλουν στην πόλη του Αγρινίου από τα σημερινά τέσσερα πλήρως ενεργά πενταετή Τμήματα με εκατοντάδες φοιτητές να μένουν τελικά δύο, το εξής…ένα: το Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής το οποίο λειτουργεί για δεύτερη χρονιά.

Το έτερο είναι το Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής που έχει μεν ιδρυθεί αλλά τελεί σε αναστολή λειτουργίας.

Η περίπτωση του ΔΕΑΠΤ

Μέχρι τώρα είναι γνωστές και επίσημες οι προθέσεις για μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής και του Ιστορίας Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, πλέον όμως η … περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει την μετακόμιση στην αχαϊκή πρωτεύουσα και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Εξετάζεται μάλιστα ως βασικότερο ενδεχόμενο η συγχώνευση του με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Πάτρας κάτι που φέρονται να επιδιώκουν ακαδημαϊκοί κύκλοι και φοιτητές.

Προκύπτει ωστόσο μια σειρά εύλογων ερωτημάτων για τους λόγους που συζητείται το ξήλωμα ενός τμήματος που έχει συνεισφέρει πολλαπλώς ερευνητικά σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων και αγροτικά ζητήματα (και προς τούτο έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και τον δήμο Αγρινίου).

Ενός τμήματος που μπορεί να καλύψει και το γεωπονικό πεδίο, που παρέχει γνώσεις μάρκετινγκ και εξαγωγών σε έναν κατεξοχήν νόμο με πλούσιο πρωτογενή τομέα και συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στην τοπική κοινωνία (εκδηλώσεις, συμμετοχή σε επιτροπές). Ενός τμήματος που επιμορφώνει στελέχη επιχειρήσεων σε μεταπτυχιακό επίπεδο ΜΒΑ.

Σε κάθε περίπτωση-και με πρόσφατο παράδειγμα την κατάργηση «εν μία νυκτί» του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών -προκύπτει η εμπλοκή των τμημάτων του Αγρινίου για μια ακόμη φορά σε σενάρια χωρίς απολύτως κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο.

Πλήρως στελεχωμένα τμήματα με υπερ-εικοσαετή λειτουργία, με υλικοτεχνική υποδομή, με πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών και μεταπτυχιακά σε γνωστικά αντικείμενα σημαντικά για την ανάπτυξη της περιοχής, εμπλέκονται από την πρυτανεία σε μια συζήτηση που αφορά την ύπαρξη τους με προφανή στόχο να υποθηκευθεί το μέλλον τους.

Οι διεργασίες αυτές πρέπει να αφυπνίσουν τους τοπικούς φορείς, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και την αυτοδιοίκηση που έχει διαχειριστεί χλιαρά μέχρι τώρα την πολεμική σε βάρος των τμημάτων του Αγρινίου. Είναι επιτέλους η ώρα για συλλογική αντίδραση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο…

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 299 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.