Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:00 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 10:50

«Άντεξε» το Αγρίνιο – Έγκαιροι αποδείχθηκαν οι καθαρισμοί της Περιφέρειας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Επιχείρηση εκκένωσης του Ειδικού-Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου από την Πυροσβεστική

  • 60 κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων

  • Επί ποδός όλο το βράδυ 10 μηχανήματα της Περιφέρειας

Πολλά προβλήματα προκάλεσε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου η χθεσινή νεροποντή. Από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι αργά το μεσημέρι η περιοχή επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις και οι τεράστιοι όγκοι νερού, που έπεσαν, προκάλεσαν αρκετά προβλήματα σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αγρινίου να υποβάλλει αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Βεβαίως εν συγκρίσει με τις μεγάλες πλημμύρες, που είχαν πλήξει την περιοχή το Δεκέμβριο του 2017, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα προβλήματα ήταν αυτή τη φορά λιγότερα, καθώς από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα έγιναν αρκετές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ιδίως στο επίπεδο του καθαρισμού των ρεμάτων και των χειμάρρων, που τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαν πλείστα όσα προβλήματα, αλλά και της ενίσχυσης των γεφυρών, όπως η γέφυρα της Ερμίτσας στην Αβόρανη. Σε κάθε περίπτωση όμως αρκετά ρέματα έφτασαν κοντά στο όριο της υπερχείλισης και κανείς δεν θέλει να σκέπτεται τι θα είχε συμβεί, αν δεν είχαν καθαριστεί.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Ερμίτσας – Κατέρρευσε αγροτικό γεφύρι στην Καμαρούλα

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη χθεσινή νεροποντή διακόπηκε η κυκλοφορία σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Στην Εθνική Οδό στο ύψος της Ερμίτσας, στο Καινούργιο, στην επαρχιακή Αγρινίου-Εμπεσού στο ύψος των Διαμαντέικων, αλλά και στο δρόμο για Σκουτερά η κυκλοφορία διακόπηκε κατά διαστήματα. Διακοπή κυκλοφορίας είχαμε και στην Εθνική Οδό Αγρινίου – Καρπενησίου στο σημείο ανάμεσα στο Λαμπίρι και το Παλαιοχώρι.

Τα φουσκωμένα νερά του χείμαρρου της Ερμίτσας όμως παρέσυραν ένα γεφύρι που συνδέει την Καμαρούλα με την περιοχή μεταξύ του Αγίου Νικολάου και της Αβόρανης και αποτελεί βασική δίοδο για τους αγρότες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα νερά που «κατέβασε» η Ερμίτσα ήταν τόσα πολλά που «έγλυψαν» το κατάστρωμα της γέφυρας επί της Εθνικής Οδού, με αποτέλεσμα για προληπτικούς περισσότερο λόγους για αρκετή ώρα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Επιχείρηση εκκένωσης του Ειδικού-Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου

Παρακείμενο ρέμα που φούσκωσε στη Νεάπολη απαίτησε επιχείρηση εκκένωση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου. Συνεργεία του Δήμου Αγρινίου, αλλά και δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν άμεσα στο σημείο και ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανείς, καθώς η Πυροσβεστική απομάκρυνε με ασφάλεια τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

60 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Από χθες το πρωί μέχρι και νωρίς το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 60 κλίσεις για άντληση υδάτων από οικίες, ενώ σε πολλές περιοχές του δήμου οι καλλιέργειες πλημμύρισαν. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Π.Υ. Αγρινίου Στράτο Πετράκη: «οι κλίσεις για άντληση υδάτων ήταν 60, αλλά η υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε πολλές περιπτώσεις, όπως η μεταφορά μαθητών του ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Αγρινίου στην περιοχή της Νεαπόλεως, όπου έξω από το σχολείο ο δρόμος έγινε απροσπέλαστος».

Έσπασε ο αγωγός της Μακρυνείας – Αποκαταστάθηκε από τη ΔΕΥΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη ΔΕΥΑ Αγρινίου και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ήταν πως έσπασε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της Μακρυνείας, ζημιά η οποία αποκαταστάθηκε μέχρι και το απόγευμα της χθεσινής ημέρας, όπως ανέφερε στη «Σ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Κιτσοπάνος.

Επί ποδός η Περιφέρεια με τα μηχανήματά της

10 μηχανήματα της Περιφέρειας έμειναν όλο το βράδυ σε επίκαιρα σημείο του οδικού δικτύου, για επέμβουν αν χρειαστεί. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία υπήρχαν δύο μηχανήματα στο Καινούργιο, δύο στη Μακρυνεία, τρία στο Δήμο Ναυπακτίας και ένα ακόμη στον ορεινό τμήμα της Ναυπακτίας για αποχιονισμό καθώς και από ένα μηχάνημα στον Αστακό και το Μεσολόγγι.

Θ. Μαυρομμάτης: Η προσπάθεια για την επούλωση χρόνιων παθογενειών των υποδομών μας θα συνεχισθεί

Όπως ανέφερε στη «Σ» ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θ. Μαυρομάτης «η ποσότητα της βροχής τις απογευματινές ώρες της Τρίτης ήταν τεράστια. Δημιουργήθηκαν προβλήματα κυρίως στο Δήμο Αγρινίου, αλλά και στο Δήμο Ξηρομέρου. Συνολικά όμως επλήγη η Αιτωλοακαρνανία στο σύνολο της. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν υπ’ ατμόν και σε εγρήγορση από τις προηγούμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια του φαινομένου για να διευκολύνουν τους πολίτες και να αποσωβήσουν μεγαλύτερους κινδύνους. Μπροστά στα έντονα φυσικά φαινόμενα, πολλές φορές η ανθρώπινη παρέμβαση μοιάζει μικρή και ανήμπορη, όμως αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στους Δήμους και την Πυροσβεστική για τον συντονισμό που είχαμε. Από την πλευρά μας είμαστε παρόντες για την αποκατάσταση των όποιων ζημιών στις υποδομές της περιοχής. Η προσπάθεια για την επούλωση χρόνιων παθογενειών των υποδομών μας θα συνεχισθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Μικρότερα προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας

Επί τόπου η Μαρία Σαλμά

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο δήμο Αγρινίου, ωστόσο μικρότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη «Σ»  η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά στο δήμο Ναυπακτίας προκληθήκαν καταπτώσεις σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Μισθωμένα μηχανήματα της πολίτικης προστασίας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Στο δήμο Ακτίου Βόνιτσας σημειώθηκε υπερχείλιση στη περιοχή Βάτος. Στο δήμο Ξηρόμερου υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης  κάποιων ρεμάτων ενώ έχουν προκληθεί καταπτώσεις στο επαρχιακό δίκτυο Αστακός- Βασιλόπουλο. Στο δήμο Αμφιλοχίας σημειώθηκαν  καταπτώσεις στη Φλωριάδα περιοχή Καθαροβούνι.

Στο δήμο Μεσολογγίου προκλήθηκε υπερχείλιση χειμάρρων στην Καλυδώνα Ευηνοχωριου καθώς και καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο Άγιος Θωμάς- Άγιος Συμεών. «Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται με μισθωμένα μηχανήματα της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Δεν έχουν αναφερθεί έως αυτή την ώρα απώλειες ζωής ή περιουσίας. Μόνο ζημιές μικρής εκτάσεως σε σπίτια και καταστήματα. Συνεχίζουμε ευρισκόμενοι σε συνεχή επαφή με τους δημάρχους και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων προκειμένου να λύσουμε όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί» αναφέρει η Μαρία Σαλμά

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στο Αγρίνιο δια παν ενδεχόμενο

Ενημερώθηκε από τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής ο Δήμαρχος Αγρινίου

Ο Δήμαρχος Αγρινίου ενημερώθηκε αργά το μεσημέρι από τον Περιφερειακό  Διοικητή της Πυροσβεστικής Αρχιπύραρχο  Ανδρέα Στεμπίλη για τα προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επιβεβαίωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Όπως ανέφερε ο κ. Στεμπίλης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής  βρίσκονται σε συντονισμό με τις δυνάμεις των υπόλοιπων Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Αχαΐας. Μάλιστα στο Δήμο Αγρινίου βρέθηκε ομάδα της ΕΜΑΚ με βάρκα προκειμένου να συνδράμει, εάν απαιτηθεί.

Επικοινωνία Παπαναστασίου με Πέτσα

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό από κύκλους του Δημαρχείο Αγρινίου ότι με αφορμή το αίτημα του Δήμου για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπήρξε επικοινωνία του Γιώργου Παπαναστασίου με τον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, με το αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση Υπουργό να δηλώνει έτοιμος να συνδράμει τον Δήμο Αγρινίου σε ό,τι χρειαστεί.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 351 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.