Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  5:24 μμ
 
wm small
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 21:05

«Αντίστροφη μέτρηση» για το «Ξενοκράτειο»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας

Λίγο πριν την λήξη του 2021 η παράδοση του «Ξενοκρατείου», ώστε να συνδεθεί με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τι αναφέρει η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας για το «Ξενοκράτειο» και τι απομένει για να ολοκληρωθεί το Μουσείο

Με ελάχιστες εκκρεμότητες που ήδη υλοποιούνται, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, αποκαλύπτεται ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στην «καρδιά» του Μεσολογγίου, το «Ξενοκράτειο», το οποίο από σχολική μονάδα μετατρέπεται σε μουσείο, για να στεγάσει η ιστορία των Αιτωλών και των Ακαρνάνων!

Η αποκατάσταση του κτιρίου εντάχθηκε στα έργα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Ήταν το πρώτο από τα έργα της στρατηγικής Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 3.700.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί λίγο πριν την λήξη του 2021, ώστε να συνδυαστεί με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και πλέον κάποια από τα βασικά δρώμενα του Υπουργείου και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας για την περιοχή να λάβουν χώρα στο «Ξενοκράτειο»!

Η Ολυμπία Βικάτου

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου: «οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου ολοκληρώθηκαν και έχουν απομείνει ελάχιστες εκκρεμότητες, οι οποίες υλοποιούνται στην παρούσα φάση. Έχει δρομολογηθεί ο εξωραϊσμός του εξωτερικού χώρου του «Ξενοκρατείου» και είμαστε λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των προθηκών που θα χρησιμεύσουν για τα εκθέματα του μουσείου.

Στους δύο ορόφους θα φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Αιτωλοακαρνανία, στο κτίριο ακόμη θα υπάρχει μια αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων με διαδραστικές εφαρμογές, όπως επίσης και μια αίθουσα, στην οποία θα πραγματοποιείται η παρουσίαση του έργου της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Σε άλλη αίθουσα, η οποία θα είναι στο ισόγειο του κτιρίου, θα υπάρχουν ψηφιακές εφαρμογές και θα λειτουργεί και ως κέντρο πληροφόρησης. Ο επισκέπτης, δηλαδή, θα έχει την δυνατότητα να δει διαχρονικά την ιστορία των Αιτωλών και των Ακαρνάνων στο πέρασμα των χρόνων από την αρχαιότητα».

Στόχος της Εφορίας Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με την κ. Βικάτου, είναι το μουσείο να είναι έτοιμο και να παραδοθεί στο κοινό λίγο πριν την λήξη του τρέχοντος έτους. Η στόχευση είναι αυτή έχει σκοπό να συνδυάσει το γεγονός της «αποκάλυψης» του «Ξενοκρατείου» με την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ώστε κάποια από τα βασικά κεντρικά δρώμενα για την περιοχή, που θα διοργανώσει το υπουργείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων να πραγματοποιηθούν στο «Ξενοκράτειο».

Ο συντονισμός είναι τέτοιος εδώ και καιρό, ώστε όλα να είναι έτοιμα βάση του σχεδιασμού! Οι άνθρωποι της Εφορίας Αρχαιοτήτων ήδη έχουν έτοιμα τα κείμενα και το οπτικό υλικό, που θα συνοδεύουν τα εκθέματα, ήδη έχουν συγκεντρώσει και συντηρήσει τα εκθέματα και τον Απρίλιο αναμένουν τις προθήκες, ώστε να αρχίσει το «στήσιμο» του μουσείου βάσει της μουσειογραφικής μελέτης.

«Ξενοκράτειο»: Το κληροδότημα που σημάδεψε την εκπαίδευση

Το 1885 με χρήματα των ευεργετών του Μεσολογγίου αδελφών Ξενοκράτη ανεγέρθη το “Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο“. Το 1889 έγινε προσπάθεια να αλλάξει η χρήση του και να λειτουργήσει σαν “Διδακτήριο Θηλέων” ή “Παμμέγιστο Διδακτήριο” αλλά η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε.

Το 1896 στέγασε το “Πλήρες Δημοτικό Σχολείο Θηλέων ή Παρθεναγωγείο” με διευθύντρια την Ζηνοβία Ζαλούχου η οποία όμως παραιτήθηκε διότι της ζητήθηκε να συναινέσει στη συστέγαση και του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων ή Αρρεναγωγείου και αυτή αρνήθηκε. Τελικά η συγχώνευση επιτεύχθηκε το 1912 και έκτοτε συνεχίστηκε η λειτουργία του σχολείου ως μικτού μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 312 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.