Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  7:31 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 23:39

Αιτωλοακαρνανία – Λιανεμπόριο : «Σηκώνουν τα μανίκια» οι έμποροι για να σωθεί ο τζίρος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έκκληση για στήριξη της τοπικής αγοράς από τους εμπόρους της Αιτωλοακαρνανίας

«Πληγή» το ηλεκτρονικό εμπόριο και για τις αγορές του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου και της Αμφιλοχίας

Μετά από την αποτύπωση της εικόνας της αγοράς του Αγρινίου, για την οποία η επαναλειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου αποτελεί ελπίδα, σε συνδυασμό με την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου, φαίνεται πως η εικόνα σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως στο Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και την Αμφιλοχία, δεν διαφέρει και πολύ.

Και εκεί ο εμπορικός κόσμος έχει ως «στοίχημα» την επιστροφή των καταναλωτών με ασφάλεια στα φυσικά καταστήματα, καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επί της ουσίας το λιανεμπόριο ήταν κλειστό, δεδομένου πως το click away δεν ωφέλησε την συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων των περιοχών αυτών, αλλά και ίσως όλων των επαρχιακών πόλεων ανά την Ελλάδα, όπως λένε οι ίδιοι επαγγελματίες του κλάδου!

Η κοινή απειλή και ταυτόχρονα πλήγμα για το λιανεμπόριο αποτελεί το ηλεκτρονικό εμπόριο που μέσα στο χρονικό διάστημα των lockdown κέρδισε έδαφος που θα κέρδιζε υπό άλλες συνθήκες μέσα στα επόμενα 8 χρόνια! Το πλήγμα αυτό αφορά και περιοχές όπως το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος και η Αμφιλοχία, που εύκολα κάποιος καταναλωτής μπορεί να ψωνίσει χωρίς μεγάλη αναμονή ή χωρίς να διαθέσει πολύ χρόνο. Οι επαγγελματίες του κλάδου αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής τους και κάνουν την δική τους προσέγγιση για το ηλεκτρονικό εμπόριο, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά.

Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος

Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος μιλώντας στη «Σ» δήλωσε: «μετά από 70 ημέρες άνοιξαν τα καταστήματα του λιανεμπορίου και αυτό ήρθε σε μια οριακή στιγμή για το λιανεμπόριο, γιατί ο κλάδος έχασε τις Αποκριές και το Πάσχα μέσα από τα lockdown. Το click away δεν βοήθησε καθόλου την αγορά του Μεσολογγίου και την ίδια στιγμή η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πληγή.

Η κυβέρνηση ευτυχώς μας άκουσε την τελευταία στιγμή και μας άνοιξε και ελπίζω να μας ακούσει και σε άλλα θέματα για τα οποία έχουμε κάνει εισηγήσεις, όπως αυτό των επιστρεπτέων 1-2-3-4 για τις οποίες έχουμε εισηγηθεί να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες στο 50% και η επιστρεπτέα 6 να είναι μη επιστρεπτέα κατά 100%, ώστε να μπορέσουν το καλοκαίρι να δουλέψουν λίγο οι επιχειρήσεις. Αυτή την στιγμή η επαναλειτουργία σε συνδυασμό με την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου είναι θετικό.

Σίγουρα οι εκπτώσεις των επιχειρήσεων λιανεμπορίου θα είναι πολύ γενναιόδωρες για να διώξουν το εμπόρευμά τους, που έχουν πληρώσει από τον Οκτώβριο. Το ηλεκτρικό εμπόριο για την αγορά του Μεσολογγίου, αλλά και όλης της Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί πληγή και ευτυχώς μπλόκαρε η λειτουργία του κατά την περίοδο των εορτών, λόγω της υπερφόρτωσης των εταιρειών courier και αυτό οδήγησε πολύ κόσμο στο να αναμένει την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων. Στην Αιτωλοακαρνανία μία επιχείρηση στις 15 διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα.

Η απειλή που υπάρχει από το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μεγάλη. Αν καταφέρουμε και αποκτήσει ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων του νομού ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα από την επιδότηση που μας υποσχέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και η κυβέρνηση, θα είναι καλό. Συλλογικά ως εμπορικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας κάνουμε έκκληση στους καταναλωτές να υποστηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης τους, να πάνε να ψωνίσουν στα φυσικά καταστήματα, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα και να αναπτυχθεί ο κύκλος της αγοράς. Αν κλείσει το 30% των φυσικών επιχειρήσεων, τότε το «μαύρο σκοτάδι», που επικρατούσε σε κάθε πόλη την περίοδο του lockdown θα συνεχίσει να υπάρχει και αυτό μάλιστα θα επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό τις εναπομείνασες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου. Ο καταναλωτές πρέπει να στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις του τόπου τους».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου, Απόστολος Παπαϊωάννου

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου Απόστολος Παπαϊωάννου τόνισε: «είχε κίνηση η αγορά της Ναυπάκτου ως πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας της, όπως επίσης αυστηροί ήταν και οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων. Η έναρξη παράλληλα και της εκπτωτικής περιόδου είναι θετικό, θα βοηθήσει πολύ και γι’ αυτό η κυβέρνηση άνοιξε τα εμπορικά τώρα, ώστε να μην χαθεί η σεζόν κυρίως για τις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης. Η επαναλειτουργία των καταστημάτων είναι πολύ καλύτερη από το click away, το οποίο δεν βοήθησε καθόλου την αγορά της Ναυπάκτου.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί τεράστια πληγή για την τοπική αγορά, αλλά και την αγορά όλων των επαρχιακών πόλεων της Ελλάδας, καθώς άλλαξε βίαια τις καταναλωτικές συνθήκες και από το 15% που ψώνιζε μέσω διαδικτύου μέσα σε ελάχιστο διάστημα το ποσοστό των καταναλωτών μέσω διαδικτύου άγγιξε το 35%, ποσοστό που προβλέπαμε πως θα έφτανε υπό κανονικές συνθήκες μετά από 8 χρόνια. Η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά θα φανεί μετά από πάρα πολύ καιρό στην αγορά κάθε επαρχιακής πόλης, όπως και της Ναυπάκτου.

Παράλληλα, είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις e-shop και να δημιουργήσεις πελατεία, διότι κάποια στιγμή σύντομα, όπως δείχνουν τα πράγματα, όσα ηλεκτρονικά καταστήματα και να φτιάξουν οι μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν πόλεις, όπως η Ναύπακτος, το Αγρίνιο κλπ πάλι η κατάσταση θα οδηγηθεί να κυριαρχούν τέσσερα – πέντε μεγάλα e-shop πολυεθνικών, όπως στην Αμερική. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα μεγάλες εταιρείες φτιάχνουν εταιρείες courier για να εξυπηρετούν γρήγορα τους πελάτες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η κυβέρνηση έκανε λάθος χειρισμό με το κάθετο lockdown.

Θα έπρεπε να εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε νομό και να κρίνει αν πρέπει ή όχι να δουλέψουν οι εμπορικές επιχειρήσεις του εκάστοτε νομού και όχι επειδή ήταν συνεχώς στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα να είναι κλειστά και τα εμπορικά της Αιτωλοακαρνανίας ή άλλης πόλης στο Νότο. Ήταν λάθος η διαχείριση, δεν είχε λογική και αν συσχετίζονταν η λειτουργία των εμπορικών με το αν η περιοχή είναι πολύ ή λίγο επιβαρυμένη επιδημιολογικά θα ήταν και δίκιο. Ένα νέο lockdown θα σήμαινε καταστροφή για τι μικρές επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αμφιλοχίας, Απόστολος Αυγερινός

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αμφιλοχίας Απόστολος Αυγερινός ανέφερε: «η περιοχή της Αμφιλοχίας δεν δούλεψε την πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης της αγοράς, λόγω του εορτασμού του πολιούχου Αγίου Αθανασίου. Ευελπιστούμε να υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη το επόμενο διάστημα, ενώ θέλουμε να πιστεύουμε πως λόγω της έναρξης των εμβολιασμών και στο νομό μας δεν θα χρειαστεί να κλείσουμε και πάλι, να υπάρξει δηλαδή τρίτο lockdown. Όσο περισσότερη κίνηση έχουν τα καταστήματα της Αμφιλοχίας, τόσο καλύτερο τζίρο θα κάνουν, κάτι που συνεπάγεται και με μια ανακούφιση για τα έξοδα που έχουν συσσωρευτεί.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί μεγάλη πληγή για τα φυσικά καταστήματα και της Αμφιλοχίας και όλης της Αιτωλοακαρνανίας και της υπόλοιπης Ελλάδας που οι  αγορές είναι μικρές. Το click away είδαμε πως δεν λειτούργησε στην Αμφιλοχία, ελάχιστος ήταν ο τζίρος από το click away στις επιχειρήσεις που το εφάρμοσαν, αλλά αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η μόνη λύση είναι οι καταναλωτές να βοηθήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις για να μην «σπάσει» ο κύκλος της αγοράς και να επιβιώσουμε όλοι μαζί επαγγελματίες και καταναλωτές».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 289 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.