Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:21 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 23:38

Δήμος Μεσολογγίου : Άκυρο από την Αποκεντρωμένη στο «κτήμα Πετούνη» για την Ενεργειακή Κοινότητα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο χώρος δεν μπορεί να αλλάξει χρήση χωρίς απόφαση του ΥΠΕΣ, λέει η Αποκεντρωμένη

Το αρχικό σχεδιασμό του Δήμου Μεσολογγίου αναφορικά με την λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Μεσολογγίου αλλάζει απόφαση της Αποκεντρωμένη Διοίκησης, που ακύρωσε την  αλλαγή σκοπού-χρήσης του κτήματος «Πετούνη», στην οποία προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο.

Στο συγκεκριμένο χώρο ο Δήμος Μεσολογγίου σχεδίαζε αρχικά να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο της «Ενεργειακής Κοινότητας» του Δήμου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε πως επειδή η εν λόγω έκταση των 308 στρεμμάτων περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Μεσολογγίου κατόπιν απόφασης χρηματοδότησης για την αγορά του από το Υπουργείου Εσωτερικών για τον συγκεκριμένο σκοπό της μετεγκατάστασης οικισμού τσιγγάνων, δεν δύναται να αλλάξει ο σκοπός χρήσης του μόνο με απόφαση του Δήμου και χωρίς σχετική τροποποιητική εγκριτική απόφαση του ΥΠ.ΕΣ. Σήμερα δε ο χώρος όχι μόνο παραμένει ανεκμετάλλευτος, αλλά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο από την έντονη εναπόθεση μπαζών, σκουπιδιών κτλ.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί εντύπωση το… λάθος που έκανε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου, καθώς μια απλή νομική γνωμοδότηση για το θέμα θα μπορούσε να καταδείξει ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει έγκριση του Υπ. Εσωτερικών για να αλλάξει ο χώρος χρήση. Αυτό μπορεί βεβαίως να συμβεί και τώρα έστω με μια μικρή καθυστέρηση. Καθώς η επιλογή άλλου χώρου δεν είναι εύκολη και θα απαιτήσει μεγάλες τροποποιήσεις στις μελέτες, που καταρτίζονται για την προώθηση του project της «Ενεργειακής Κοινότητας».

Για το θέμα πάντως έχει υπάρξει και παρέμβαση από την ελάσσονα αντιπολίτευσης του Δήμου Μεσολογγίου, με την παράταξη «Συμμαχία για το Μέλλον» απευθυνόμενη στο δήμαρχο Κ. Λύρο να σημειώνει ότι «η αντιπολίτευση προσπάθησε να βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, εσείς όμως μας εξαπατήσατε δύο φορές, γιατί μας παρουσιάσατε τα δεδομένα του «κτήματος Πετούνη», με τρόπο επιπόλαιο, λανθασμένο και παραπλανητικό και παρασύρατε το δημοτικό συμβούλιο σε λάθος αποφάσεις και χάσιμο πολύτιμου χρόνου». Προσθέτει μάλιστα η «Συμμαχία για το Μέλλον» ότι «η λήξη της προθεσμίας για την μελέτη του έργου, που χρηματοδοτείται με το ποσό των 50.000 ευρώ, λήγει στις 31/3/2021.Φροντίστε να το χάσετε και αυτό, όπως χάσατε και την χρηματοδότηση των εξόδων ίδρυσης της Ενεργειακής Κοινότητας».

Δημήτρης Παπαδάκης- Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 271 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.