Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:51 μμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 23:48

«Σωσίβιο» στις εκπτώσεις αναζητούν οι έμποροι του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Ανοικτόν» μετά από δυο μήνες το λιανεμπόριο

Στοίχημα του εμπορικού κόσμου του Αγρινίου ο καταναλωτής να επιστρέψει στις επιχειρήσεις του, κάνοντας δελεαστικές εκπτώσεις σε προϊόντα που λόγω lockdown ξέμειναν στο ράφι

Τα καταστήματα δύο μήνες μετά σήκωσαν χθες και πάλι ρολά, με τους πολίτες να εξορμούν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και τους επιχειρηματίες να βλέπουν την επαναλειτουργία της σα «μάννα» εξ ουρανού για να «θερμάνουν» το τζίρο τους. 

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις δίνει ελπίδα στον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου να περιορίσει τους χαμένους τζίρους του προηγούμενου διαστήματος. Οι περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε πολύ καλές τιμές, ώστε να καταπολεμήσουν τον όποιο δισταγμό έχει ο καταναλωτής και παράλληλα να ξεστοκάρουν από προϊόντα που «κλείστηκαν» στα καταστήματα λόγω του lockdown.

Η κίνηση χθες στους εμπορικούς δρόμους του Αγρινίου ήταν σε γενικές γραμμές, δεδομένου και του τσουχτερού κρύου, ικανοποιητική. Ενώ μικρές ουρές δημιουργήθηκαν κυρίως μπροστά από πολυκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

Βάσει νόμου οι εκπτώσεις ξεκινούσαν πριν μια εβδομάδα, ωστόσο οι έμποροι είχαν κρυφή ελπίδα πως θα ανοίξουν την περίοδο των εκπτώσεων, συνεπώς, είναι διατεθειμένοι να δώσουν τη «μάχη» τους, ώστε η αποτίμηση της επαναφοράς τους να διαθέτει θετικό πρόσημο και παράλληλα να ενδυναμώσουν την θέση τους απέναντι στο ηλεκτρονικό – διαδικτυακό εμπόριο, το οποίο φαίνεται να αποτελεί μάστιγα για τον μικρό και μεσαίο έμπορο πανελλαδικά.

Το στοίχημα των εμπόρων του Αγρινίου είναι να αντιστρέψουν την ψυχολογία των καταναλωτών και την μεγάλη επιφυλακτικότητα που επικρατεί, να φέρουν τον καταναλωτή  και πάλι μέσα στα καταστήματά τους, ώστε να έχουν ένα ψυχολογικό κυρίως έρεισμα για να συνεχίσουν, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, που έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους ανοιχτή. Ο στόχος είναι όσες το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις διατηρηθούν, να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, έστω και με προβλήματα και ο κλάδος να αποτινάξει από «πάνω του» την απειλή του λουκέτου.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, Σωκράτης Κωστίκογλου

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου τόνισε: «για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα χρόνο γίνεται επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου μετά από δυόμισι σχεδόν μήνες που τα καταστήματά μας παρέμειναν κλειστά με απόφαση της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία. Το λιανικό εμπόριο από τον Μάιο που έγινε η πρώτη επανεκκίνηση μέχρι και το Νοέμβριο που κλείσαμε και πάλι τα καταστήματά μας είχε δείξει υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά, η οποία αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία και τον Πρωθυπουργό και έγινε αντιληπτό πως το λιανικό εμπόριο δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας.

Η αίσθηση που είχαμε ήταν πως αδικούμασταν από το υποχρεωτικό κλείσιμο, ωστόσο η επανεκκίνηση έγινε και θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε σε σύντομο χρόνο τον βηματισμό μας. Μέσω επιστολών μας ως Εμπορικός Σύλλογος είχαμε τονίσει πως δεν πρέπει να χαθεί η περίοδος των εκπτώσεων, ώστε να σωθεί ό,τι σώζεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η ελπίδα του εμπορικού κόσμου είναι οι εκπτώσεις, οι οποίες από μόνες τους δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την απώλεια τζίρου, που υπήρξε εντός του έτους.

Οι επιχειρήσεις είναι προετοιμασμένες για την περίοδο των εκπτώσεων και συνεπώς καλώ του καταναλωτές της περιοχής να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις στην δύσκολη προσπάθεια που κάνουν λόγω της δυσχερούς θέσης που έχουν βρεθεί. Εξακολουθούμε να ζητάμε γενναία μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, για να επιβιώσουμε και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας που έχουμε».

Ο Απόστολος Καλαϊτζόπουλος

Ο Απόστολος Καλαϊτζόπουλος ανέφερε: «Μετά από δυόμισι μήνες που είχαμε τις επιχειρήσεις μας κλειστές μας άνοιξαν και πάλι. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, μπήκαμε στην περίοδο των εκπτώσεων και ελπίζουμε σε κάτι. Ο κόσμος αυτή την στιγμή ζει κρίσιμη κατάσταση, τόσο στο θέμα της υγείας, όσο και για το οικονομικό, καθώς κανένας επαγγελματικός κλάδος ή καμία κοινωνική ομάδα δεν διαθέτει χρήματα. Οι προσφορές μας είναι πολύ καλές, ώστε και εμείς να δώσουμε στα λαϊκά στρώματα ανάσα, αλλά και ο κόσμος να μπορέσει να βοηθήσει την τοπική αγορά.

Η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τα καταστήματα, διότι το ζήτημα που αναδείχθηκε κατά την διάρκεια των lockdown είναι πως θέλουν να πάνε το εμπόριο στο διαδίκτυο, ώστε να ενισχυθούν οι μεγαλοεπιχειρήσεις και να εξαφανιστούν οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι το μέλλον που προετοιμάζουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να το αποτρέψουμε, γιατί θα υπάρξουν χιλιάδες άτομα χωρίς εργασία».

Ο Νεκτάριος Ασημακόπουλος

Ο Νεκτάριος Ασημακόπουλος δήλωσε: «Μετά από καιρό ανοίξαμε και πάλι και ευελπιστούμε να καλύψουμε ό,τι μπορέσουμε. Σε κάποια χειμερινά είδη οι τιμές, λόγω εκπτώσεων, θα είναι πάρα πολύ χαμηλές. Δεν ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα σχετικά με τη δουλειά, αλλά σκοπός είναι να μην κλείσουμε και πάλι και αυτό θα γίνει μόνο αν διατηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα προστασίας. Η υγεία είναι το βασικότερο, τα μαγαζιά όσοι μπορούν θα τα διατηρήσουν, θα το παλέψουν».

Ο Παναγιώτης Μπεσίνης

Ο Παναγιώτης Μπεσίνης εξέφρασε την ακόλουθη άποψη: «η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ήταν μια αναγκαιότητα εδώ και καιρό. Αν δεν γίνονταν αυτό που πιθανολογούσαμε ως εμπαιγμό μέχρι τώρα, λόγω του ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες το μόνο που θύμιζε Lockdown ήταν το κλείσιμο του λιανεμπορίου, θα ήταν βεβαιότητα. Η επαναλειτουργία ήταν αναγκαιότητα και έτσι έπρεπε να γίνει. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα ζήσουμε και πάλι lockdown, γιατί το εμπόριο και η εμπορική δραστηριότητα γενικότερα δεν μπορεί να είναι σε αλα καρτ λειτουργία, ούτε με την τακτική του ακορντεόν, γιατί αν αυτό μπορούσε να γίνει, τότε και τα εμπορικά καταστήματα σε κανονικές συνθήκες θα ήταν ανοιχτά πολύ λίγες ημέρες το χρόνο.

Το εμπόριο έχει ανάγκη από διάρκεια, συνέπεια και σταθερότητα. Μια σεζόν ουσιαστικά χάθηκε, ανοίγουμε πολύ αργά και οι εκπτώσεις βάσει νόμου είχαν ξεκινήσει πριν μια εβδομάδα. Όποια άλλη επινόηση, όπως το click away αποδείχθηκε στην πράξη πως δεν βοήθησε και δεν μπόρεσε να λειτουργήσει στην συντριπτική πλειοψηφία των φυσικών καταστημάτων, οπότε, ο κάθε έμπορος από δω και πέρα θα βρει τους τρόπους εκείνους, ώστε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα προϊόντα του τα οποία δεν πρόλαβε ούτε να δείξει, καθώς το lockdown ξεκίνησε με την παραλαβή τους.

Υπάρχει συνεπώς η δυνατότητα στις επιχειρήσεις της πόλης να δώσουν στους καταναλωτές εμπορεύματα τα οποία δεν είναι προηγούμενης σεζόν, αλλά προϊόντα που οι καταναλωτές δεν έχουν ξαναδεί. Οι έμποροι από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν, γιατί θα προκύψουν ανάγκες μετά το lockdown, οπότε θεωρώ πως την περίοδο αυτή οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν αγορές σε πολύ συμφέρουσες τιμές».

Η Λένα Καρακώστα

Η Λένα Καρακώστα είπε: «όσο μπορούμε από την πλευρά μας θα κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερες εκπτώσεις στα εμπορεύματά μας, όχι μόνο για να ξεστοκάρουμε, αλλά για να βοηθήσουμε και τους καταναλωτές, ώστε όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση που επηρεάζει καταναλωτές και επιχειρηματίες. Αναμένουμε από το κράτος να βοηθήσει στο κομμάτι της φοροαπαλλαγής, σχετικά με το ενοίκιο και να βοηθήσει, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις ασφάλειές μας. Ελπίζουμε ο κόσμος να υποστηρίξει την τοπική αγορά και να σταματήσει να αγοράζει από το internet, καθώς αποτελεί πρόβλημα για τα καταστήματά μας, καθώς τα χρήματα θα φύγουν από την πόλη και οι καταναλωτές δεν θα έχουν στηρίξει την τοπική αγορά. Με το lockdown, ίσως ο κόσμος συνήθισε να αγοράζει από το διαδίκτυο και αν ισχύει αυτό με δυσκολία θα ξαναμπεί στα μαγαζιά μας. Πρέπει ο ένας να βοηθήσει τον άλλο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξεπεραστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση».

Η Άρτεμις Μπρούτα

Η Άρτεμις Μπρούτα υποστήριξε: «υπάρχει πλέον μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Δεν υπάρχει αυτό που θυμόμαστε από το πρώτο lockdown, δυσκόλεψαν πολύ περισσότερο τα πράγματα. Όσες απαλλαγές και να γίνουν, για να επανέλθει το εμπόριο θα περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες. Ο κόσμος είναι διστακτικός. Πιστεύω πως θα πάρει πολύ καιρό ώστε να ανακάμψει η αγορά, αν φυσικά δεν μας ξανακλείσουν. Οι εκπτώσεις για μας είναι «σωσίβιο», το ηλεκτρονικό εμπόριο μας τελείωσε. Το internet και οι αγορές μέσω διαδικτύου για τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έπαιξαν αρνητικό ρόλο. Ό,τι και να κάνουμε είναι δύσκολα τα πράγματα, η ανάκαμψη θα έρθει από του χρόνου και μακάρι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις μέχρι τότε».

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 295 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.