Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 10:49

Εκλογές στο Αγρίνιο το 1844:Η κάλπη σε…πάνα, στην Αγία Τριάδα, με ενόπλους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έγιναν το 1844 μετά την παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα. Στο Αγρίνιο όπως και σε άλλες πόλεις έγιναν απίστευτα έκτροπα στο ναό της Αγίας Τριάδας όπου χρησίμευε ως εκλογικό τμήμα. Η κάλπη σε… πάνα, οι ένοπλοι και άλλα ευτράπελα σημάδεψαν την πρώτη αυτή εκλογική διαδικασία.

Οι εκλογές έγιναν από τις 2-9 Ιουλίου του 1844. Ψήφισαν 851 συνολικά. 732 ψήφους πήρε ο Μαυροκορδάτος και 119 ο Γαλάνης Μεγαπάνος. Όμως η διαδικασία κάθε άλλο παρά ομαλά κύλησε.

Τέσσερα άτομα ζήτησαν αμέσως να “επεξεργαστούν τις εκλογικές σφραγίδες κάτι που φυσικά ο εκλογικός επίτροπος αρνήθηκε. Η συνέχεια όμως δόθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας ο οποίος ήταν και εκλογικό τμήμα. Μέσα στο ναό λοιπόν υπήρχαν  ένοπλοι (!) που επιτηρούσαν την εκλογική διαδικασία. Εκτός αυτού καταγγέλθηκε ότι η κάλπη τυλίχθηκε με πανί (!) . Εν ολίγοις   την “φάσκιωσαν” για λόγους ασφαλείας και εν τέλει την εξαφάνισαν.

Φυσικά ψηφίσαν πολλοί περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου ψήφισαν κάποιοι μη εγγεγραμμένοι, ενώ άλλοι εγγεγραμμένοι αποκλείστηκαν. Προφανώς η επιλογή γίνονταν κατά τη βούληση των οπλοφόρων που βρίσκονταν εντός του ναού.

Η αναμενόμενη ακύρωση των εκλογών

Η εκλογική διαδικασία φυσικά επαναλήφθηκε χωρίς πάλι ιδιαίτερα αποτελέσματα αξιοπιστίας: Η κάλπη βρέθηκε χτυπημένη από…όπλα, ενώ πολλά ψηφοδέλτια του Μεγαπάνου ανταλλάχθηκαν με εκείνα του Μαυροκορδάτου στο Φρουραρχείο και αντίστροφα. Έτσι λοιπόν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Αγρίνιο είχαν άδοξο τέλος και φυσικά ακυρώθηκαν. Αντίστοιχα γεγονότα έγιναν και στους Δήμους Θέρμους και Παμφίας. Ζητήθηκε να συνταχθούν εκ νέου εκλογικοί κατάλογοι, εφορευτικές επιτροπές και εκλογικοί αντιπρόσωποι κάτι που άργησε πολύ να γίνει.

Εν ολίγοις, οι εκλογές του 1844 χαρακτηρίστηκαν από περιστατικά νοθείας σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς στην περίπτωση του Αγρινίου, του Θέρμου και της Παμφίας δεν ήταν εφικτό ούτε καν να γίνει καταμέτρηση. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι κοινωνίες αυτές να ωριμάσουν και να φέρουν εις πέρας ανάλογες διαδικασίες.

Με πληροφορίες από:

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 838 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.