Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:03 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 23:43

Αλλάζει το τοπίο στην εστίαση : Μονιμοποιούνται take away και delivery

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι νέες τάσεις ήρθαν για να μείνουν

Η επαναλειτουργία της εστίασης ακόμη και το Πάσχα φαντάζει «όνειρο θερινής νυκτός»

Ποια είναι η νέα τάση που δείχνει πως θα κλονίσει την εστίαση και τι λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Ναστούλης 

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2021 «γεμάτο» προβληματισμό και ανησυχία είναι οι επιχειρηματίες της εστίασης, αφού τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, εστιατόρια, καφέ και μπαρ παραμένουν κλειστά λόγω του lockdown.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεπαν το άνοιγμα της εστίασης, ενώ την ίδια στιγμή τα σενάρια για την επαναλειτουργία της φαντάζουν «όνειρο θερινής νυκτός».

Ταυτόχρονα, ένα ντόμινο παρενεργειών έχει ενεργοποιήσει στην αγορά το λουκέτο στην εστίαση παρασύροντας στη δίνη της κρίσης από εστιατόρια και μπαρ μέχρι επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών. Το γεγονός πως οι ελάχιστες επιχειρήσεις του κλάδου που άνοιξαν στο Αγρίνιο κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown δούλεψαν καλά, οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, που είναι στο δεύτερο lockdown ανοιχτές να καταγράφουν «παθητικό», καθώς η «πίτα» μεγάλωσε και οι καταναλωτές είναι ελάχιστοι.

Το λουκέτο στα καταστήματα εστίασης ήταν για τους επιχειρηματίες ακόμη ένα «χτύπημα» σε μία χρονιά που άφησε βαθιές πληγές στον κλάδο, με το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό, καθώς αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστό το πότε θα επαναλειτουργήσει και κυρίως φαίνεται να διαμορφώνεται σιγά – σιγά μια «τάση», η οποία θέλει η εστίαση να «κατακλύζεται» στο μέλλον από επιχειρήσεις take away και delivery, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να κλυδωνιστεί όλος ο κλάδος της εστίασης να είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός! Σε συνδυασμό μάλιστα με τους δεδομένους φόβους για λουκέτα στην αγορά, που θα φέρει η κρίση του κορονοϊού, μιλάμε ουσιαστικά για μια πλήρη αλλαγή του τοπίου.

«Σε σχέση με το πρώτο lockdown οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές τώρα, στην διάρκεια του δεύτερου lockdown, είναι πολύ περισσότερες και παράλληλα οι περισσότερες εξ’ αυτών καταγράφουν ζημιά καθημερινά. Όσοι επιχειρηματίες δούλεψαν στην διάρκεια του πρώτου lockdown δούλεψαν καλά και αυτό οδήγησε πολλούς συναδέλφους από τον κλάδο της εστίασης και αναψυχής να λειτουργήσουν χωρίς όμως να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ενίσχυσαν εν μέσω του δεύτερου lockdown την επιχείρησή τους με υπηρεσίες delivery και take away. Δεν τους «βγήκε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Ναστούλης, ο οποίος στάθηκε σε δύο ακόμη φλέγοντα για τον κλάδο ζητήματα, το ένα εκ των οποίων φαίνεται να «εκκολάπτεται» στην παρούσα φάση και να αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της εστίασης.

«Υπάρχει φόβος και κίνδυνος η εστίαση να παραμείνει κλειστή και το Πάσχα. Στόχος μας ήταν να δουλέψουμε τότε, συνεπώς αν δεν συμβεί αυτό όλα ανατρέπονται. Όσο η κίνηση στους δρόμους είναι στα σημερινά επίπεδα ή αυξάνεται, τόσο η εστίαση θα είναι κλειστή και οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες. Ένα θέμα που φαίνεται ότι ίσως προκύψει στο μέλλον και είναι σημαντικό για τον κλάδο μας είναι αυτό της έναρξης λειτουργίας πολλών καταστημάτων take away και delivery. Αυτή η τάση έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στην υπόλοιπη Ελλάδα και το άσχημο είναι ότι όσοι ασχολούνται με τα καταστήματα αυτά δεν είναι επαγγελματίες του κλάδου, αλλά βλέπουν το εγχείρημα αυτό ως ευκαιρία.

Σε πρώτη φάση αυτό σημαίνει πως η «πίτα» μικραίνει και σε δεύτερη φάση μπορεί να σημάνει και τον απόλυτο κλυδωνισμό του κλάδου, με μεγάλες συνέπειες σε συνδυασμό με τα επανωτά lockdown και την κρίση που υπήρχε προ covid και συνεχίζει να υπάρχει λόγω της πανδημίας. Το υπουργείο πρέπει να ενδιαφερθεί άμεσα και να βάλει κάποιους φραγμούς και όρους στο θέμα. Πρέπει δηλαδή να παρέμβει και να υποχρεώσει όσους ανοίγουν επιχειρήσεις take away να είναι καταρτισμένοι τουλάχιστον στον κλάδο της εστίασης. Το φαινόμενο που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά σε περιορισμένο βαθμό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και γι’ αυτό το Υπουργείο πρέπει άμεσα να λάβει τα μέτρα του».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 295 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.