Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 18:30

Πανεπιστήμια: Πώς θα λειτουργήσουν μέσα στην πανδημία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά άρχισε και οι φοιτητές πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες συνθήκες για να μη επηρεαστεί η απόδοσή τους στην σχολή. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του Covid-19, άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Εάν είσαι φοιτητής, πρέπει να μάθεις πώς θα διεξαχθούν τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια.

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Πριν λίγες μέρες, δημοσιεύτηκε κοινή υπουργική απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας των Α.Ε.Ι. και των μέτρων που θα υπάρξουν για να μειωθεί η μετάδοση του κορονοϊού. Σύμφωνα με αυτή, οι φοιτητές για το χειμερινό εξάμηνο θα επιστρέψουν κανονικά στις πανεπιστημιακές αίθουσες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ή τα σεμινάρια τους. Όμως για να γίνει εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία, δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 50 εγγεγραμμένα άτομα σε κάθε τμήμα. Για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των φοιτητών και του καθηγητή σε όλη την διάρκεια του μαθήματος.

Υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα να δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα σε κάθε μάθημα με τον ίδιο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, έτσι ώστε να συνεχιστεί με ασφάλεια η δια ζώσης ασφάλεια. Η ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 για να καθοριστεί ο τελικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών σε κάθε μάθημα.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από πενήντα φοιτητές στο μάθημα. Έτσι, θα γίνει συνέλευση σε κάθε Α.Ε.Ι., η Σύγκλητος θα αποφασίσει το σύνολο των μαθημάτων που θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως και η απόφαση θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή.

Τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις θα γίνουν δια ζώσης υποχρεωτικά. Σε κάθε εργαστηριακή τάξη θα επιτρέπονται 30 εγγεγραμμένοι φοιτητές και θα τηρούνται οι αποστάσεις. Μόλις τελειώνει η εργαστηριακή άσκηση ο εξοπλισμός θα καθαρίζεται σχολαστικά. Εάν η κλινική άσκηση των φοιτητών γίνεται σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

  • πριν συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις κλινικές ασκήσεις θα ενημερωθούν πλήρως για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης από τους καθηγητές,
  • θα υποβληθούν σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό που πραγματοποιείται δωρεάν. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων, επίσης, θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύει για το προσωπικό που απασχολείται στο νοσοκομείο.
  • Οι φοιτητές δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε ασκήσεις που αφορούν στην εξέταση ασθενών με COVID-19 ή να διαχειριστούν εργαστηριακά δείγματα ασθενών με την ίδια ασθένεια.

ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα πως όλα τα θεωρητικά μαθήματα ανεξάρτητα από τον αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών, θα υλοποιηθούν εξ αποστάσεως. Με τον ίδιο τρόπο διδασκαλίας θα πραγματοποιηθούν και τα μαθήματα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτή η απόφαση εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου την 1/10/2020. Οι φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο Πατρών, θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά τα περισσότερα μαθήματά τους.

Μετά από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 23//9/2020 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αποφασίστηκε πως κανένα από τα μαθήματα της Νομικής σχολής δεν θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Έτσι, οι πρωτοετείς φοιτητές δεν θα χρειαστεί μέχρι τον Φεβρουάριο τουλάχιστον να μετακομίσουν στην Κομοτηνή. Στο τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, επίσης, όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Επιπρόσθετα, οι φοιτητές μπορούν να παραλαμβάνουν φαγητό από τα εστιατόρια της σχολής σε πακέτο, καθώς θα λειτουργήσουν κανονικά. Το ωράριο λειτουργίας θα μεγαλώσει για να αποφευχθούν οι ουρές αναμονής. Και τα κυλικεία των Πανεπιστημίων θα λειτουργήσουν κανονικά για να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές και το υπόλοιπο προσωπικό. Όμως, απαγορεύεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και η παραμονή των ατόμων στο χώρο του κυλικείου. Συστήνεται, επίσης, η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου, όταν αναμένουν να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές ή οι υπάλληλοι.

Στα αναγνωστήρια και στις βιβλιοθήκες, είναι υποχρεωτική η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων. Ακόμα, πρέπει να καθαρίζονται με απολυμαντικό όλες οι επιφάνειες των χώρων. Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα αμφιθέατρα, στις αίθουσες, στα εργαστήρια, στις βιβλιοθήκες, σε όλους τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των πανεπιστημίων και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχουν πολλά άτομα. Όσοι συμμετέχουν σε αθλήματα ή χρησιμοποιούν πνευστά μουσικά όργανα, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα, αλλά απαιτείται η τήρηση απόστασης τριών μέτρων. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, εξαιρούνται και τα άτομα που δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για ιατρικούς λόγους.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να διεξαχθούν τελετές αποφοίτησης με την φυσική παρουσία φοιτητών και καθηγητών. Αυτές μπορούν να διενεργηθούν εξ αποστάσεως, όπως και τα συνέδρια και οι ημερίδες των πανεπιστημίων. Σε περίπτωση που ένας φοιτητής εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει σύντομα τους καθηγητές των μαθημάτων που συμμετείχε για να αξιολογηθεί το περιστατικό.

Συνοψίζοντας, αυτά τα αναγκαία για την δημόσια ασφάλεια μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλα τα Α.Ε.Ι. της χώρας. Η πανδημία δυσκόλεψε αρκετά την ζωή όλων μας, αλλά μη αφήσεις να επηρεάσει και την φοιτητική σου ζωή. Επικεντρώσου με αισιοδοξία στην μελέτη των μαθημάτων σου και σύντομα όλα θα καλυτερεύσουν.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από έναν επαγγελματία writer της izipen.gr

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 515 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 19:40
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.