Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:54 πμ
 
wm small
Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 19:29

Καταστροφές από την κακοκαιρία στον Δήμο Ξηρομέρου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σήμερα ,Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, τα ξημερώματα ο Δήμος Ξηρομέρου, όπως και το σύνολο σχεδόν της Αιτωλοακαρνανίας, χτυπήθηκε από έντονη νεροποντή.

Σε λίγα λεπτά της ώρας έπεσαν τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα προβλήματα σε Αστακό, Αρχοντοχώρι, Βάρνακα, Κανδήλα, κάμπο Αλυζίας, κάμπο Κεφαλόβρυσου – Πηγάδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, από την πρώτη στιγμή του έντονου φαινομένου, η πολιτική προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, έκαναν όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνταν, για να ελαττώσουν όσο ήταν δυνατόν τις συνέπειες της έντονης νεροποντής.

Στην Αλυζία το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον χείμαρρο του Βάρνακα που ξεχείλισε σε σημεία μέσα στον κάμπο της Αλυζίας, αλλά και στην Παλιόβαρκα που καταλήγει. «Εδώ είναι απαραίτητο να γίνει ένα τεχνικό σε συνεργασία με την Περιφέρεια για να διευθετηθεί καλύτερα ο χείμαρρος», αναφέρει ο δήμος Ξηρομέρου.

Στον Αστακό μεγάλο πρόβλημα παρουσιάστηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του βιολογικού.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο δήμος Ξηρομέρου αναφέρει τα εξής:

«‘Εχει αποδεχτεί πολλές φορές από την πραγματικότητα και όχι επειδή το λέμε εμείς, ότι η χωροθέτηση ήταν εντελώς λαθεμένη και άστοχη, με αποτέλεσμα οι συνεχείς ζημιές στο συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά που έχουμε μία μεγάλη νεροποντή και γι αυτό υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Η χωροθέτηση ήταν τέτοια, κυριολεκτικά μέσα στο ρέμα, που σήμερα για να προστατευτεί ο βιολογικός του Αστακού, απαιτείται η κατασκευή στο σημείο ενός μεγάλου και κοστοβόρου αντιπλημμυρικού έργου.

Αποδεικνύεται λοιπόν στην πράξη, ότι οι χωροθετήσεις είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που θα πρέπει να γίνεται από αυτούς που έχουν την σχετική ειδική γνώση, με επιστημονικά και μόνο κριτήρια και όχι πρόχειρα και επιπόλαια με πρωτοβουλίες αιρετών.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα υπάρχει και με την λάθος χωροθέτηση των σφαγείων Αστακού, όπου βρίσκονται και αυτά χωροθετημένα μέσα στο ρέμα.

Λάθη και επιπόλαιες επιλογές που δεν γίνεται να μην τις βρεις μπροστά σου στο μέλλον».

Ο Δήμος Ξηρομέρου καταλήγει πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το κεντρικό κράτος, θα πράξει ότι απαιτείται για να την αντιμετώπιση αυτών των ζημιών που συνέβησαν στα όρια του .

Έκκληση απευθύνει εξάλλου η δημοτική αρχή Ξηρομέρου στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα οχήματα τους στο δρόμο της Δρογοβίτσας που ενώνει Αρχοντοχώρι με Βασιλόπουλο. Λόγω της έντονης νεροποντής, ο δρόμος έχει καταστεί πολύ επικίνδυνος.

agrinionews.gr

 
Διαβάστηκε 346 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.