Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020 10:39

Καρασεβδάς: Ο Αιτωλοακαρνάνας Ολυμπιονίκης που πρώτος αντιστάθηκε στον Ι. Μεταξά.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Πηγή εικόνας: Αριστείδης Μπαρχαμπάς, Παναιτωλικός Γ.Φ.Σ. Αγρινίου, Ιστορική αναδρομή-προεκτάσεις 1893-1967. Έκδοση Ο.Β.Ρ.Π.Π.-Αγρίνιο 1998.

Tου Λίνου Yφαντή,

Ο Παντελής Καρασεβδάς ήταν από τους πρώτους έλληνες Ολυμπιονίκες στην Σκοποβολή. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα (δείτε εδώ). Στην καταγωγή του ήταν Αιτωλοακαρνάνας και συγκεκριμένα από τον Αστακό. Μια άγνωστη πτυχή ήταν η πολιτική του δράση και το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που όρθωσε το ανάστημα του στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 με πρωταγωνιστή τον Ιωάννη Μεταξά.

Ο Καρασεβδάς πολιτεύονταν από το 1910 .Ήταν ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Αιτωλοακαρνανία και εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής. Υπήρξε μεγάλος υπέρμαχος της δημοκρατίας και το 1924 εκφώνησε στη Βουλή τον ιστορικό του λόγο “Περί των προτερημάτων της Δημοκρατίας και των ελαττωμάτων της Βασιλείας” που προκάλεσε αίσθηση. Εκρηκτικός ως χαρακτήρας, ήταν μέλος της ομάδας των Αριστερών Φιλελεύθερων εντός του κόμματος και σφοδρός αντιβασιλικός.

Η αυθόρμητη κίνηση του Καρασεβδά να αποτρέψει την επιβολή δικτατορίας.

Όταν την 4η Αυγούστου του 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς κήρυξε δικτατορία με την ανοχή του βασιλιά Γεώργιου Α΄, ο Καρασεβδάς ήταν ενεργός πολιτικά. Επειδή ουσιαστικά η πολιτική πράξη ήταν το κλείσιμο της βουλής, διέβλεψε ότι μια πρώτη κίνηση θα έπρεπε να ήταν η άμεση συγκέντρωση των 239 βουλευτών της Βουλής του Ιανουάριου. Στη συνέχεια θα έπρεπε να προβούν σε μια από κοινού απόφασή τους να υπερασπίσουν το πολίτευμα, στο οποίο ορκίστηκαν πίστη και για την προάσπιση του οποίου τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Ίσως μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να “μπλοκάρει” και να ακυρώσει την κίνηση αυτή του Μεταξά.

Ένας από αυτούς που επιχείρησε να αντιδράσει ήταν ο τότε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παντελής Καρασεβδάς. Εκρηκτικός χαρακτήρας, με θάρρος ο Καρασεβδάς δε δίστασε να επιχειρήσει να εισβάλλει ι στο υπουργείο των Στρατιωτικών για να διαμαρτυρηθεί στον Μεταξά.  Φυσικά οι δυνάμεις ασφαλείας δεν του το επέτρεψαν , τον απώθησαν και καθώς λέγεται, κακοποιήθηκε.

Αυτή ήταν και η πρώτη αντιστασιακή πράξη κατά του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Δε βρηκε βέβαια απήχηση διότι τα πολιτικά πράγματα στη χώρα είχαν είχαν ήδη δρομολογηθεί.

Με πληροφορίες από:

Μαλαίνος Μιλτ., Η 4η Αυγούστον. (Πως και διατί επεβλήθη η δικτατορία του I. Μεταξά), Αθήνα, 1946.

el.wikipedia.org

O Παντελής Καρασεβδάς στην πολιτική του δράση

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 954 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.